Skocz do zawartości
IGNORED

HDMI -- opóźnienie audio do video

Tad46

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem używać HDMI z upscalerem do oglądania filmów DVD (na Philipsie CRT z HDMI). Różnica jakości jest duża. Jednak, co osobliwe, zaznacza się opóźnienie sygnału audio w stosunku do video, brak synchronizacji, czyli najpierw widzę, że ktoś coś mówi, a później dobiega dźwięk, ruchy warg nie zgadzają się z dźwiękiem. Taki sam efekt mam, jak odbiornik dekoduje dźwięk (przez HDMI) jak i jak DVD dekoduje dźwięk (na wzmacniacz zewnętrzny). Czy to normalne?? Czy też np. w droższych odtwarzaczach DVD tego nie ma?? Mój to natańszy Thomson z HDMI, kupiony jako uzupełniający.

To jest normalne o tyle, że praktycznie każdy skaler wprowadza większe bądź mniejsze opóźnienie. Skalery zewnętrzne zwykły mieć osobne wejścia/wyjścia audio tylko po to by skompensować ten efekt poprzez odpowiednie buforowanie. Przejrzyj może setup i spróbuj znaleźć jakąś opcję być może w sekcji audio, która to skoryguje. Inaczej jak dla mnie sprzęt do reklamacji.

do Piotrek_PP

Musze przyznać że pierwszy raz słyszę o tym aby opóźnienie generowane przez scaler miało wartośc ujemną i powodowało że autor wątka najpierw widzi a potem słyszy ....

Opóźnienie ma wartość dodatnią lecz wartość kompensująca może być dobrana nieprawidłowo (wart. bezwględna zbyt duża). Nie wiem czy to jest powodem problemu autora wątku ale spotyka się to czasami w amplitunerach z wbudowanymi skalerami (np.: niektóre wersje Onkyo TX-SR805). Zależnie od wybranego wyjścia wideo (analogowe, cyfrowe) problem może występować bądź nie, najprawdopodobniej na skutek aplikowania tej samej wartości opóźnienia w obu przypadkach. To kwestia firmware'u. Być może wbrew intuicji ale dźwięk w takich sytuacjach jest wyprzedzany przez obraz.

Osobiscie nie doznalem tego problemu, natomiast coraz czesciej czytam o tym zdazeniu.

Odtwazacz Denon DVD 1930 jak rowniez receiver ARACM AVR 350 (ktore uzywam) maja funkcje synchronizacji tego problemu. Mysle ze ilosc elektronicznych procesow dzwieku i obrazu powoduje to zjawisko.

Dziękuję. Zdaje się więc, że moje podejrzenie, że to za tani odtwarzacz, jest słuszne. Tam w setupie nie bardzo jest co ustawiać...

Bardziej szczegółowo:

>prezes

są na niebie i ziemi rzeczy o jakich nie śniło się waszym filozofom...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.