Skocz do zawartości
IGNORED

Koda AV-737T - wymiana zwrotnicy

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu kolega kupił kolumny Koda AV-737T. Jakość wysokich tonów jest całkiem niezła, niskich taka sobie, natomiast najgorzej jest ze średnicą - za ostra, trochę brakuje szczegółowości, otwartości, wybrzmień dźwięku. Nie wiem na ile stać te głosniki, ale poniżej dołączam fotki zwotnicy, którą pasowało by chyba wymienić na inną. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi kolumnami albo pomysł na poprawę brzmienia. Może jakiś schemat zwrotnicy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14987-100008248 1204114369_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/34898-koda-av-737t-wymiana-zwrotnicy/

Tak na pałę to się za dużo nie wymyśli bez charakterystyk głośników.Ostra średnica to pewnie efekt wysokiego cięcia średnio-niskotonowca i jego górki w danym paśmie. Dałbym tu zwrotnice 12dB z podziałem przy ~ 4 kHz i wymienił elektrolit na jakiś powiedzmy mkse czy mkp (mkt brzmią strasznie sucho wg. mnie).

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Poza tym w tej chwili grają tak, jakby wogóle brakowało pewej częstotliwości - niby wszystko jest, ale jakoś głucho i pudełkowato, szczegolnie jeżeli chodzi o pewne instumenty, np. klawisze i gitara akustyczna - dźwięk za szybko się kończy, nie słychać cichszych, końcowych wybrzmień czy echa.

Osobiście nie widziałem tych kolumn od środka...

Jak Ci się chce, nie ma gwarancji itp. to możesz porozkręcać, zrobić zdjęcia środka skrzynek, symboli na głośnikach, zwrotnice od spodu. To pomoże przy dalszych poradach...

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Oto fotki:

Napis na niskotonowym: 65M33, 041126A

Napis na wysokotonowym: 1S65, 041126C

Ukryta Zawartość

post-14987-100008225 1185029143_thumb.jpg

post-14987-100008226 1185029143_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Reszta

Ukryta Zawartość

post-14987-100008223 1185029267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze zwrotnica od spodu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przynajmniej mi totalnie NIC nie dają opisy na głośnikach. Robota wygląda na typową stodołę ewentualnie pochodna STXa...

Postaraj się ten elektrolit zastąpić (jaką ma pojemność?) i wywalić ten termistor czy co to tam jest (zmierz go najlepiej wcześniej).

Znając MNIEJ więcej podział coś się wymyśli ale takiej biedoty to ja DAAAAWNO nie widziałem.

Skrzynka chyba najlepsza z tego wszystkiego ;)

Jeszcze informacje z pudełka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli mają dziurę to wg mnie maksymalne obniżenie sopranu to 3kHz z 18dB/okt ale to przerost formy nad treścią... Po pierwsze zwrotnica wyjdzie droższa od samych kolumn,a po drugie wątpię aby taki sopranik miał rezonans 1,5kHz;)

Może też być problem inny.Jeżeli cieli na 3500 6dB/okt i sopran też 6dB/okt to mogą powstawać bardzo nieprzyjemne górki na charakterystyce.To troche nieodpowiednie połączenie.Dałbym tu jednak albo 12dB/okt na sopran przy 4kHz zachowując dotychczasowe cięcie basu albo i w jednym i w drugim dał 12dB/okt przy 3,5kHz lub 4 kHz. Niżej nie ma sensu bo narazimy sopran,a wyżej tym bardziej nie bo mam wrażenie,że tam się dzieją straszne rzeczy na wykresie.

Proponuję na dół dać TVM-a, yo tanie, a przewidywalne głośniki. W podobnych wielkością skrzynkach pracują w radmorowskich LS 10, a spisują się super. Zwrotnica oszywiście 2x 12 dB/okt. i będzie OK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.