Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do zwykłej dziurki

matman

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zapytać jakie słuchawki uważacie za najlepsze do słuchania muzyki z komputera, ipoda lub ze standardowych wyjść słuchawkowych CD lub wzmacniacza? Chodzi mi o najlepsze słuchawki które nie wymagają wzmacniacza słuchawkowego w cenie do 2000 zł.

Przy okazji ciekawi mnie jeszcze jak wypadłoby brzmienie drogich słuchawek wymagających wzmacniaczy słuchawkowych, w porównaniu z tańszymi słuchawkami ale mniej zależnymi od takiego wzmacniacza, przy założeniu że test przeprowadzany byłby w oparciu o jakieś zwykłe wyjście słuchawkowe. Czy wtedy te tańsze słuchawki zagrają lepiej?

Ostatnie pytanko: czy zawsze jest tak ze słuchawki wymagają wzmacniacza słuchawkowego gdy mają dużą impedancję? Czy to wielkość impedancji wskazuje na konieczność zastosowania wzmacniacza?

https://www.audiostereo.pl/topic/34810-s%C5%82uchawki-do-zwyk%C5%82ej-dziurki/

Mysle ze hd595 - slyszalem wiele opini ze dobrze graja jak to okresliles "z byle dziurki". Powyzej tego moim zdaniem amp sluchawkowy to juz obowiazek [hd595 tez zapewne z ampem zagraja lepiej niz bez...]

A tak wogole to z wyjsciami sluchawkowymi jest podobnie jak z kobietami. Ksztalt niby ten sam ale juz po chwili mozna sie przekonac ze "dziurka" "dziurce" nie rowna... :)

Nie ma co stawiac na jednej szali wyjscia sluchawkowego z ipoda, mini wiezy czy zintegrowanej karty muzycznej PC z wyjsciem dobrego CD'ka czy karty muzycznej [np. moja M-audio revolution ma niezla "dziurke"]

Mieczysław, 17 Lip 2007, 02:47

>Mysle ze hd595 - slyszalem wiele opini ze dobrze graja jak to okresliles "z byle dziurki". Powyzej

>tego moim zdaniem amp sluchawkowy to juz obowiazek [hd595 tez zapewne z ampem zagraja lepiej niz

>bez...]

Akurat hd595 kiedyś miałem, ale ich barwa nie przypadła mi do gustu. Grają zbyt "ciemno" jak dla mnie. I nie zauważyłem różnicy w dźwięku gdy podłączyłem je do wzmacniacza Holdegron.

mam pytanie do zalozyciela watku....czlowieku potrafisz korzystac z wyszukiwarki

bo albo jestes ignorantem albo nie powiem....

temat ten zostal po 100 razy przewalony i jeszcze kolejny watek

glupota ....

jedna rada

do 500zl warto inwestowac w sluchawki bez wzmaka, powyzej wchodzi moim zdaniem tylko w gre sluchawki plus wzmak, jezeli jestes z wawy to mozemy sie spotkac i zobaczysz jak graja sluchawki pioneer se-a1000 za 300zl ze wzmakiem za300zl od michaelangelo i powiem ci ze sie zdziwisz....bo rozloza nie jedna dzisiejsza drozyzne z pod znaku senki czy beyery, akg to zupelnie inna szkola grania

intuos, 17 Lip 2007, 09:55

>mam pytanie do zalozyciela watku....czlowieku potrafisz korzystac z wyszukiwarki

Nie udało mi się nic znaleźć wyszukiwarką, ale spróbuję jeszcze raz poszukać.

intuos, 17 Lip 2007, 10:01

>jedna rada

>

>do 500zl warto inwestowac w sluchawki bez wzmaka, powyzej wchodzi moim zdaniem tylko w gre sluchawki

>plus wzmak, jezeli jestes z wawy to mozemy sie spotkac i zobaczysz jak graja sluchawki pioneer

>se-a1000 za 300zl ze wzmakiem za300zl od michaelangelo i powiem ci ze sie zdziwisz....bo rozloza nie

>jedna dzisiejsza drozyzne z pod znaku senki czy beyery, akg to zupelnie inna szkola grania

Wezmę twoją radę pod uwagę bo przymierzam się do zakupu dobrego sprzętu słuchawkowego (wzmak + słuchawki). Dzięki za pomoc!

=>matman

Cenę na słuchawki wywindowałeś wysoką, musisz sobie zdawać sprawę że takie słuchawki obnażą wszystko w Twoim sprzecie,naprawdę się chcesz katować, nie lepiej sobie kupić do komputera za 200zł n.p. AKG K27i które dżwięk kepskiej jakości podadzą Ci przyjemnie.Chyba że planujesz mieć coś naprawdę dobrego na sam początek żeby póżniej nie tracić przy wymianie ale do czasu wymiany następnych elementów możesz przestać kochać muzykę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wtrace sie, bez obrazy ale Pioneery sa bardzo specyficzne graja strasznie szeroko lekko wycofanym dzwiekiem, byc moze wzmak cos da ale zeby zaraz rozkladac konkurencje...HD650 graja podobnie jednak sa o wieeeleee bardziej detaliczne i dokladne, to po prostu roznica klas...

Sam stalem niedawno przed podobnym trudnym wyborem osluchalem mnostwo sluchawek firmowych lacznie z Soniakami, Pionkami i Philipsami, pamietajmy ze czlowiek wybiera tak to co mu najbardziej dzwiekowo ja juz wybralem HD 595 kiedy trafila mi sie okazja kupienia 580tek:), natomiast do malych urzadzen i nie tylko bez wzmaka polecam HD25 (666zl na allegro) w 1 wersji, jestem wlasnie po odsluchu i wiem ze w teren wlasnie bede bral te sluchawki, kosmos.. moze i waska scena ale takiego wykopa juz dawno nie slyszalem, dynamika i zycie instrumentow szok... brakuje tylko wiatru w nogawkach od kopki, bo wewnetrzne wywracanie trzewi idzie przez glowe:)

Najlepiej idz posluchaj roznych sluchawek bo liczac na kogos zdanie lub utarty schemat mozesz sie zawiesc, mi na przyklad nie lezaly w ogole HD555 tak chwalone i w niskiej cenie, wolalbym Grado sr60, albo HD280pro...

Przeciez chodzi o to zeby czerpac przyjemnosc ze sluchania muzyki...

Jesli masz 2000 do wydania na sprzet sluchawkowy to w zasadzie nie rozumiem czemu chcesz podlaczac sluchawki bezposrednio do dziurki...?

Przeciez mozesz kupic ampa DIY od Piotrka608 [nie pamietam jakie sa ceny, chyba kolo 700pln] a do tego akg k701, senki hd650 czy jeszcze cos innego. I masz high-endowy odsluch ze sluchawek...

Ja mam Hd 497 i z wyjścia słuchawkowego Yamahy brzmią całkiem porządnie lepiej niż z mojego wzmaka , są one dość jaskrawe ale mają wyrównane pasmo w cłąym zakresie a Yamaha ma lekko złagodzoną gorę i z nimi towrzy to całkiem miły jak za talkie pieniądze duet , aha aby osiągnąć lepszą barwe i rozdzielczość cd musi pograc tak z godzinkę i wtedy jest naprawdę lepiej , jeżeli Twoj cd jest ostry w brzmieniu to jednak ich nie polecam będzie kluło w uszy zapewne .

Nigdzie nie napisałem, że chce podłączyć słuchawki do zwykłej dziurki.

Po prostu pytam bo chcę dowiedzieć się czegoś na temat słuchawek.

A o ten wzmacniacz chętnie się zapytam bo może moje obecne nisko omowe Koss Porta Pro by na tym skorzystały :)

A potem dokupię droższe słuchawki.

Wspomniane przez ciebie AKG 701 zdaje się że nie mają zbyt wysokiej impedancji. Czy to oznacza, że lepiej poradzą sobie ze zwykłą dziurką niż np. 600-omowe Tonsile?

generalnie zgadzam się z wpisem Roberta jeśli chodzi o brzmienie senkuw HD497. Za relatywnie niewielkie pieniądze mamy ciekawe słuchawki. Tylko jeden warunek, są "wygodne " w bardzo specyficzny sposób. Cholera, normalnie imadło na głowie !

matman, 17 Lip 2007, 18:26

>Wspomniane przez ciebie AKG 701 zdaje się że nie mają zbyt wysokiej impedancji. Czy to oznacza, że

>lepiej poradzą sobie ze zwykłą dziurką niż np. 600-omowe Tonsile?

Trochę lepiej wysterują Ci wzmacniacz (mają mierzone 59ohm) i przy okazji obnażą braki toru

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Z "każdej dziurki" zagraja dobrze takie,mam już 2lata testowałem na magnetofonach,cd-kach,wzmakach i na komputerze.Wszędzie jest soczyście,z dynamicznym nisko schodzącym basem,ale wybór nalezy do Ciebie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

wbrew pozorom z dziurki nie jest tak zle jak niektorzy chca powiedziec. Pisza oklepane bzdury typu HD595 zagraja dobrze z dziurki a to g...prawda bo akurat majac sr60, HD580 i HD595 to te ostatnie graly najgorzej z dziurki zarowno CD jak i wzmacniaczy a tymczasem sr60 zagraly z dziurki lepiej niz na ktorymkolwiek wzmaku sluchawkowym slyszanym przeze mnie. 580tki to inny temat - moim zdaniem ewidentnie do lampy.

Co do sluchawek do zwyklej dziurki polece sr60!

Piszesz "a tymczasem sr60 zagraly z dziurki lepiej niz na ktorymkolwiek wzmaku sluchawkowym slyszanym przeze mnie"

To mnie bardzo zaskoczyłeś bo wydawało mi się że przez wzmacniacz słuchawkowy każde słuchawki mają większą szansę zagrać dobrze niż ze zwykłej dziurki :)

No tak matman ale ja mowie o konstrukacjach budzetowych wzmacniaczy sluchawkowych w cenie 200-700zl, lepsze pewno zagraja lepiej.

HD595 np na Moonlighcie Michelangelo czy na Forumie graja bardzo fajnie, tymczasem z sr60 dziurka Pianocrafta je pokonala, ale na HD595 sobie nie poradzila.

Niestety ciezko znalezc wzmacniacz zawsze grajacy dobrze na kazdych sluchawkach. Uwazam ze z dobrej dziurki integry sluchawki w umiarkowanej cenie nie graja wcale tak zle.

Mam Pianocrafta więc może powinienem się zainteresować tymi SR60 :)

Na allegro właśnie powoli dobiega do końca aukcja:

Ukryta Zawartość

Ciekawe jaka cena zostanie osiągnięta?

Ukryta Zawartość

sr60>KPP - roznica w cenie odzwierciedla roznice w jakosci. Powiem tyle ze sr60 to sa takie sluchawki ze gdybym musial sluchac tylko ich i nie mialbym dostepu do zadnych innych, to specjalnie bym nie plakal - potrafia zagrac dynamicznie, z kopem ale tez maja przyjemna barwe. I HD595 i 580 to lepsze sluchawki co nie znaczy ze siegam (siegalem) po nie czesciej i z wieksza ochota.

matman, 18 Lip 2007, 00:20

>A może mi ktoś jeszcze powiedzieć które słuchawki zagrają lepiej na Pianocrafcie - Koss Porta Pro

>na które właśnie czekam czy Grado RS60?

moje zdanie o kossach porta pro zawsze byla ta sama , dla mnie sa do bani

po calaku buduja scene na zasadzie udawania, na basie konczac

dla mnie to badziew dla uzytkownikow ipodow, ale oczywiscie to moje subiektywne zdanie

To nie tak ze słuchawki niższej klasy zagraja "ze zwykłej dziurki" lepiej niż tez wyższej. Podłączałem do "jamnika" jakieś tanie logitecha "do skype", HD-570 i HD-600. Najlepiej graja oczywiście HD-600 i wbrew w opiniom w prasie audiofilskiej nie musza być napędzane z dobrego wzmacniacza itp. Windows prawda. 600 daja dużo wiecej przyjemności podczas odsłuchu "z jamnika" niz 570 i jak najbardziej czuje sie adekwatna do ceny różnice w jakości. Oczywiście z moim lampowcem DIY (trioda set) graja najlepiej :)

To fakt 497 nie są zbyt wygodne , jednak po ponad roku dość częstego użytkowania nacisk na glowę zmalał i to sporo , a poza tym sluchawki nie pękły , przetworniki nie charczą i pierdzą i takie tam przygody , bas jest twardy i wyraźny , Senki px100 mimo iż kosztowały mnie podobną kasę nie maja szans z nimi wygrywają tylko wygodą noszenia , czyli 497 oferują jakość w normie za takie pieniądze jakie sie za nie żąda. Dodam tylko że nie wygrzane grają bardzo ostro i moze to na początku odrzucać i to mocno, lecz potem sluchanie rocka i metalu na łagodnym w brzmieniu Cd jest świetne i czuć jednak choć trochę powera i mają tylko 32 ohmy grają glośno i czysto .

intuos, 18 Lip 2007, 09:59

>moje zdanie o kossach porta pro zawsze byla ta sama , dla mnie sa do bani

>po calaku buduja scene na zasadzie udawania, na basie konczac

>

>dla mnie to badziew dla uzytkownikow ipodow, ale oczywiscie to moje subiektywne zdanie

Dziś przyszły moje porta pro i muszę powiedzieć że jestem bardzo rozczarowany. Brzmienie przyciemnione, męczący bas i to by było na tyle.

Właśnie zamówiłem Grado SR-60 i liczę na poprawę dźwięku.

matman>>

Poprawa będzie na pewno tylko daj im pograć ze 4 doby. SR 60 faktycznie nie wymagają wzmacniacza, a i w pewien sposób maskują niedoskonałości źródła - nie słuchać tego tak dobitnie jak na wyższych modelach. Choć to też zależy. Jak Pianocraft gra ciepło i mniej szczegółowo (nie wiem) to spokojnie można SR80 brać. Powinny pokazać tam swój pazur.

Co do PortaPro to to są słuchawki do przenośnych grajków. W tym się sprawują na prawdę dobrze, bo one często maja problem z basem i za ostrą górą i te rzeczy KOSSy kompensują. Mam na myśli tańsze odtwarzacze

Eee KPP takie zle to nie sa - porzadne przenosne sluchaweczki, no ale z sr60 nie ma co porownywac - te spokojniejsze, bardziej wyrownane, jasniejsze ale tez cieple.

Kwestia w tym co kto lubi - dla mnie np HD595 na Pianocrafcie to porazka!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.