Jump to content
IGNORED

Yanaha rx797 cdx497 MII130 kilka uwag

rosim

Recommended Posts

Witam, na początku małe zastrzeżenie - nie czuje się znawcą sprzętu, więc proszę o wyrozumiałość przy czytaniu moich nieprofesjonalnych uwag. Chciałbym napisać kilka słów, przede wszystkim osobom, które chcą zmienić sprzęt typu mini wieża na coś ciut lepszego.

Od kilku dni gra u mnie zestaw yamaha rx 797+cdx497 + maestro II 130

Zacznę od amplitunera rx 797. Wygląd - kolor tytanowy, prezentuje się ładnie, nawet mz. lepiej niż na fotkach. Kolor dość uniwersalny. Amplituner wydaje się solidny, w środku dość duże trafo (tak ok. 15x15x12cm), myślę, że moc przy 8Omach ok. 2x100W nie jest przesadzona. Końcówka na elementach dyskretnych, nie "doczytałem" jeszcze przez otwory w obudowie, być może na sankenach. Przedni panel aluminiowy, ale pokrętła - niestety w większości plastiki poza pokrętłem głośności, chociaż tak bardzo to mi nie przeszkadza. Przy okazji dodam, że pokrętło głośności sterowane silniczkiem i można ustawiać dźwięk "małymi krokami". Trochę się rozczarowałem, jeśli chodzi o sterowanie pilotem, bo nie mogę sterować w amplitunerze barwy dźwięku, kontura, a przede wszystkim przełączać na tryb pure direct, ale można się przyzwyczaić. Pewnie w lepszym sprzęcie też nie wszystko jest zdalnie sterowane (z tego co wiem to chyba wzmacniacze rotela do numeru 05 w ogóle nie mają pilota).

Tuner - dość czuły, na kabelku odbiera w miarę dobrze wszystkie najważniejsze stacje. Trochę dziwne sterowanie, bo 40 stacji można zaprogramować, ale w 5 sekwencjach po 8 stacji. Mimo wszystko nie jest to kłopotliwe.

Ciekawym rozwiązaniem w rx 797 jest płynna regulacja kontura. Na pewno przyda się osobom takim jak ja, które przez lata słuchały w zasadzie muzyki z uwypukleniami. Ja dopiero teraz coraz częściej słucham na pure direct, ale z tym konturem - wcale niegłupie rozwiązanie.

Amplituner w zasadzie nie szumi, trzeba ustawić max. głośność i to przy włączonych korekcjach, to słychać nieznaczne szumy. W trybie pure direct wyłącza się wyświetlacz, ale świeci dioda (lampka?) podświetlająca przycisk wyboru takiego trybu.

Teraz cdx 497. Ładny wygląd, nie jest tak wysoki jak np. denon 700. Zaskoczył mnie na początku fakt, że nie ma możliwości włączenia i wyłączenia cd za pomocą pilota, ale też kwestia przyzwyczajenia. Ciekawym rozwiązaniem jest możliwość ustawienia poziomu sygnału wyjściowego z odtwarzacza. Jest w nim również gniazdo słuchawkowe - przy okazji regulacji poziomu sygnały wyjściowego reguluje się głośność wyjścia słuchawkowego. Brzmienie z cd bardzo dobre, mimo tego, że jest to z rx 797 sprzęt budżetowy, słychać wyraźną różnicę w porównaniu z dźwiękiem odtwarzanym z dvd (porównywałem - mam dvd philipsa model 625). Przede wszystkim cd x nie obcina pasma na skrajach i dźwięk jest dużo bardziej dynamiczny. Aha jeszcze jedno – cdx 497 czyta mp3 i bez problemu także CD-R, jak również CD-RW (czarny nośnik płyty). Napęd chodzi cicho, przedni panel jest aluminiowy, szkoda, że szuflada z plastiku, ale cóż – za te cenę....

Tonsil maestro II 130. Przede wszystkim bardzo dobre wykonanie, kolorystyka (przody szare, szare maskownice, boki i tył calvados). Solidne i dość ciężkie (po ok. 16 kg sztuka), ale zgrabne. Szeroki otwór bass refleksu. Na wyposażeniu kolce, z tym, że trzeba pewnie dodatkowo zakupić płytę granitową, gdyż kolumny nie są przystosowane do bezpośredniego dołączenia kolców. W kolumnie 2 głośniki niskośredniotonowe GDN 15/40 (średnica membrany 13 cm) oraz wysokotonowy GDWK 10/80/19.

Brzmienie. Przyznam się od razu, że zrobiłem nieprofesjonalnie i zaryzykowałem, bo kupiłem bez odsłuchu elektroniki. Słyszałem jedynie tonsile z innym wzmacniaczem. Po odsłuchu kompletu denona serii 700 z dali concept 2 i concept 6 doszedłem do wniosku, że przy sprzęcie z niskiego budżetu, jak dla mnie, różnica w brzmieniu kolumn nie będzie aż tak duża, za to w cenie – 1200 zł mniej, więc duża oszczędność. Po recenzjach yamahy bałem się trochę, że będzie grać zbyt ostro, lecz w zestawieniu z tonsilami gra całkiem dobrze. Nie stosuję podbicia sopranów, więc nie są one „napastliwe”. Yamaha z tonsilami sprawdza się przede wszystkim przy muzyce klasycznej i akustycznej, np. przy jazzie, zwłaszcza małe składy. Im mniej dźwięków, tym lepiej. Gorzej jest z większymi składami i muzyką „przesterowaną”, tj. rockową. Przy niewielu instrumentach – słychać każdy detal, przysłowiowe już młotki fortepianu, oddech wokalisty itd. Bas w tych kolumnach schodzi bardzo nisko, lecz trzeba pamiętać, że są tam tylko głośniki niskośredniotonowe 13 cm, więc zasługa tego niskiego zejścia to przede wszystkim zestrojenie BR. Przy okazji BR jest z przodu, więc łatwiej kolumny ustawić, tj. można bliżej ściany. Przyznaje się, że jestem przyzwyczajony do słuchania muzyki podbitej konturem, lecz teraz coraz częściej, zwłaszcza z cd, stosuję tryb pure direct.

To tyle na początek tak po tygodniu słuchania. Jeszcze cena – rx 797 – 1450, cdx 497 – 850, maestro II 130 – 800 zł para, z tym, że kupowane w sklepie, polskie instrukcje, gwarancja 3 letnia audioklanu. Pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• 1 month later...

Śmiałe twierdzenie, i co więcej, niesprzeczne z powyższą recenzją.

Co do recenzji, dla uściślenia można dodać, że wyświetlacz jest odłączany w trybie CD Direct Amp (czy jakoś tak), a w Pure Direct odłączane są tylko regulatory barwy, balansu, etc., wyświetlacz działa i w przeciwieństwie do CD Direct można wybrać dowolne źródło (tu wyświetlacz się przydaje;), nie mówiąc o tym, że słuchanie radia w trybie pure direct wymagałoby wtedy dobrej pamięci). Ale to szczegół.

Hidden Content

rosim:

> Ja dopiero teraz coraz częściej słucham na pure direct, ale z tym konturem - wcale niegłupie rozwiązanie.

//

No tak - jest przecinek, przedtem szybko czytałem i go zjadłem ;)

Hidden Content

marooned tak odnośnie trybu pure direct czytałem (nie wiem czy w tej klasie sprzętu jest to do usłyszenia), że wyłączenie wyświetlacza powoduje jeszcze mniejsze zniekształcenie sygnału, tak więc dźwięk w trybie pure direct CD powinien być lepszej jakości niż w samym pure direct z włączonym wyswietlaczem, pozdrawiam

Hidden Content

rosim:

W RX-497 nie da się wyłączyć wyświetlacza, zresztą u mnie źródło sygnału to DVD więc i tak pewnie nie było by najmniejszej różnicy. Po za tym i tak kolumny które posiadam obecnie nie pozwalają "rozkręcić" się amplitunerowi :(

Hidden Content

gunair masz rację, jesli chodzi o źródło sygnału, też mam dvd (philips 625) i początkowo chciałem korzystać z niego jako źródła, lecz porównując z cdx 497 słychac wyraźnie różnicę (nawet w systemie który mam) oczywiscie na korzyść cd-ka, zwłaszcza przy dobrze nagranych płytach (dvd znacznie zawęża pasmo, dźwięk mniej naturalny itd.) no i oczywiście inne kwestie techniczne również nie przemawiają za dvd (szybkość startu płyty, tzw. cykanie, itp.)

Hidden Content

Stawiam na to, że to wyłączanie wyświetlacza to "bajer" i daje niemierzalne efekty, w każdym razie fajnie to wygląda, gdy ma się czarny egzemplarz :)

Hidden Content

rosim, 27 Sie 2007, 08:01

>oczywiście inne kwestie techniczne również nie przemawiają

>za dvd (szybkość startu płyty, tzw. cykanie, itp.)

Cykanie napędu?

Hidden Content

rosim, 27 Sie 2007, 08:04

>czarny? niezupełnie, przecież podświetlenie przełącznika....

Nie mówię, że cały się czarny robi :D Ale ogólnie staje się czarną bryłą z jedną skromną lampeczką i to moim zdaniem wygląda ładnie. No, ale to kwestia szóstoplanowa :)

Hidden Content

z tym cykaniem napędu to taki skrót myślowy, miałem na myśli taką sytuację, iż gorzej nagrana płyta w odtawrzaczu dvd nie chce zaskoczyć (cyka), a w cdx 497 rusza bez problemu, ale to już pewnie temat na inny wątek

Hidden Content

• 3 weeks later...

>Zaskoczył mnie na początku fakt, że nie ma możliwości włączenia i wyłączenia cd za pomocą pilota, ale też kwestia przyzwyczajenia.

Ja rozwiązałem ten problem przez podłączenie zasilania CD-ka do amplitunera. Wtedy wyłącza i włącza się razem z ampli z pilota. Nie wiem czy to zupełnie dobrze ale wygodne.

Hidden Content

Ja też mam tak podłączony od początku, pod amplituner mam podpięte również dvd, tylko szkoda, że jak chcę skorzystać z innego źródła jak cd odtwarzacza nie można wyłączyć pilotem. Jest to jednak szczegół, do którego spokojnie się przyzwyczaiłem, bardziej brakuje mi sterowania z pilota trybu pure direct i kontura, ale też jest to do zaakceptowania, najważniejsze, że podoba mi się dźwięk, pozdrawiam i zapraszam niezdecydowanych do kupna ww. zestawu, oczywiście jako nowego w budżecie ok. 3K

Hidden Content

I ja też podłączyłem zasilanie cd przez gniazdo w amplitunerze. Zaletą jest to, że po odpaleniu sprzętu z pilota, nie trzeba odrywać tyłka od fotela w celu uruchomienia odtwarzacza. Jeżeli jednak chce się jako żródło dźwięku wykorzystać np. tuner, odtwarzcz cd trzeba zastopować, gdyż startuje automatycznie po włączeniu amplitunera. I oczywiście pozostaje w dalszym ciągu załączony (działa wyświetlacz, a być może - i to jest moja obawa - coś jeszcze). Stąd moje pytanie do Kolegów, być może naiwne, ale co tam. Czy to ciągłe zasilanie ma jakiś negatywny wpływ na żywotność odtwarzacza?

Hidden Content

Lavender - Czy to ciągłe zasilanie ma jakiś negatywny wpływ na żywotność odtwarzacza?

Ja stosuję tą metodę około 3 lata i wszystko dział dobrze (Chodzi oczywiście o podłączenie CD do Amplitunera)

Gdy jest włączony Amplituner to wyświetlacz w CD też jest włączony. Od wczoraj zmieniłem CD na nowszy model tzn. YAMAHA CDX 397 i też w ten sam sposób podłączyłem.

Hidden Content

mdavis

Gratuluję zakupu i życzę Ci zadowolenia z nowego sprzętu. Sam kupiłem model o cyferkę wyższy. Choć to ponoć nie audiofilski argument, ale zadecydował odczyt formatu mp3. Podejrzewam że to podstawowa, o ile nie jedyna różnica między tymi modelami. Cieszę się nim od 3 tygodni, powiem więcej, im dłużej słucham, tym większe przekonanie że dokonałem dobrego wyboru. Zresztą dzięki opiniom i poradom Kolegów z forum. Odnośnie sposobu podłączenia zasilania - Twój wpis mnie uspokoił, zostawię tak jak jest, bo to zwyczajnie wygodne rozwiązanie. A kiedy już trochę "osłuchasz" sprzęcik, wrzuć jakiś komentarz. Chętnie przeczytam.

Nie mam doświadczenia ze sprzętem audio. Przed zakupem, źródłem dźwięku był odtwarzacz dvd w takim małym combo (telewizorek) Daewoo, więc nie dziwota że teraz cieszę się normalną jakością. Pozdrawiam:)

Hidden Content

Lavender - krótkie pytania:

1. Regulujesz poziom wyjściowy z cdx-a, jeśli nie - to na jakim poziomie ustawiłeś - na max?

2. Zawsze słuchasz przy włączonympure cd?

3. Korzystasz z kontura?

4. Słuchasz radia?

To tyle, ja mogę ci powiedzieć, że słuchałem wcześniej nie z dvd, lecz wieży techicsa EH790 (sygnał z cd-ka był tam lepszy niż z dvd), lecz teraz również cieszę się "normalną jakością", jest o wiele lepiej nie tylko brzmieniowo, ale też techicznie (szybkość startu napędu, poziom hałasu, czytanie nawet slao nagranych płyt). Pozdrawiam

Hidden Content

wiem już co siedzi w końcówce RX 797 - są to tranzystory sankena:

A1694 =>

Hidden Content

C4467 =>

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

rosim

To są dokładnie te same pytania, które ja chciałem zadać na forum. No może to 4 nie przyszło mi do głowy, ale chętnie przeczytam co Ty na w/w powiesz. U mnie jest tak:

1. Na początku trochę bawiłem się tym regulatorem, ale w końcu zostawiłem ustawienie fabryczne, czyli max. To mniej więcej taki poziom głośności jaki daje sygnał radiowy, więc przy przełączaniu cd-tuner nie ma skoku natężenia dźwięku. To dla mnie o tyle istotne, że słucham późnymi wieczorami (dla niektórych to głęboka noc) i nie chciałbym kogoś z domowników przyprawić o atak serca (wiadomo - nocą lepsza akustyka, czy jakby to tam mądrze określić - rozumiesz).

2. Nie zawsze. Z pure cd korzystam czasami wieczorem właśnie. Czyli wtedy kiedy mogę się troszkę podelektować samym dźwiękiem i ...całym tym nocnym klimatem (półmrok w pokoju, pojedyncza bursztynowa diodka...).

3. Tak, ale bardzo oszczędnie, do jakichś 30% max. Bez podbicia dźwięk mam bardzo zamglony i mało dynamiczny. Zresztą mają na to zapewne decydujący wpływ same głośniki (o mnie). Powiem więcej, jeżeli nie opcja pure, to regulator wysokich ustawiony na cyferce 2.

4. Tak, bez radia nie potrafię żyć, po prostu towarzyszy mi jako tło (rano), a wieczorami nieraz też potrafię się zasłuchać jakąś publicystyką czy innym "gadanym" (PR3). A jeżeli muzycznie, to najczęściej PR2. Ale z tą jakością radiowego dźwięku różnie bywa. Pewnie to wina nadawanego sygnału, ale często irytuje mnie ...hm... swoisty rodzaj seplenienia (sybilanty?) w głosach ludzkich.

A z tymi technicznymi rzeczami - właściwie mógłbym Cię zacytować.

Hidden Content

Mam pytanie do ROSIM i LAVENDER

Lavender - krótkie pytania:

1. Regulujesz poziom wyjściowy z cdx-a, jeśli nie - to na jakim poziomie ustawiłeś - na max?

Gdzie w CD znajduje się poziom wyjściowy, ponieważ CDX 397 takowego nie posiada !!!!!!

Hidden Content

mdavis, 15 Wrz 2007, 09:19

>Gdzie w CD znajduje się poziom wyjściowy, ponieważ CDX 397 takowego nie posiada !!!!!!

Powiedziałem że odczyt mp3 na korzyść 497 to pewnie jedyna różnica między odtwarzaczami. Przepraszam, zadziałało roztargnienie, albo zmęczenie po pracy. Zresztą komputer mam tylko w biurze, więc piszę nie mając przed oczyma sprzętu ani instrukcji obsługi. Jest tam kilka punktów z adnotacją: dotyczy tylko modelu 497. Być może również w odniesieniu do w/w. Sprawdzę. A reguluje się to z pilota oddzielnymi, powiedziałbym dedykowanymi przyciskami. Ustawiasz poziom sygnału wyjściowego kierowanego do np. wzmacniacza, a jednocześnie głośność dla wyjścia słuchawkowego w cd.

Hidden Content

rosim

Jeszcze słówko o tym pure cd. Wczoraj przez cały wieczór miałem tą funkcję załączoną. Najpierw był Branford Marsalis (Eternal), a na dobranoc jakiś koncert brandenburski. I nie miałem ochoty nic zmieniać. Fajne wyrównane pasmo, szczegółowość i przestrzeń. Od rana słuchałem radia (PR2) na tym ogólnym pure (lewy przycisk) i też nie czułem potrzeby używania regulatorów. Ale przy słuchaniu jakichś ostrzejszych realizacji, kiedy chcę podkreślić czy trochę wyeksponować linię basu, rezygnuję z opcji pure. Poza tym musisz wziąć po uwagę to, że ciągle jeszcze jestem na odwyku po moich altusach 140 i amplitunerze unitry hi-fi 160 (takie ustrojstwo z lat osiemdziesiątych), zarówno pod względem brzmienia jak i repertuaru. Zdecydowanie zmierzam w kierunku jazzu i klasyki, ciesząc się nowym (dla mnie) brzmieniem z dnia na dzień coraz bardziej. Kiedyś nie mogłem żyć bez codziennej dawki np. Pink Floyd, a dziś... To nie znaczy że nagle pożegnałem się z gigantami rocka, tyle że ich płyty powędrowały na niższą półkę. Więc prawdopodobnie ten pure będzie częściej w użyciu. Zresztą nie gorzej, a właściwie jeszcze lepiej niż w muzyce, sprawdza się w audio bookach. To jeszcze jeden powód dla którego wybrałem 497, gdyż te ostatnie wydawane są najczęściej w formacie mp3.

Hidden Content

Witam ponownie.

Mam tą samą funkcję o którą się was pytałem. A to dlatego iż kupiłem wersję Yamaha CDX 397 mk2 i jest to wersja zbliżona do CDX 497, posiada np. taki sam pilot co CDX 497. Można to sprawdzić na stronie:

Hidden Content

w zakładce: COMPARE PRODUCT jest porównanie dwóch wersji CD Yamaha CDX 397 i Yamaha CDX 397 mk2 (wersję CD którą posiadam)

PS.

Dzięki za informację

Hidden Content

Hidden Content

Lavender - ja podobnie jak Ty zacząłem teraz bardziej cenić jazz i klasykę, takie mniejsze, spokojniejsze składy. Polecam Agę Zaryan - zwłaszcza utwory, w których brzmi tylkoi wokal i bas. Co do pure direct - słychac ogromna róznice na dobrze nagranych płytach, wtedy pasmo "poszerza" się, natomiast niektóre źle nagrane realizacje muszę, niestety, lekko korygować konturem, na szczęście stawiam teraz na dobre realizacje. Pozdrawiam

Hidden Content

Napewno slychac roznice przy pure direct, omija sie w ten sposob scalony selektor zrodel, wzmacnienie na taniutkim opampie i regulacje barwy rowniez zrealizowana w nienajlepszy sposob - tak to jest zrealizowane we wzmacniaczach yamahy, podejrzewam ze w rx797 jest podobnie.

Hidden Content

w tym wątku podałem dane techniczne yamahy rx 797 =>

Hidden Content

może komuś sie przyda

Hidden Content

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.