Jump to content
IGNORED

acoustic energy czy dynaudio

thomaz

Recommended Posts

Witam

Stoje przed wyborem czy wybrac acoustic energy evo one czy moze dynaudio audience 42.

Liczy sie dla mnie srednica i góra i dobra przestrzen.Słuchalem kiedys ae evo one i przestrzennosc

byla ok , srednica rowniez co do gory to nie wiem , byc moze wina wzmacniacza.Czy audience 42 bokazal by lepsza klase?Sa to najtansze dynaudio i nie sluchalem ich i nie mam gdzie.Nie chcialbym zabardzo przeplacac

skoro bym nie odczul roznicy a evo one sa jednak troszke tansze.Z gory dzieki i pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koniecznie sprawdzilbym D. 42 przed zakupem z docelowym wzmacniaczem. Narzekano juz na polaczenia NAD-Dynaudio skutkujace zbyt obszernym i powolnym basem.

Hidden Content

Obie kolumny reprezentują zarówno inny przedział cenowy jak i typ brzmienia(chyba, że chodzi o wybór nówki AE bądź używki Dynaudio), więc po odsłuchu wybór powienien być jasny. Teoretycznie Dynie powinne byc lepsze, ale ich charakter moźe Ci nie pasować. Bez odsłuchu całe dywagacje są bez sensu. Jesli jestes gotowy wydać ponad 2 tys. za monitorki, to przecieź Dynie nie są jedyna propozycją w tym zakresie. Sa np. Eposy M.12.2 chyba nawet bliże w charakterze AE. Coś w ofercie Mission się znajdzie. B&W ma ponoć świetne monitorki CM-1. Kupując kolumny w ciemno, zawsze możesz spudłowac - a tym samym przepłacić.

Hidden Content

Dość długo byłem posiadaczem AE Aegis One i lubiłem te głośniki. Znam również dobrze Evo - to jest to samo co Aegis, tylko trochę inaczej zestrojone, więcej do powiedzenia dano kopułce wysokotonowej. I pomimo całej sympatii do obydwóch angielskich konstrukcji, stawianie ich na równi z dynaudio 42 (których używam od ponad dwóch lat) to delikatnie mówiąc nieporozumienie. Przy odpowiednim wzmacniaczu to jest różnica dwóch, "umownych klas". Przy marnym wzmacniaczu nie będzie to może widoczne, wręcz może dojść do sytuacji, że AE zabrzmią lepiej. Jednak przy neutralnym, poprawnym wzmocnieniu Dynaudio miażdżąco ukazują swoją przewagę, wynikającą po prostu z zastosowania o wiele lepszych przetworników, własnej produkcji zresztą. O ile metalowy niskośredniotonowiec w AE potrafi zabrzmieć dobrze (ale na pewno daleko mu do 15w75 dynaudio) to już tania Vifa w AE nijak nie ma możliwości porówniania z D282 (to jest z kolei w zasadzie ten sam głośnik co D260). Po prostu Dynaudio są wymagające i rozwojowe, natomiast Evo to głośniki bezpieczne, ale szybko osiagają limit brzmienia wynikający z zastosowanych w nich głosników. To jest oczywiście moje subiektywne zdanie, ale wynikające z dośc dogłębnej znajomości akurat tych konstrukcji. I zgadzam się z którymś z przedmówców, że łączenie dynaudio z nadem to kompletne nieporozumienie. Nad produkuje koszmarny bas, który potrafi zniekształcić brzmienie większości dobrych głosników.

Hidden Content

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

>Asmon

Zgadzam się z Twoją opinią i polecam zakup Audience 40 z drugiej ręki (lepiej brzmia od 42), lub Contourka1.1. (będzie ładniej wyglądać i brzmieć). W przyszłości jednak, chyba napewno, całą resztę zestawu trzeba będzie wymienić aby wykorzystać możliwości brzmieniowe monitorków...

Hidden Content

Trochę wysiłku przy ustawianiu dało bardzo dla mnie zadowalające efekty. Bass refleks z tyłu wymusza odsunięcie od ścian na jakieś kilkadziesiąt centymetrów z każdej strony, do tego standy, które razem z głośnikiem dają w sumie 97 cm wysokości. W efekcie udało mi się uzyskać równowagę tonalną z bardzo ładnie zaznaczonym pierwszym planem, szczegółowe, ale dość wyrafinowane wysokie i bas ze świetnym uderzeniem werbla i wyraźnie zaznaczonym konturem stopy centrali. Śledzenie partii gitary basowej nie nastręcza większego wysiłku, wręcz wyraźnie oddziela się jej faktura od gitar prowadzących. Naprawdę pomimo upływu kilku lat to brzmienie mnie nadal czaruje. Pozdrawiam.

Hidden Content

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

4330, na zmianę z końcówką A 43 mkII. I powiem Ci, że wbrew pozorom, pomimo tego, że końcówka powinna lepiej zagrać, wcale tak nie było.

Hidden Content

->Asmon

Pomyślałem przez chwilę że masz może jakiś wyższy model Creeka 5xxx, na pewno warto by było kiedyś tego posłuchać, im lepszy, nie ocieplony i mocny wzmak tym dźwięk z Dynek będzie doskonalszy. Ta końcówka 43 z tego co czytałem kiedyś to ma ledwie 10W więcej niż integra Creeka, możliwe że cudów nie ma ale żeby było gorzej, to trochę dziwne :/

Jak niegdyś szukałem kolumn do tego Creeka (też go miałem go kiedyś) to wtedy zestawienie z Dynkami 42 najlepiej mi pasowało, ale to chyba absolutne minimum jakie można podłączyć do tych kolumienek.

Co do grania Dynaudio z NADami to jeden forumowy kolega napędza 52jki NADem 370, słucha ostrego metalu i dźwięk bardzo sobie chwali, w sprawie basu napisał że: ''strzela jak z karabinu'' ;) tak więc o spowolnieniu chyba nie może tu być mowy. Ja bym jeszcze postawił to w większym pomieszczeniu, bo te duże NADy mają poniekąd basiszcze jak młot i grają dobrze dopiero na wyższych poziomach głośności. Warto zaryzykować i posłuchać, zwłaszcza że 370 są dostępne na rynku wtórnym za grosze :)

Hidden Content

I love the sound of crashing guitars

Micke13, dzięki za miły wpis:), ostatnio na tym forum ciężko o takowe:) Co do wzmacniaczy, to mocno ćwiczyłem Nady 320 bee, 350, 370 i za każdym razem niestety właśnie bas był problemem, tzn nie ilość (bo z tym było aż za dobrze), tylko jakość. Takie przetłuszczone bum, bum. Ale może to tylko kwestia gustu, w każdym razie mnie nie podeszło zupełnie to brzmienie. Znacznie lepsze rezultaty uzyskałem z Rotelami (końcówką RB03 i integrą 1060) i o dziwo ze wzmacniaczem wielokanałowym Yamahy DSP A5:) Jednak dopiero Creek pozwolił uzyskać w pełni synergiczny dźwięk. Tak więc jak widzisz mój wybór docelowy nie był podyktowany wartością pieniężną wzmacniaczy, tylko w 100 % po prostu zadowoleniem z odsłuchu. Kiedyś to zestawienie na pewno zmienię, ale myślę, że będzie to już pewnie coś naprawdę "poważnego", bo mam już za sobą okres rozczarowań cambridgami, nadami, rotelami, densenami, primarami itd, itp. Na razie jestem zadowolony i mogę energię życiową trwonić gdzie indziej:) Pozdrawiam serdecznie.

Hidden Content

Potwierdzam, mała zielona żabka 4330 jest świetna, wiązałem z nią wielkie nadzieje po odsłuchach Dynek 42, chciałem jeszcze lepiej i kupiłem 52 SE i tu porażka bo Creek się rozłożył, SE to zupełnie inne kolumny niż zwykłe Dynki :] Jak widzisz w moim o mnie, teraz napędzam je zmostkowanymi Rotelami, ale ze starej serii 9xx, ponoć grającej lepiej niż te nowe wypusty. Bas się bardzo poprawił, teraz jest bardziej twardy, punktowy, średnica to ciężar i mięcho gitar, góra jest detaliczna, ostra, nie tak wyrafinowana jak w Creeku, ale mi się podoba, bo talerze mają tego pazura ;) Może Creek był bardziej uniwersalny, Rotelki są stworzone do rocka, inne lżejsze gatunki wychodzą trochę za ciężko, choć wokale są fenomenalne. Czekam teraz na kolejną wypłatę i kupię wreszcie przedwzmacniacz, liczę na dalszą poprawę pod każdym względem :)

Hidden Content

• 4 months later...

prośba do asmona, bo ma dynaudio 42, a ja nie mam możliwosci odsłuchu,

jak byś ocenił równowagę tonalną, czy nie jest przesunięta w stronę górnych częstotliwości (mają niski podział 1800Hz) i jak byś scharaktezyzował wysokie tony.

Hidden Content

jeśli chodzi o przestrzenność i średnicę, to dynki z pewnością bedą lepszym wyborem,co do wysokich, tu bym sie zastanowił,dynaudio gra dżwiecznie, ale z niektórymi klockami góry może być mało, w AE jest bardziej dobitna,

zdawało by sie bardziej neutralna.

Ogólnie sama równowaga tonalna Dynaudio jest ,lekko dosłodzona.

Zgodze się z opinia że 40grały lepiej niz42 mimo,że konstukcyjnie to prawie to samo.

Hidden Content

?

Można znaleźć na E-bay-u Audience 40 za 250 - 300 EUR. Zazwyczaj sprzedający godzi się na wysyłkę do Polski.

Lepszy dźwięk z nowych serii głośników (np. seria Focus lepsza od serii Contour) wynika najczęściej z solidnej pracy marketingowców i spin doktorów. Zawsze warto nausznie sprawdzić.

Pozdrawiam,

Jarek

Hidden Content

Tutaj jest sprzęt odpowiedni do Dynaudio ;)

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

witam

Kupuj dynaudio 40, daj im ciężkie podstawy, granity na górę, szybkie kable i dużo prądu a zobaczysz co potrafią...

Wiem co piszę słuchałem tych głośników z creekiem 5250 SE a potem exposurem XXV RC kilka lat, już z crekiem było wspaniale. Zmieniłem na Acoustic Energy AE 1 series II przeskok brzmieniowy spory ale cenowy również. Ja swoje sprzedałem za 1150 zł, uczciwe pieniądze a jakość kosmiczna.

Ważne są solidne podstawy, to wydatek na lata.

pozdrawiam

Hidden Content

dzięki za opinie,

wierzę Wam że 40 - stki grały lepiej niż 42, ale tzw. sprzęt używany to jednak nie dla mnie (przy moim szczęściu raz się zdecyduję i będzie coś nie tak). Z drugiej strony pojęcie sprzęt nowy jest względne - nigdy nie wiadomo ile razy sprzęt kupiony w polskich salonach był wypożyczany na odsłuchy czy zwracany przez klientów, którzy sie rozmyślili.

Hidden Content

hazardzista5 - co do równowagi tonalnej Dynaudio Audience 42 to zależy ona wg mnie od wzmacniacza. Potrafią zagrać ciepło, potrafią zagrać neutralnie jak i agresywnie. Więc chyba można powiedzieć, że są neutalne, skoro wyraźnie widać na nich zmiany podpiętych urządzeń. Terz śmigam z nimi z Creekiem 5350SE i gadanie o "dosłodzeniu" można sobie wsadzić...:) Wg mnie jest to naprawdę synergiczne zestawienie, gdzie temperatura jest ustawiona na "0".

Co do różnic między 40 i 42, to nie robiłbym z tego zagadnienia:) Teoretycznie różnią się wysokotonowymi D260-D282, ale to jest fikcja, bo to są te same głośniki, tylko inaczej oznaczone przez Dynaudio (w ramach tego modelu). Kiedy powstały 40-tki Dynaudio sprzedawało jeszcze głośniki innym wytwórcom kolumn i tak je opisywało. Wystarczy je prównać - to jest to samo. Zmiany są chyba tylko w zwrotnicy i wg mnie 42-ki są właśnie bardziej optymalnie dostrojone pod kątem neutralności. Zresztą wg mnie to było tylko właśnie marketingowe odświeżenie oferty i doszukiwanie się wyraźnych różnic dźwiękowych jest bardziej na granicy wmówienia sobie różnicy w brzmieniu. Co nie zmienia faktu, że jedne i drugie to są świetne głośniki za śmieszne pieniądze. Patrząc na ceny z allegro, to stosunek jakość - cena jest chyba jednym z najlepszych w ogóle spotykanych.

Hidden Content

hazardzista5, 29 Lis 2007, 11:41

>prośba do asmona, bo ma dynaudio 42, a ja nie mam możliwosci odsłuchu,

>

>jak byś ocenił równowagę tonalną, czy nie jest przesunięta w stronę górnych częstotliwości (mają

>niski podział 1800Hz) i jak byś scharaktezyzował wysokie tony.

Co do wysokich tonów, to powiem tak: powrót z dynaudio do innych głośników w tych rejonach cenowych dla mnie nie wchodzi w rachubę. Pod względem ilości, jakości i tzw. wyrafinowania.

Hidden Content

> Co do wysokich tonów, to powiem tak: powrót z dynaudio do innych głośników w tych rejonach cenowych

>dla mnie nie wchodzi w rachubę. Pod względem ilości, jakości i tzw. wyrafinowania.

Z calym szacunkiem dla serii Audience w tym SE, wysokie w serii Focus sa daja znacznie lepsza rozdzielczosc i holografie i 'aksamit'. Niestety kolumny te sa tez znacznie trudniejsze do napedzenia i wymagajace wzgledem pomieszczenia.

Hidden Content

Za 2 tys. kolega thomaz raczej nie zdobędzie ani Audience SE ani Focusów, ale w tym przedziale cenowym raczej trudno o lepszą górę i średnicę niż z 40/42. AE Evo 1 będą miały lepszego kopa ale też jazgotu na górze, zresztą to jest przecież półka niżej, nie ma co porównywać. Ten NAD 306 z tego co czytałem raczej nie zamula tak więc warto spróbować Dynaudio.

Hidden Content

JarlBjorn - oczywiście moja wypowiedź dotyczyła serii Audience i jej rejonów cenowych. W serii Focus kopułka jest znacznie lepsza, ale i też inny przedział cenowy i jakościowy całości.

Hidden Content

Asmon, 30 Lis 2007, 12:55

>JarlBjorn - oczywiście moja wypowiedź dotyczyła serii Audience i jej rejonów cenowych. W serii

>Focus kopułka jest znacznie lepsza, ale i też inny przedział cenowy i jakościowy całości.

I nie wiem czy do kliematow heavy wlasnie seria Audience/SE nie jest optymalna.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.