Jump to content
IGNORED

KEF Q1 a lampa gdzieś w torze

Iceman

Recommended Posts

Po rozczarowaniu AA kupiłem dla odmiany KEF Q1 (nie IQ1). Zarówno brzmienie jak i wygląd przypadły mi do gustu.

Podoba mi się średnica w tych KEFach. Do tego stopnia, że zacząłem się zastanawiać jak ją jeszcze urealnić (zwłaszcza wokale i gitary) i doszedłem do przekonania, że może gdyby gdzieś w torze znalazła się lampa to byłoby zauważalne na brzmieniu.

Moje pytanie: czy jeśli kupię jakiś DAC na lampie (nie bardzo się w tym temacie orientuję, ale chyba takie są?) to będzie zauważalne na brzmieniu? czy żeby brzmienie było zauważalne to lepiej jednak na wzmacniacz lampowy zbierać? Czy może preamp kupić? Ogólnie gdzie najlepiej w tor wpleść lampkę? I pytanie kolejne: czy KEF w ogóle pasuje do lampy?

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Iceman, 18 Lip 2007, 23:00

>pytanie kolejne: czy KEF w ogóle pasuje do lampy?

Trochę nie pasuje, bo kolumny KEFa lubią schodzić poniżej 4 omów

Hidden Content

-->Iceman, do Q1 staraj się dobrać wzmacniacz (i ew. źródełko) dość "chłodne" i z w miarę ostrą górą, inaczej z kefów ciepłe kluchy się zrobią...

Sam wzmacniacz nie musi być specjalnie mocny, byleby dał radę za "mordę" trzymać niskośredniotonowca.

Hidden Content

Przestrzeń nienajgorsza. Usherki miały chyba trochę szerszą scenę. Póki co KEFy nie są jeszcze ustawione tak jak będą docelowo, więc nie mogę do końca się wypowiedzieć, bo na razie stoją trochę za blisko siebie. Jak na obecne ustawienie jest nieźle.

Hidden Content

A jeszcze mam takie pytanie. Czy robiłeś może na AA test na poprawną fazę ? Wiesz... czy kabelki są dobrze podłączone (równiez wewnątrz kolumny).

Hidden Content

Q1 o dziwo lubią mocnego, z dobrym wykopem wzmaka ale przy tym grającego raczej ciut jasniej (albo idealnie neutrealnie z rozjaśnieniem w źródełku).

Bardzo je lubiłem i miło wspominam do dziś. Fajna stereofonia, rewelacyjna średnica (w tej cenie), zaskakujący bas (zależy od wzmaka) choć tak naprawdę nie schodzący zbyt nisko. Mają troszeczkę ograniczoną szczegółowość na górze ale zapomina się o tym w momencie jak się chce posłuchac muzyki a nie usłyszeć pojedyńcze dźwięki. Bardzo miłe brzmienie. Mi niestety brakowało wypełnienia pomieszczenia (grały w dobrych 28m2). Scena bardzo fajnie rozbudowana w głąb i niezbyt chętnie wychodząca do przodu. Ale ogólnie Q1 to bardzo dobry zakup. Może kiedyś do nich wrócę i postawie w sypialni.....

Hidden Content

Słuchając rozumu....

JFSebastian, 19 Lip 2007, 15:16

>A jeszcze mam takie pytanie. Czy robiłeś może na AA test na poprawną fazę ? Wiesz... czy kabelki są

>dobrze podłączone (równiez wewnątrz kolumny).

Nie, nie robiłem, ale na oko wygląda że głośniki chodzą w dobrą stronę.

Hidden Content

>foni

Jak narazie grają z CD Harmana Kardona HD 720. Bardzo lubię tego CDka mimo że to już stary klocek. Wygląda ładnie, gra ładnie ( w porównaniu do Denonów całkiem jasno ), jest cichy niemalże bezszelestny, szybko odczytuje płytki i na dodatek jest tani. Jedyne w harmanie co mnie irytuje to mechanizm tacki - czasami coś fiksuje przy zamykaniu - tam jest chyba jakaś plastikowa zapadka. Mam dwa HD 720 i w obu ten sam problem.

Wzmacniacza nie miałem żadnego wolnego więc kupiłem chwilowo jednego z najtańszych jakiego na allegro znalazłem - Sony TA-FE320. Kupiłem go tylko dlatego że spodobał mi się wizualnie i że miał pilota. I jak na ironię - gra całkiem fajnie.

Co do basu to może kiedyś dokupię suba na dokładkę częstotlowości poniżej 50hz. Ale tymczasem zastanawiam się co by dała lampa. Może hybryda jako wzmacniacz okazałaby się fajnym rozwiązaniem? Czy DAC może?

Hidden Content

"Porucznik Bri" już Ci napisał co sie może stać jak przesłodzisz - klucha wyjdzie więc uważaj.

Wzmak słabeusz też odpada. A tego soniacza nie znam.

Grały u mnie z CA 640 Azur i basik był kartonowaty. Ale o dziwo ze słabowitym gainclonem na LM3886 było pięknie, soczyście na tyle że o subie bym nawet nie pomyślał. Z Clonem na 3875 było magiczniej, jaśniej ale znów faceci śpiewali z podwiązanymi pisankami. Trzeba trafić z "osprzętem" ale jak się uda to jest na prawde bombowo (w tej cenie to aż zaskakująco).

Hidden Content

Słuchając rozumu....

Z basem jest dziwnie tylko czasami przy techno. Bywa rzeczywiście jakiś kartonowaty. Ale gdy np wrzuciłem pyłtkę Madonny to się zrobił taki jak trzeba. Ogólnie kolumny mają potencjał.

Kluchowatego brzmienia bym nie chciał - chciałbym tylko jeszcze dołożyć więcej magii do brzmienia gitar :-) Musze przyznać, że jednak nawet w tej chwili bez żadnych zmian grają i tak bardzo ładnie.

>faceci śpiewali z podwiązanymi pisankami.

Tego to nie znoszę. To już wolę, jeśli kobitka ma nieco mężniejszy głos, niż facet cienko śpiewający.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.