Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawkowa hybryda

wladl

Rekomendowane odpowiedzi

Wybaczcie nowy wątek, moje doświadczenie z lampami jest żadne. Dorastałem w kulcie 2N3055.

Mam nadzieję, że wielu zna ten projekt pana Borbelego. Trochę bardziej rozwinięty jest temat na stronie Headwize „

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ” o co

Borbely trochę pianę bił. Zrobiłem go przed kilkoma miesiącami trochę z ciekawości, trochę z konieczności częstszego słuchania w nausznikach. Wiem, że gabarytowo to jest on jak ciężki radziecki czołg KW między innymi wzmacniaczami słuchawkowymi opisywanymi na forum. Jak gra ?

Trudno jest mi znaleźć skalę odniesienia, po prostu nie miałem okazji porównać go z innymi konstrukcjami. A i słuchawki jakimi dysponuję to tylko Senki HD497. Jednak w porównaniu z otworkami słuchawkowymi jest przepaść. Do zdjęcia dla „ładnego” odłączyłem kondy wejściowe i potencjometr. Popełniłem błąd koncepcyjny projektując płytkę. Może znajdę trochę natchnienia i zrobię jakąś gustowną drewniano-blaszano paczkę. Granie na stole objawia się lekkim mikrofonowaniem lamp PCC88 Tesli. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z tą konstrukcją, to chętnie posłucham mądrych rad.

Władek

post-4429-100008942 1183926379_thumb.jpg

post-4429-100008943 1183926379_thumb.jpg

post-4429-100008944 1183926379_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34672-s%C5%82uchawkowa-hybryda/

ja mam ten wzm. - i powiem ze jest bardzo dobry ale raczej nie do niskoohmowych sluchawek - ale do wysokoohmowych sluchawek mysle ze bylby ok ( mysle bo niesluchalem ) - jak poczekasz ze 4 tygodnie to sie dowiesz - ale ogolnie to ma dosc wysokiej klasy dzwiek, ale z basem to jest raczej slabo

slabo tzn. ze wzm. jest raczej skromny na basie ale bas sam w sobie jest wysokiej noty - moze to tez byc przyczyna lamp - mozna go zrobic na JFET zamiast lamp i moze w tej opcji byloby troche inaczej - a moze inne lampy maja lepsze wypelnienie dolu ( siemens diamond on bottom ) musialbym przetestowac - jada do mnie amperex'y ecc88 takze sprawdze jak one radza ( tez za okolo 2-5 tygodni napisze )

pozdrawiam

robiłem go właśnie do słuchawek 32ohm, czyli zasilanie +/- 15V i bias 160mA. Góra pasma jest kryształowa, natomiast bas, nie wiem czy ograniczenie leży w słuchawkach, czy wymiana lamp ze zwykłej Tesli na coś lepszego pomoże. Jest fajny, ale nie dominuje w paśmie. Znam schemat z fetami na wejściu, ale chciałem mieć coś z lampą :)

>piter z

jaki masz offset DC ?

Przy tak niskim zasilaniu musiałem zmienić wartości 2 rezystorów i dać opóźnione załączanie wyjścia. Po około minucie jest na poziomie +/- 5-8mV.

Władek

mam wlasnie lampy 6gm8 siemens telefunken diamond base - czyli juz lepiej byc niemoze - mozna sprobowac jeszcze mullard podobno bardziej cieple i wiecej wypelnienia

ja tego wzm. nierobilem - robil go forumowicz arczi35 - takze niewiem jakie sa szczegoly techniczne - ale zadalem mu podobne pytanie ( tez chcialem wiecej wypelnienia ) ale to co odpowiedzial to mniejwiecej ze to taki wzm. i tyle - moj wzm. jest naprawde dobrze zrobiony i nieda sie tam raczej nic ztunningowac czy wymienic ( kondy - rubycon, nichicon i black gate :) - zdjecia sa w watku wzm. sluchawkowe wysokiej klasy - 28 Gru 2006, 13:10

btw. niedziala on dobrze z niskoohmowymi sluchawkami - na poczatku mialem kiepski tor i niebylo tego slychac ( pd9700 - chinski ic z miedzi PCOCC - hybryda ( zwykle siemensy ecc86 )- ATH-W5000 ) pozniej zaszly zmiany ( MHZS cd66E - anty ic - hybryda ( siemensy diamond base ) - ATH-W5000 ) i powiem tylko tyle ze slychac delikatne przestery i trzaski ( ale naprawde trzeba sie wsluchac zeby uslyszec ) ktore wychwycic mozna jedynie na czystym wokalu :) - dla mnie to niejest raczej to wada ukladu a raczej za wysokie obciazenie wzm. przez niskoohmowe sluchawki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.