Jump to content
IGNORED

iPod Hi-Fi czy Pianocraft

eujot

Recommended Posts

Witam

Mam dylamat i zastanawiam sie co wybrać, może wasze podpowiedzi rozjaśnią mi w głowie. Zastanawiam się nad zakupem iPod Hi-Fi lub Yamahy Pianocraft. Słucham głównie plików MP3 i AAC, więc Pianocrafta używałbym jako lepszych głośników komputerowych. Może jeszcze jako budzika. Nie zależy mi na głośnym odsłuchu i wszystkie dodatki typu radio i odtwarzacz DVD nie są mi potrzebne.

Gdybym nie usłyszał jak gra iPod, nie zastanawiałbym się, ale niestety stało się i nie da się nic z tym zrobić. Czy ktoś miał też przyjemność z tym urządzeniem? Mam również iPod nano, więc stacja dokująca w Hi-Fi na pewno by się przydała. Cena tego głośnika jest wysoka, ale powiedzmy, że mogę go kupić za 1/3 ceny.

Pozdrawiam!

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro niepotrzebne Ci bajery jakie ma P.C. to może uda Ci się kupić same głośniki - widziałem parę razy na allegro i do tego jakiś wzmacniacz dokupisz ewnetualnie.

A tak w ogóle dlaczego tylko taką alternatywe założyłeś sobie?

Hidden Content

a jednak dyskuja się zaczęła :)

>> eujot . . . pomyśl, ten IPod Hi-Fi kosztuje tyle co wieża PianoCraft na allegro, i dostajesz trzy głośniki ze wzmocnieniem w plastikowej obudowie :), a w wieży PC masz i radio i CD i wzmaka i głośniki. Już nawet nie chodzi mi o kwestię jakości dźwięku, tylko o zdrowy rozsądek. To robienie ludzi w butelkę, przecie można pójść do sklepu, kupić zestaw stereo Creativa (nawet te z lepszej serii - droższej - wyjdzie w 1/3 ceny i dźwięk będziesz miał ten sam. Wiadomo przecie, że Apple mają czystą politykę, wiązać klienta jak się da i gdzie się da, a cena to już kwestia czy uwiązani zapłącą.

Podsumowująć . . . daj se spokój

Zresztą z wpisów wynika, ża nie słuchałeś zwykłego (dobrego) stereo za te 1500 zł, może być przecie nawet z używanych klocków i nie Piano, a od razu poczujesz różnicę

Inna sprawa, że brzmienie Ipoda jak i pewnie reszty wytwarzanych urzadzeń do niego, zostało ustawione. Ludzie którzy to tworzyli wiedzieli, że muszą pójść na kompromisy (kompresja, przenoszenie pasma, wielkość i jakoś słuchawek i iPoda samego, co by mógł długo grać itp. itd.) i brzmienie tej zabawki jest "ułożone" pod możliwości uproszczonego sprzętu oraz wyniki badań nad prefernacjiami słuchaczy, nie sądzą aby opierało się na liniowości (równowadze) całego pasma.

Hidden Content

Dotychczas kupując produkty Apple nigdy nie odczułem, że przepłacałem. Są po prostu warte swojej ceny. Dlatego zainteresowałem się iPodem Hi-Fi. Czy ktoś, prócz mnie, w ogóle słyszał jak to gra? Poza tym, mogę kupić nowe Hi-Fi za około 1k zł. Nie słyszałem natomiast jak gra Pianocraft, dlatego interesuje mnie opinia, co będzie lepsze do słuchania plików MP3 z iPoda, ew. z komputera.

Hidden Content

eujot, 24 Lip 2007, 13:04

Zdecydowanie polecam zestaw iPod + przejściówka na kabelki cinch stereo + Pianocraft.

Pianocraft i Apple HiFi to zupełnie inna bajka. Miałem okazję bawić się Apple HiFi i dla mnie jest to tylko gadżet. Pinocrafta mam w domu (drugi system) i współpracuje z iPod-em bardzo fajnie. Reasumując, z Apple HiFi daj sobie spokój.

Hidden Content

A ja uwazam ze za produkty apple przeplaca sie i to sporo. A szczegolnie komputery. Zawasze krok za PC i zawasze drozej. A najlepsi sa fani bo to jest jak sekta apple. Brak obiektywizmu i to spuszczanie sie nad polprzezroczystymi pieknymi obudowami. Oni po prostu kochaja swoje komputery, a to dla mnei juz jest chore i zboczone.

Hidden Content

PiotrJ, 24 Lip 2007, 14:17

>A ja uwazam ze za produkty apple przeplaca sie i to sporo.

> Oni po prostu kochaja swoje komputery, a

>to dla mnei juz jest chore i zboczone.

A dlaczego tak twierdzisz ? Jakieś doświadczenia ?

P.S. Marką komputerów to może się egzaltowały dzieciaki (Atari, Amiga) i to wiele lat temu.

Hidden Content

mam PC, ja swój komputer kocham :), sam go złożyłem, sam go naprawiam :), ale to chyba nie zboczenie, ogólnie niech se będą fascynaci "czegoś", potrafię to naprawdę zrozumieć, innymi słowy nie wdawajmy się w wojnę PC vs Mac, bo chyba nie o to tu chodzi. Apple naprawdę cenię za wzornictwo i kompletnie nie rozumiem świata, że na codzień nie dba o tak prosta rzecz jak stylistyka użytkowa (w szeroko ujmowanym pojęciu), bo jak by na to nie spojrzeć, to PC to brzydactwa z reguły.

Inna sprawa, że skoro eujotcie pytasz, to otrzymujesz odpowiedzi i spróbuj dopuścić do siebie argumenty, no i rzeczywiście może jednak posłuchaj nie tylko iPod Hi-Fi, ale też PianoCrafta :). Skoro możesz kupić za 1000 zł, to nie zmienia punktu odniesienia w kwestii przełacania za niewiele z technicznego punktu widzenia, dorwij gdzieś na przykłąd starego Creativa CambridgeAudio (510D - to chyba właśnie oznaczenie wersji stereo) i zauważysz róznicę - objecuję.

Ze swojej strony postaram się zajść do sklepu Apple i obsłuchać iPod Hi-Fi, obaczym.

Aha i jescze jedna sprawa, czyli jak używać te pudło Apple z komputerem??? bo czasem pewnie chciałbyś posłuchać i jakiejś płyty CD i moze radia, a przecież nie ustawisz tego wobec siebie frontowo, bo masz tam monitor, czyli??? i w gry się nie pogra i filmu nie obejrzy, bo nie ma jak ustawić tego czegoś.

Hidden Content

W amchach rzeczywiście płaci się za nimb wyglądu, marki itd. ale to już nie wina Apple, tylko reszty świata :), nikt mu nie robi w tym zakresie konkurencji (czytaja nikt się nie martwi fajnością użytkownia i wyglądem), więc nie musi się ścigać i sam wyznacza ceny.

co do doświadczeń, to używałem szufelki iPoda i przyznam, że nie przekonał mnie dźwiękiem (podłączenie innych słuchawek kończy się tragedią, a aryginalne dziwinie uwypuklają części pasma). Można znaleźć zabawki innych firm, które lepiej brzmią i sa bardziej użytkowe (na przykład można siew grywać z muzyką nie tylko na jednym komputerze), przykłądowo Grundiga.

Chruper

Hidden Content

Słyszałem dzisiaj to "cudo" Apple w Saturnie. Warunki do słuchania kiepskie ale jakieś pojęcie można sobie wyrobić. I brzmi to jak niezłe głośniki komputerowe z jedną różnicą, taką że z odległości większej jak 1,5m od tej zabawki mamy już mono. Głośniki są tak blisko siebie że nie mając głowy tuż przy tym czymś możemy zapomnieć o jakiejkolwiek scenie, przestrzeni i stereofonii. Za to będąc blisko dość mocno daje o sobie znać niskotonowiec. W ogóle dół pasma mocno podkreślony i to raczej w dudniącym charakterze. Cena absolutnie zawyżona za coś takiego, tego typu głośniki do komputera można kupić pewnie i za połowę jak i 1/4 tej ceny. A design? No cóż błyszczący (dobrze na tym kurz widać) prostopadłościan z rączkami i zwykłą szmacianą maskownicą - nic specjalnego. Technicznie ciekawe co tam w środku siedzi ale jak wysokotonowce to nawet nie kopułki a zwykłe stożkowce to dużo się spodziewać nie można. Na stronie producenta reklamują to "Fill your home with sound, not stereo components. " i chyba słusznie. Dlaczego? Bo dobrze że napisali że sound a nie music, bo dźwięki to to wydaje;) Tylko że na tej zasadzie to można sobie kupić boomboxa bo tym właściwie to urządzenie jest. Tyle że boombox kosztuje pewnie kilka razy mniej i niektóre mają szerzej rozstawione głośniki. Zabawka tylko dla pasjonatów marki. Za tą cenę można naprawdę kupić nie najgorszy używany wzmak i kolumny i wypełnić swój dom sprzętem ale też i muzyką. Pomijam fakt że ten egzemplarz którego słuchałem po prostu charczał. Zakładam że w sklepie takim jak Saturn ktoś już zdążył go uszkodzić, chociaż głośniki nie wyglądały na mechanicznie naruszone przez ciekawskiego "klienta".

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.