Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner i głośniki do 1300zł

Doom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Fundusze mam nie wielkie ale co poradzić :( W końcu nie każdy zarabia nie wiadomo ile... Możecie polecić jakiś amplituner z głośnikami do 1300zł ? Chcę to podłączyć pod TV,DVD. Chciałbym żeby dźwięk był w miarę jak najlepszy chociaż wiem że za tą cenę nie mogę oczekiwać zbyt wiele. Na sprzęcie Audio nie znam się za dobrze... Dlatego wolę się spytać na forum.

Proszę o pomoc

Amplituner stereo :P

I mam pytanie. Czy to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mogę podłączyć bezpośrednio pod TV i będzie dobrze ? Czy muszę kupić jeszcze Amplituner ? W TV mam tylko 2 wtyki. Na kanał lewy i prawy...

Jak nie to zostaje mi 250zł na Amplituner...

Ukryta Zawartość

Potrzebujesz więc amplituner do kina domowego a nie do stereo. Samych głośników nie da rady podłączyć do TV, szczególnie takich do jakich link podałeś. W tej kwocie ciężko znaleźć coś na rynku nowych sprzętów, lepiej poszukać w używanych. Napisz też czy ma to być tylko do filmów czy również chcesz na tym słuchać muzyki.

Musisz najpierw zadać sobie jedno bardzo ważne pytanie... Do czego chcesz tego sprzętu używać (filmy, muzyka, domowe imprezy)? Potem powiedzieć jaki efekt chcesz uzyskać, jaki lubisz dźwięk, w jakim ma to grać pomieszczeniu, czy masz już coś do czego chcesz to podłączyć, czego używałeś wcześniej... Dopiero wtedy można będzie Ci jakoś pomóc...

No więc. Pomieszczenie ma 5x3m będzie to podłączone pod TV czyli oglądanie filmów i czasami słuchanie muzyki z DVD :P wcześniej posiadałem bez basowe głośniki telewizorowe :) Teraz zależy mi na tym żeby dźwięk był ciepły ale z basem :P Nie chce czegoś co będzie miało głównie sam głęboki bas ani czegoś takiego jak miałem gdzie dźwięk był taki jakiś bez wyrazu :) Chodzi o to żebym słyszał ten lecący samolot oglądając np. "pearl harbor" a nie jakieś terkotanie nie wiadomo czego :P Poza tym te głośniki z TV w ogóle nie nadają się do słuchania muzyki... Byłbym wdzięczny za pomoc :)

Doom:

>...wcześniej posiadałem bez basowe głośniki telewizorowe...

Respect Doom...

Doom:

>...głośniki z TV w ogóle nie nadają się do słuchania muzyki...

LOL, tutaj to jeszcze raz respect :)

Doom:

>Chodzi o to żebym słyszał ten lecący samolot a nie jakieś terkotanie nie wiadomo czego...

Nie obrażając nikogo za tą kwotę która jest brana pod uwagę usłyszysz właśnie to terkotanie :)

a może inaczej... Jak mam dobrać Amplituner ?

Czy te głośniki

Ukryta Zawartość

mogę podłączyć pod ten Amplituner ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za tę kwotę mógłbyś kupić zestaw "wszystko w jednym" i było by napewno lepiej niż z TV, jednak po krótkim czasie zaczął byś sobie pluć w brodę i myśleć o czymś lepszym...

Na Twoim miejscu zaczął bym od przyzwoitego amplitunera 5.1, na allegro można coś czasem znaleźć już za 500 zł. Te Kody do których link podałeś wyżej raczej bym sobie odpuścił, jeśli masz "fach w rękach" to mógłbyś na początek zrobić sobie kolumny własnoręcznie, np. szerokopasmowce Tesli w obudowie zamkniętej albo nawet w odgrodzie... z perspektywą wymiany w przyszłości na coś lepszego. Jeden głośnik wymagał by zaekranowania jeśli miał by pracować jako centralny blisko TV, do tego jakiś używany sub... i na początek może by wystarczyło ;)

Można też poszukać jakichś okazji w sklepach, jakiś czas temu widziałem w promocji Wharfedale zestaw 5.0 za 850 zł

Zawsze najlepiej polegać na własnym słuchu... Ja osobiście mam Denona AVR 1306 i dla mnie jest całkiem ok. Nie wiem dlaczego produkty marki KODA mi osobiście nie odpowiadają... Za swój ampli dałem niecałe 900 zł w MM. Z innych firm może ktoś inny wypowie się co warto było by kupić. Sądzę że Denon, HK, Yamaha czy Onkyo mogą być lepszym wyborem niż Koda.

Za około 1500 zł można już spotkać kompletne zestawy ampli 5.1 + DVD, np Yamaha z kolumnami które na początek może Ci wystarczą. Widziałem chyba z kolumnami Prism taki zestaw... nie słyszałem go jednak więc nie wiem co są warte.

Za te pieniądze nie kupisz dobrego kina domowego. Możesz natomiast kupić przyzwoity sprzęt stereo, który zabrzmi o niebo lepiej. Zwłaszcze jeżeli chcesz na tym także słuchać muzyki, będzie to o wiele lepsze rozwiązanie.

Na sprzęt do KD wydałem ponad 3 kzł (nie licząc telewizora), ampli~900, kolumny5.0~1300, subwoofer~900, DVD~280, czyli sprzęt można powiedzieć z niższej półki... miałbym za to naprawdę niezły sprzęt stereo... Jednak oglądając dobrze zrealizowany film na DVD, sądzę że warto było... Ciągle jednak staram się zbudować drugi system do muzyki gdyż to co mam mnie nie satysfakcjonuje...

Jeśli dla ktoś muzyka jest priorytetem to może rzeczywiście lepiej zainwestować w stereo, jednak wydaje mi się że uzupełnienie takiego systemu o subwoofer do filmów było by wskazane...

A czym się różnie sprzęt stereo od Kina domowego ? Na pewno stereo niema DVD :P Czym jeszcze ? Kupiłem już. Poszło na to trochę więcej niż się spodziewałem (niespodziewanie dostałem dofinansowanie :D). Zakupiło się coś takiego:

Ukryta Zawartość

Myślę że na razie mi wystarczy tylko subwoofer-ek przydałoby się kupić, ale to nie w tej chwili :D

Ukryta Zawartość

Mysle ze bedziesz b.zadowolony , biorac oczywiscie pod uwage to ze dopiero zaczynasz Swoja przygode z Audio-Video.Ale niestety tak to juz jest ze w miare jedzenia , apetyt rosnie :)

Doom, 7 Lip 2007, 23:31

>A czym się różnie sprzęt stereo od Kina domowego ? Na pewno stereo niema DVD :P Czym jeszcze ?

Ilością końcówek mocy, wbudowanym tunerem, mnóstwem funkcji dodatkowych. To wszystko musi kosztować. Dlatego brzmienie amplitunera KD można porównać do 3-krotnie tańszego wzmacniacza stereo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.