Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory potrafiące grać cicho

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponieważ pod koniec roku chciałbym złożyć jakiegoś samograja do małego pokoju (16 m2), będę zainteresowany monitorami do max 3,5 tys. zł, nowe lub używki, o następującej charakterystyce:

- muszą dobrze grać cicho i nie gubić żadnej istotnej składowej pasma przy niskim natężeniu dźwięku,

- bas solidny, raczej krótki i raczej twardy (ale nie do przesady, choci o to żeby nie był rozlazły)

- muzykalne albo neutralne, w każdym razie nie hiperanalityczno-chirurgiczne,

- niepodbita i niewyjaskrawiona wyższa średnica (przez to skreślić trzeba najtańszą opcję JBL E30).

Gdyby ktoś z Państwa znał kolumienki spełniające wszystkie ww. założenia będę wdzięczny za info. Pozdrawiam

Słyszałem, że można klony Totemów majtków zrobić, które spełnią twoje życzenie. Pogadaj np. z Frantzem.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Jarl

Sprawdż Revolvera - to typ facetów z HFW do twoich oczekiwań.

A z 2giej strony, jeśli ja kupię coś nowego to raczej skłaniałbym się do wyrobów na zamówienie. Nie chcę robić reklamy pewnemu dżentowi z Gdańska,ale jakiś rok temu robił kolumny dla znajomego. Za kwotę j.w. miałbyś u niego piękny wypas.

Jak to jest możliwe że kolumna ma bas przy cichym graniu, jeśli jest to kolumna bez podbitego basu ?

Ja słucham bardzo cicho w moim pokoiku i jestem bardzo zainteresowany tematem basu przy niskich poziomach głośności. I moje obserwacje są takie, że nigdy nie spotkałem liniowego sprzętu który miałby bas przy niskich poziomach głośności. Mówiąc krótko: loudness albo gałki............

No chyba że co innego mamy na myśli mówiąc - cicho. Dla mnie cicho to tak żeby sąsiedzi nie usłyszeli. A w bloku wieczorem to słychać zwyczajne rozmowy... :)

JFS

Dużo zależy od amplifikacji. Sprzedałem kombo Manley Shrimp + LFD PA2M, bo świetny bas pojawiał się dopiero po niejakim wykręceniu - problemy z sąsiadami :-)))

Talk 3.1 oferuje basik na małej mocy. Poza tym,mistrz szybkości.

Revolverow (wystrzalowa nazwa!) z checia poslucham o ile sa gdzies w Wawie dostepne, pod telefonem tej firmy jest dostepna na razie automat. sekretarka... Moze urlop albo wyjazd do Anglii, pytanie po towar czy do pracy...

ProAc Tablette 2000 - zdaje sie ze nie sa juz dostepne, gdzies czytalem ze zastapil je model Studio 110. Sluchalem Studio 130 i szczerze mowiac jakosc zwlaszcza wysokich rozczarowala, jakosc plasko i malo subtelnie. Lepsza opcja moglyby dyc Dynaudio 52 SE ale i tu rowniez kol. Micke13 narzeka na obciecie basu przy cichym, nocnym sluchaniu.

JSSebastian, o B&W CM1 myslalem, przy okazji postaram sie je odsluchac, podobno brzmia bardziej muzykalnie od 602 tylko bas ponoc zbyt miekki...

Co do wzmaka - jasne ze jego rola nie do przecenienia. Taki Denon 2000AE atakowal basem jus od najnizszego polozenia galki glosnosci.

JarlBjorn, 18 Lip 2007, 15:13

Taki Denon 2000AE atakowal basem jus od

>najnizszego polozenia galki glosnosci.

Ale już go nie masz?

Spróbuj na zamówienie. Scanspeaki z najwyższej półeczki itd

Znajomy ma do sprzedania audiovectory M1Signature(najwyży model) z podstawkami JTL wszystko w stanie perfekcyjnym w pudełeczkach.Może oddałby to za 4 tys.Koszt w sklepie to kolumny 7200zł i podstawki 1200zł-razem8400zł.Są to świetne podstawkowce,miałem je i wystawiam im b.dobrą ocenę za te pieniążki nic lepszego nie kupisz...

SO - Sonus Oliva?...

Matko Boska... Atak Sonusa z Gdanska, cale forum w peanach... Pelne zachwytu recenzje, od przewodow-glosnikowcow, sieciowek, interkonnektow, kondycjonerow, etc., po cale kolumienki juz teraz?... ;)))

"Przypadek", czy zasluzona pozycja? :)

Pozdrawiam,

Lete

hehe, dobre.

Jeżeli mogę coś doradzic to aby kolumna brzmiała dobrze na niskich poziomach glośności to lepiej żeby miala lekką membranę i dosć wysoką skuteczność. Monitory SO wyglądają na SS lub węglowe Ushery...to raczej dobrze przy niskich poziomach głosnosci grac nie bedzie....zreszta zależy od oczekiwań, no i gustu:)

Pozdrawiam

Zresztą reszte toru to samo...co innego kupić w ciemno markowe produkty w dobrej cenie. Jezeli sie nie spodobają to za podobną kasę mozna odsprzedać i bedąc mądrzejszy o to doświadczenie kupować wcześniej słuchajac w domu :)

Lete, 18 Lip 2007, 16:01

> Matko Boska... Atak Sonusa z Gdanska, cale forum w peanach... Pelne zachwytu recenzje, od przewodow-

> glosnikowcow, sieciowek, interkonnektow, kondycjonerow, etc., po cale kolumienki juz teraz?... ;)))

Lete, nie protestuj bo jeszcze elektronika dojdzie:)

Na powaznie to jesli daloby sie tych monitorow SO posluchac to why not. Dynaudio na gorze dobrze rokuje a cena 1900 do przyjecia tyle ze na zdjeciu na stronie napis 'sprzedane'.

re SO. Wiedziałem,że tak będzie. Dlatego nie chciałem nawet wspominać nazwy. Słuchałem różnych kolumn, bardzo skromnego zresztą, właściciela. Dlatego z czystym sumieniem poleciłem znajomemu. A budżet był o połowęniższy. Wyszły bardzo rasowe kolumienki. Pisałem już o tym.

Jak mi Zollery może padną ,nie widzę powodu,aby dopłacać gdzie indziej za sekretarki, marketing i reklamę.

A nie wqrwia Ciebie bezustanna reklama towaru 2ch dystrybutorów w HFiM?

Słuchałem SO ale jakos średnio wypadły , poza tym , aby głośniczki mogły zagrać w miarę poprawnie w pewnym paśmie musi być im dostarczona odpowiednia moc ...zwłaszcza gdy chcemy uzyskać dobre kontrasty dynamiczne , więc dużo zależy też od samej amplifikacji !

Kupując głośniczki pamiętaj że musisz mieć zapewnione zaplecze serwisowe ....jeden z moich znajomych złożył zamówienie na bardzo tu reklamowane spikerki (nie napisze które), jakie było zdziwienie jak sie okazało że soprany nie są sparowane i grają diametralnie różnie ...okazało że jeden głośniczek miał wymienioną cewke ale o innym przekroju ! Gdy poinformowaliśmy miłego pana producenta to wyparł sie i zrobił totalny Zlew .

I druga sprawa , kto potem kupi ci takie samoróby jak będziesz chciał je sprzedać gdy sie znudzą ?

Dziwi mnie że wielu tu ludzi na siłę stara się tu udowodnić że są lepsi do np . takich producentów jak AN, B&W itp?

Ale jakoś nie mogą przebić się na rynku , więc działają we własnych kręgach szukając zagorzałych wyznawców , wciskając im czasami kit .....ha ha do samodzielnego montażu !!!

Jeszcze jedno , niech się nie wypowiadają ludzi o muzyce i sprzęcie którzy nie ruszą tyłka do filharmonii, na koncerty itp

Kto nie ma styczności z muzyka na żywo , to jak ma być ekspertem i wypowiadać się że coś dobrze gra , jak nie wie nawet jak brzmi fortepian , skrzypce itp?

Lupanina ,poziomy spl , nie mówią jak brzmi naprawdę muza , opierając się jedynie na odsłuchu płyt g....się wie !

dragon, co to za głośnik co mial inną średnice cewki po wymianie ? Przecież to by wogóle nie grało bo takie cos nie wlezie w szczeline innej średnicy :)

Właśnie dlatego, ze słucham dużo muzy na zywo cos tam jednak czasami napiszę :)

tak jak pisałeś konkretny wzmak do wydobycia kontrastow dynamicznych nie zawadzi...tyle, ze takie maszyny lubią sporo kosztować(jeżeli te kontrasty mają byc wydobyte w całym paśmie a nie tylko na gorze:))...prostszą opcja jest chyba jednak użycie małego glośnika o niewielkim mms. Z takim poradzi sobie większość wzmaków...tylko za glośno to taki driver nie zagra najczęściej(zależy od pomieszczenia), za to w większosci wypadkow będzie mial przewagę nad większymi i cięższymi driverami przy odtwarzaniu cichych sygnałów.

cloudior pisał o Tablette2000, uważam ze można spróbować....ale nie w ciemno.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.