Jump to content
IGNORED

Dussun (Korsun) V6i

abuq1

Recommended Posts

Jestem mocno zainteresowany kupnem tego wzm.

Niestety nie ma na forum za dużo wpisów na jego temat.

Może ktoś go słuchał i chce się podzielić uwagami na temat jego brzmienia.

Jako, że jestem noga z angielskiego to proszę o wyjaśnienie co do działania tego wzm., konkretnie chodzi mi tu o jego system zwany "High Power Ultra Pure Class A Output". Na jakiej zasadzie to funkcjonuje.

Tu opis:

"The automatic bias-adapting circuit which is advanced in technology, makes V6i output ultra powerful, keeping in Class A working condition while producing less heat. As close to ideal solution, the automatic bias-adapting circuit makes V6i maintain Class A output, even in the situation that speakers impedance is significantly lowered, and that output power is amplified multi-times, a nearly ideal mode of functionality. In this way, V6i avoids the problem that usually comes with traditional class A amplifiers: the output quality lowers to class B level when the output power increases. The goal achieved in this way results in an upgraded overall sonic quality and enhanced output stage's ability when driving and controlling the speakers.

The critical endeavor of this model includes: Greatly increasing the output stage's current output capacity, correspondingly, each channel's power transformer capacity. Enhancing the sonic quality by using the automatic bias-adapting circuit, adjusting the harmonic distribution status and lowering the odd harmonic in a large scale. Separating stage power supply and system circuit, thus achieving a higher signal and noise rate and restraining the power hum more efficiently. All of these make V6i play music with high dynamics, purely and quietly. Additionally, the V6i has a symmetric internal structure, which helps in achieving the combination of high efficiency and low noise"

Z góry dzięki.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chwilę myślałem o tym wzmacniaczu. Ale: Wzmacniacz pracuje zdaje się w czystej klasie A, więc pobór prądu ma stały, niezależnie od tego jak głośno słuchasz. Spójrz na parametry: pobór - 1500W. Ja wymiękłem, czasem radio leci cały dzień...

Jeśli coś pokręciłem, proszę kogoś przytomnego elektrotechnicznie o sprostowanie.

Hidden Content

yancho, 19 Lip 2007, 20:37

>Chwilę myślałem o tym wzmacniaczu. Ale: Wzmacniacz pracuje zdaje się w czystej klasie A, więc pobór

>prądu ma stały, niezależnie od tego jak głośno słuchasz. Spójrz na parametry: pobór - 1500W. Ja

>wymiękłem, czasem radio leci cały dzień...

>Jeśli coś pokręciłem, proszę kogoś przytomnego elektrotechnicznie o sprostowanie.

Po pierwsze ten wzmacniacz nie pracuje w czystej klasie A, ale jakiejś “Hyper Class A” (is a “Green” Class A solution), tzn. "zielonej", a więc pobór mocy nie jest stały,

a po drugie max. pobór mocy to nie 1500, ale 800W - przynajmniej taka wartość jest podana na tylnej ściance obudowy.

Hidden Content

Ja te 1500W wziąłem stąd:

Hidden Content

Ale faktycznie może być błąd, bo przy V8i też podali 1500W, a on dużo mocniejszy...

Hidden Content

Hidden Content

Właśnie chodzi mi o tę zieloną klasę A. Co to oznacza? Podczas grania pracuje w czystej klasie A a gdy jest cisza w głośnikach to pobór mocy spada do zera jak w AB?

Czy może lepszym wyborem będzie Jungson JA88D. No ale tam jest czysta klasa A i będzie z tego niezły grzejnik a poza tym przez jego głębokość 50cm musiał bym przerobić szafkę.

Hidden Content

• 11 months later...

Bad news.

Zaprzestano produkcji DUSSON-a DS99, "czarnego konia" wśród budżetowych tranzystorów, pogromcy znanych i uznanych tranzystorów z poziomu 3000-4000 zł. Pozstaje w ofercie dwa razy droższy, również znakomity V6i.

Hidden Content

Czy może lepszym wyborem będzie Jungson JA88D. No ale tam jest czysta klasa A i będzie z tego niezły

>grzejnik a poza tym przez jego głębokość 50cm musiał bym przerobić szafkę.

ja osobiscie bym wolal jungsona...polecalem go wiele razy na forum, byla to najlepsza integra jaka slyszalem w moim systemie i gdyby nie fakt ze mam glosniki o efektywnosci 99dB, nigdy bym go nie oddal. Mialem jungsona jakies 2 lata temu i co mnie w nim urzeklo o niesamowita srednica, przejrzystosc i precyzja, przy czym mial nieskonczone rezerwy mocy. V6i nie slyszalem niestety, na niemieckich forach ludzie pisza ze gra raczej mdlo i bez tego magicznego pierwiastka jaki ma jungson. jestem przekonany ze gdyby jungson byl firmowany jako linn, lyngdorf, avm etc etc, kosztowal by pewnie z 10000 i ludzie by sie zabijali zeby go dostac...

Hidden Content

co do dussuna to dodam jeszcze ze jakis czas stalem przed alternatywa, dussun czy jungson. pamietam ze wowczas na niemieckiej scenie oba wzmaki bylo dosyc czesto opisywane. jakis starszy pan zamienil swojego asr emittera na v8i i zarzekal sie ze dussun gral wiele ciekawiej. swoja droga sa to podobno OEM produkty Red Rose Music, a.k.a Mr. Mark Levinson osobiscie...Red Rose kosztuje 8000 dolcow o ile pamietam, i podobno ma pare detali nieco innych niz dussun. Anyway, za ta cene napewno wart posluchania, sciagnal bym go z Chin i w razie rozczarowania sprzedal i zamienil na cos innego..

Hidden Content

Miałem Jungsona 88E, grał naprawdę fajnie (a o wyglądzie nie wspomnę, kapitalny design), ale do podstawowego Dussona DS99 daleko mu pod każdym względem brzmieniowym.

Być może inaczej jest w przypadku wyższych modeli tych firm.

Hidden Content

Jasne, wszystko co chińskie to badziew...

A słuchałeś tego Dussuna, że się tak wymądrzasz? Czy tylko obrazki pooglądałeś?

TAK czy NIE? Bez ściemy.

Hidden Content

Jasne, wszystko co chińskie to badziew...

A słuchałeś tego Dussuna, że się tak wymądrzasz? Czy tylko obrazki pooglądałeś?

TAK czy NIE? Bez ściemy.

Hidden Content

TomekL3, 29 Cze 2008, 12:45

>paul, przecież nikt nie karze tobie kupować.Nie kupuj tego chińskiego badziewia :)

Często człowiek stoi przed dylematem bo za co się nie chwycisz to made in China.Świat zszedł na psy.Rzadko obecnie można kupić coś made in U.S.A. czy England...:(

Hidden Content

paul_67, 29 Cze 2008, 12:37

>Nic chińskiego za Chiny nie kupię!!!

Hm. to nawet lepiej. Zwiększony popyt (przy nie zmienionej podaży) oznaczałby wzrost cen, co dla słuchających sprzętu, a nie kierujących się uprzedzeniami i stereotypami, oraz dla prawdziwych miłośników muzyki byłoby gorzej.

Poczytajcie sobie w wątku sąsiednim, jak to HI-END-owe firmy mają swoich klientów za głupoli, co jeszcze bardziej przykre, wszem i wobec obnoszący się tym.

Hidden Content

Nie chcę tanio a dobrze!Laser w moim odtwarzaczu CD made in England chodzi już 10 lat a obecne po 2 latach wysiadają bo tańsze i robione w Chinach.Kable zmiast lutów mają zaciski.Precz z taniochą-tandetą!!!

Hidden Content

W przypadku Dussuna jest przede wszystkim dobrze, a nawet bardzo dobrze. Pod względem jakości i solidności wykonania również. A atrakcyjna cena jest dodatkowym bonusem.

Szczerze mówiąc gdyby Dussuny kosztowały dwa razy więcej, to nadal byłyby warte zakupu.

Hidden Content

Nie słuchałem tego dasuna - chocby ze względu na to że piszesz że jest super :-)W sumie to główny powód dla którego go nie posłucham , nawet modelu V12 i V12 biturbo :-)

Hidden Content

No dobra ale nei wcinam ci sie - chcesz poszerzyc oferte to musisz promowac....Place, Price, Product, Promotion......tak myslisz że jak poczytaleś jakiś podręcznik marketingu sprzed 20 lat to wszyscy się na to złapią....nie wszyscy są tacy głupi jak ty mądry

Hidden Content

Zresza temat chińskich sensacji przerabialem jakies 3 lata temu.....zhaolu...i inne syfy...potem juz jakoś wierzyłem albo rodzime produkcji albo accuphase, luxmanowi , meridanowi....i mimo ze kosztuje to wiecej raczej sie nie zawiodłem..zycie jest krótkie - za krotkie na eksperymenty i niewypaly. Wbrew pozorom nie jestem uprzedzony do chińskiego sprzętu - to raczej kwestia doświadczenia z nim - czyli nie uprzedzenia

Hidden Content

• Redaktorzy

To co widać na zdjęciach Dussuna (oglądałem ósemkę) jest rzeczywiście imponujące. Wszyscy przyzwyczaili się do chińskich lamp, które są takic czy owakie, ale bywają wśród nich bardzo dobre. Zapewne podobnie jesty z tranzystowami. Ten Dussun nie wygląda na coś robionego chałupniczo za garść ryżu, tylko na projekt, w który sporo wsadzono. Ceny są na tyle zachęcające, że niewykluczone, ze warto spróbować. Z moich doświadczeń z chińskim sprzętem wynika, ze ich urządzenia słabe są w drobiazgach: twardo chodząc przyciski, nieprzyjemne pokrętła, słabe gniazda, pobieżnie wykończone detale obudowy, dziwnie zrealizowane niektóre funkcje. Natomiast (przynajmniej te droższe chińskie produkty) przeważnie zrobione są na niezłych podzespołach i solidnie zaprojektowane. Gdyby WSZYSTKO było w nich zrealizowane na najwyższym poziomie, to mielibyśmy Accuphase czy coś w tym stylu: wysoka wartość materiałowa, wiele funkcji, wszystko chodzi jak w bajce, a przy tym świetny dźwięk. A tak, to na razie jest tańsza alternatywa, efektowne hi-fi dla kogoś, kto chce mieć ładny sprzęt, który bywa, że brzmieniowo dorównuje już całkiem dobrym klockom z uznanych firm, natomiast nie jest to pewniak, zawsze jest element ryzyka.

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.