Skocz do zawartości
IGNORED

Program do zmniej.rozmiaru i wagi zdjęć

maka

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję niewielkiego programiku graficznego, który oryginalne zdjęcie np. 1,9 MB zamieni automatycznie do lukarowego formatu tj. ustawiamy dla dłuższego boku 900 pix i maksymalną wielkość 100 kB, a program sam przekonwertuje, a jednoczesnie zachowa znośną jakość. Ja korzystam z IrfanView, nie jest on zbyt poręczny, a i ostatnio coś kiepsko z jakością zdjęć. Tzn. robi co trzeba, ale nieraz trzeba kilkukrotnie regulować kompresje, aby otrzymać plik jak najbliższy wielkości dopuszczalnej na Lukarowym forum (100 kB, 900x900 pix) w wyniku czego wychodzi nadmierna pikseloza.

Z jakich programów graficznych korzystacie do zmniejszania zdjęć do 900 pix i zmniejszania "wagi" pliku do 100 kB ?

Istotna jest jakość zdjęć po zmniejszeniu oraz wygoda i automatyzm działania.

Pozdr.

Np To zdjęcie ważyło ok 1.9Mb przy rozdzielczości 2816x2112, przy ustawieniu jakości kompresji na 65% bez nadmiernej pikselozy kompresuje się do Lukarowego formatu :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakby coś to w tym linku jest wszystko co potrzeba :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie polecam XnView. Rewelacyjna przegladarka do zdjęć, bardzo dopasowywalna do potrzeb, świetne zmniejszanie (chyba 8 algorytmów do wyboru), eksport do JPG z podglądem jakości i wielkości pliku.

Moje postępowanie byłoby takie (program ma polską wersje językowa, ale ja uzywam ang.):

Image>resize do 900 px z algorytmem Lanczos (w wypadku bardzo cienkich linii mających tendencję do wyglądania schodkowo, Bspline)

Effects> Enhance edges dla lekkiego wyostrzenia, które czasem jest potrzebne po zmniejszeniu (po uzyciu BSpline zawsze trzeba doostrzyć)

Export JPG, jezdzimy suwakiem aż bedzie tuż poniżej 100 kB

XnView ma mnóstwo innych ciekawych funkcji, polecam zapoznanie się. Główna i nizebyt uciążliwa wada, to nieco błędne wyświetlanie podgladu niektórych filtrów w miniaturce (ale jesli jest włączony podglad na całym obrazku, to jest OK).

jeszcze wynik zmniejszania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widze, że artefakty kompresji wyszły dość mocno, ale zdjęcie wybrałem bardzo szczegółowe :-)

Sprobuj ze swoimi, XnView jest bezpłatny, i w przeciwieństwie do gimpa instaluje się i startuje błyskawicznie.

Picasa zmniejsza rozmiar i wagę również dla serii zdjęć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam F.

dudivan > masz rację, Gimpa można bardzo fajnie "oskryptować" (za przeproszeniem) i pewnie jedną z niewielu rzeczy których by nie potrafił to parzyć kawy, jednak dla początkującego użytkownika będzie to czarna magia tym bardziej że pod Windowsem Pythony i inne węże są raczej niepopularne ;-)

Molibden > jak karty perforowane to tylko Fortran ;-)

Witam.

Molibden, 16 Lip 2007, 13:21

>Nie każdy jest Geekiem ;-)

GIMP jest faktycznie bardziej kombajnem niż ..."pomniejszaczem zdjęć" ale nie ma co się bać. Jest po naszemu jest nakładka upodabniająca go graficznie do photoshopa (chyba).

Nie ma co się bać instalowania nowych bibliotek. Przecież instalując paint.net też musimy doinstalować małe co nieco do systemu.

A czy to będzie GTK, .NET Framework, jawa, C++, itd to jakie to ma znaczenie? Przecież nie musimy "tam" nic robić.

Zajmuje 6-7 Mega? No bez jaj! Same śmieci które tworzy windows zajmują o wiele więcej.

GIMP ma jeszcze jedną zaletę jest OS. Więc jeżeli się komuś znudzi windows to pod np.linuksem nie będzie się musiał uczyć na nowo.

Pozdrawiam

Moim zdaniem GIMP dla kogoś kto chce tylko pomniejszyć zdjęcie ew. zrobić drobną korektę to zdecydowanie przesada. Zbyt skomplikowany, w dodatku ma tę wadę że brzydko zmniejsza zdjęcia do wyświetlania. Ponieważ niemal każde współczesne zdjęcie jest większe od niemal każdego współczesnego monitora, wada da jest uciążliwa.

Oczywiście jest możliwość, że można to gdzieś w programie ustawić/zmienić tylko ja nie znalazłem. Co tylko popierałoby moją tezę, że jest zbyt skomplikowany. Może w komputerach totalnym geekiem nie jestem, ale sądzę, że sprawność posługiwania się nimi osiągnąłem nie najgorszą.

Więc nadal twierdzę: XnView!

Aha, co do OSów: "XnView (1.91/1.70) exists for Windows, MacOS X, Linux x86, Linux ppc, FreeBSD x86, OpenBSD x86, NetBSD x86, Solaris sparc, Solaris x86, Irix mips, HP-UX, AIX ". Wysraczy?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.