Jump to content
IGNORED

HDMI -- opóźnienie audio do video

Tad46

Recommended Posts

Zacząłem używać HDMI z upscalerem do oglądania filmów DVD (na Philipsie CRT z HDMI). Różnica jakości jest duża. Jednak, co osobliwe, zaznacza się opóźnienie sygnału audio w stosunku do video, brak synchronizacji, czyli najpierw widzę, że ktoś coś mówi, a później dobiega dźwięk, ruchy warg nie zgadzają się z dźwiękiem. Taki sam efekt mam, jak odbiornik dekoduje dźwięk (przez HDMI) jak i jak DVD dekoduje dźwięk (na wzmacniacz zewnętrzny). Czy to normalne?? Czy też np. w droższych odtwarzaczach DVD tego nie ma?? Mój to natańszy Thomson z HDMI, kupiony jako uzupełniający.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest normalne o tyle, że praktycznie każdy skaler wprowadza większe bądź mniejsze opóźnienie. Skalery zewnętrzne zwykły mieć osobne wejścia/wyjścia audio tylko po to by skompensować ten efekt poprzez odpowiednie buforowanie. Przejrzyj może setup i spróbuj znaleźć jakąś opcję być może w sekcji audio, która to skoryguje. Inaczej jak dla mnie sprzęt do reklamacji.

Hidden Content

do Piotrek_PP

Musze przyznać że pierwszy raz słyszę o tym aby opóźnienie generowane przez scaler miało wartośc ujemną i powodowało że autor wątka najpierw widzi a potem słyszy ....

Hidden Content

Opóźnienie ma wartość dodatnią lecz wartość kompensująca może być dobrana nieprawidłowo (wart. bezwględna zbyt duża). Nie wiem czy to jest powodem problemu autora wątku ale spotyka się to czasami w amplitunerach z wbudowanymi skalerami (np.: niektóre wersje Onkyo TX-SR805). Zależnie od wybranego wyjścia wideo (analogowe, cyfrowe) problem może występować bądź nie, najprawdopodobniej na skutek aplikowania tej samej wartości opóźnienia w obu przypadkach. To kwestia firmware'u. Być może wbrew intuicji ale dźwięk w takich sytuacjach jest wyprzedzany przez obraz.

Hidden Content

Osobiscie nie doznalem tego problemu, natomiast coraz czesciej czytam o tym zdazeniu.

Odtwazacz Denon DVD 1930 jak rowniez receiver ARACM AVR 350 (ktore uzywam) maja funkcje synchronizacji tego problemu. Mysle ze ilosc elektronicznych procesow dzwieku i obrazu powoduje to zjawisko.

Hidden Content

Dziękuję. Zdaje się więc, że moje podejrzenie, że to za tani odtwarzacz, jest słuszne. Tam w setupie nie bardzo jest co ustawiać...

Bardziej szczegółowo:

>prezes

są na niebie i ziemi rzeczy o jakich nie śniło się waszym filozofom...

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.