Jump to content
IGNORED

Jak to stopniowo rozbudować?

Coyote2

Recommended Posts

Witam serdecznie!

To mój pierwszy post na tym forum (ale już na jedno pytanie odpowiedziałem! :) ). Przyznam, że śledzę je od niedawna, bo być może dwóch lub trzech tygodni. Zacząłem się nim interesować wraz z pomysłem na zmianę mojego zestawu. Ale wszystko po kolei.

Zestaw mój aktualny możecie zobaczyć w "O mnie". Tam też znajdują się inne informacje być może pomocne przy odpowiedzi na moje pytania.

Wszystko zaczęło się od tego, że chciałem dokupić do zestawu odtwarzacz DVD (żeby nie musieć korzystać z komputera za każdym razem gdy zechcę obejrzeć film) oraz głośnik centralny (bo tylko jego mi brakuje do pełnego 5.1). Pytanie zadane na forum o całkiem innym profilu spotkało się z ostrym stwierdzeniem, że lepsze wrażenia z filmów będę miał na zestawie stereo za 2k niż, po modernizacji, na moim. Cóż - nie można było się z tym nie zgodzić. Biorąc dodatkowo pod uwagę fakt, że muzyki słucham przynajmniej kilka godzin dziennie, a film obejrzę raz na dwa dni, pomyślałem i stwierdziłem "dobra, sprzedam co mam, wezmę do ręki 2k i z tą gotówką wybiorę się na polowanie na zestaw stereo". Połaziłem jednak wcześniej po sklepach i okazało się, że sprzęt, który mnie zadowoli (bo jak kupować coś nowego, to takiego, co posłuży kilka lat), to jednak kosztuje "troszkę" więcej niż 2k. Tyle same kolumny, do tego klocek jakieś 1,5-2k. No i odtwarzacz. Stwierdziłem jednak, że warto raz a dobrze i żyłem z tą myślą przez jakiś czas. Niestety plany moje się pokrzyżowały, a właściwie sam je sobie pokrzyżowałem. Po analizie sytuacji okazało się, że po drodze do tych 6k na sprzęt jest przynajmniej kilka bardziej priorytetowych wydatków. Także niestety cały pomysł diabli wzięli.

Po tej przydługiej historii moich ostatnich tygodni przejdę do konkretów.

Wyobraźcie sobie taką sytuację - macie sprzęt, który ja posiadam. Lubicie słuchać muzyki, oglądać filmy, ale że filmy są znacznie rzadszym gościem w Waszych głośnikach, warto się skupić na muzyce. Budujemy zatem zestaw do odsłuchu stereo. Problem pojawia się przy finansach, bo oto możecie miesięcznie 300-500 złotych (maksymalnie! No co? Studenckie zarobki! :) ) wygrzebać na sprzęt. Pomyślcie - w jakiej kolejności i jak byście to modernizowali? Czy mądrym pomysłem jest:

1. Kupić teraz odtwarzacz DVD (zakup, który jest nieprzesuwalny z pierwszego miejsca, bo źródło jakieś mieć muszę, a komputera ciągle włączonego mam dość, bo odciąga mnie od innych zajęć) pełniący funkcję bardzo słabego źródła, ale jednak jakiegoś. Ponieważ głównie zależy mi na filmach, a funkcję źródła CD ten napęd ma pełnić tylko przez krótki czas, oraz że środki mam teraz ograniczone (ok. 300zł) zastanawiam się nad Pioneerem DV-300, Philipsem DVP5960, 5980 lub 5160.

2. W przyszłym miesiącu zakupić używany wzmacniacz za te 500zł.

3. W następnym zakupić używany CD za 500zł.

4. 3-4 miesiące po zakupie CD zmienić kolumny na coś z półki 1,5-2k.

5. 6. 7. (...) Zacząć modernizować resztę (np. sprzedając wzmacniacz za 400, dokładając 500, kupując coś za 900).

To na chwilę obecną mój jedyny pomysł, co o tym myślicie? Mam wrażenie, że zbieranie kasy przez najbliższe pół roku i kupienie tego na raz jest bezsensem, a już zupełnym bezsensem byłoby zbieranie przez najbliższy rok i kupienie czegoś z półki, o której pierwotnie myślałem (a nawet i wyższej, jeśli będę już "w temacie" i będę mógł zgarnąć coś z drugiej ręki).

Odpowiedzi na pytania, które dość prawdopodobnie by padły:

1. Mam pokój 25m^2.

2. Nie, nie zadowala mnie jakość dźwięku tego, co mam, ale od czegoś trzeba zacząć.

3. Chwilowo (mając okazję słuchać) nie słyszę wielkiej różnicy dźwięku między zestawem za 10 a 200k (albo brak osłuchania się, albo mam po prostu słuch zadowalający się "średnią" półką).

4. Nie jestem za pan brat z elektroniką, zatem DIY (przynajmniej dosłowne) odpada.

5. Mam słuchawki, Sennheiser HD 570, ale wzmacniacze słuchawkowe i tego typu zabawa odpada, bo lubię słuchać muzyki również chodząc po mieszkaniu, a do tego nie słucham jej samotnie.

Proszę, wspomóżcie nowego kolegę w myśleniu (czyli niezwykle trudnym zajęciu).

Dodatkowo będę BARDZO wdzięczny, jeśli któryś z Szanownych Forumowiczów byłby na tyle odważny, aby odezwać się do mnie przez PM, bo w momencie gdy będę trzymał gotówkę w łapce przydałaby mi się pomoc w stylu "w TYM momencie na Allegro jest ta i ta oferta ciekawa. Kliknij "kup teraz" i będziesz zadowolony".

Z góry za wszystko dziękuję i mam nadzieję, że jeśli zanudziłem to nie śmiertelnie. :)

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coyote2,

jeśli nie słyszysz różnicy między 2k, a 200k(a jak sądzę bardzo chciałbyś) to kup używany sprzęt za cenę nie przekraczającą 500 zł za element (ewentualnie z głosnikami możesz trochę poszaleć), a napewno po osłuchaniu się z tym zestawem będziesz wiedział co ci przeszkadza,co chciałbyś poprawić i jaki rodzaj dżwięku ci odpowiada. Wtedy zaczniesz wymieniać poszczególne elementu toru i nie będzie ci szkoda pozbywać się starych(bo kupiłeś je za grosze). Napewno nie kupuj na początek nowego sprzętu, bo będzie ci potem szkoda odsprzedac go za półdarmo(znam to z autopsji). Nie wiem jak graja twoje głosniki, więc czy wymienisz je jako pierwsze czy zaczniesz od wzmacniacza i cd to twój wybór, ale zakup dvd w momecie kiedy chcesz zaczynać przygode ze stereo jest dla mnie niezrozumiały. pozdrawiam.

Hidden Content

dlatego napisałem max. 500 zł bo jak sie poszpera to mozna taniej np. stare philipsy cd610 który notabene gdzies się jesze u mnie wala widziałem na allegro za 150 zł, a na poczatek jest całkiem przyzwoity.

Hidden Content

prosze bardzo

Hidden Content

95 zł ale nie jestem pewien czy ma pilota, kosztuje za to tyle co 2 płyty cd i jako źródło w pierwszym zestawie będzie ok.

Hidden Content

Hidden Content

Ja zaczynałem podobnie. Myślę, że podstawą Twojego zestawu będzie wzmak i kolumny i tutaj bym nie oszczędzał i nie okrajał. Ja np. na kolumny miałem 1500zł i poprosiłem jednego z kolegów na tym forum i żeby mi złożył i wyszlo naprawdę super możesz popatrzeć moje postu tam są gdzies kolumny vintage. Co do wzmaka miałem taki sam przedział cenowy jak Ty i kupiłem conrada KD 261 żadko dostępny ale można trafić na allegro udało mi sie jego kupic za 380zł i z tymi kolumnami spisuje sie rewelacyjnie. Co do pozosałych elementów sie nie wypowiadam, kiedyś tylko interesowałem sie dvd to upolowałem coś ze stajni pioneera ale już nie pamiętam co to było. Cd mam starego też szykuje się do wymiany ale jeszcze długa droga. Zamiast cd wolałem mieś lepszy gramofon i też pomogli mi ludzie z tego forum.

Może moja droga w kompletowaniu sprzętu coś Ci pomoże (mam nadzieję) :):)

Hidden Content

Dlatego myślę, że właśnie na razie używany sprzęt będzie dobrym wyborem. Powoli będę się wspinał po półce jakości dźwięku, a przy wymianie nie będę tracił dużo, bo sprzęt i tak był kupiony jako używany.

Hidden Content

>jeśli nie słyszysz różnicy między 2k, a 200k(a jak sądzę bardzo chciałbyś)

Między takim zestawem słyszę. Nie usłyszałem między zestawem po 2k klocek i za 3k kolumny, a sprzętem za 200k całość (chyba 80k kolumny i klocki po ok. 60k)

>ale zakup dvd w momecie kiedy chcesz zaczynać przygode ze stereo jest dla mnie niezrozumiały.

Kupuję DVD, bo i tak DVD kupić muszę, a na droższe DVD silić się na razie nie chcę. Po prostu męczy mnie już konieczność oglądania filmów z komputera, a to najtańszy sposób, żeby tego uniknąć.

Jak tylko uzbieram na CD, to je zakupię (a może lepiej wzmacniacz, a niech DVD męczy się przez dwa miesiące jako źródło?).

Hidden Content

Już bez cytowania:

Kiedyś wydawało mi się, że moje kolumny grały dobrze. Teraz (po odsłuchach) słyszę, że brakuje im przede wszystkim średnicy. Jest bardzo wycofana.

Rzeczywiście sprzęt za 100zł może być "jadalny"? 100-150zł jestem w stanie przeznaczyć na CD już w tym miesiącu. Ewentualnie mogę zrezygnować z DVD i kupić w tym miesiącu już CD za maksymalnie 500zł (już ze wszystkimi dokładkami, więc propozycje w stylu "a za 600zł możesz mieć..." odpadają). Przyznam jednak, że to DVD chciałbym mieć, choć z drugiej strony łatwo mnie namówić...

Pozwolę sobie jeszcze ponowić prośbę o kontakt 1-1 :)

Hidden Content

W wypadku tak niskiej polki cenowej (nie to zebym Ci wytykal - sam mam jeszcze nizsza:)) Elektronika ma duzo mniejsze znaczenie niz kolumny. Dlatego te 100zl za uzywane CD powinno wystarczyc, reszte przeznacz na kolumny, ew. wzmaka. Zastanow sie tez nad tym:

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Jeden z kompromisów i dobrze brzmiacych i bogato wyposarzonych odtwarzaczy DVD to SAMSUNG HD745 jeśli chcesz mieć w miare poprawne brzmienie z DVD powinieneś się nim zainteresować ! i obrazem też się może pochwalić :)

Hidden Content

Co do kontaktu 1-1... Nie wiem czy jest to dobry pomysl. Dajesz w ten sposob pole do popisu osoba, ktore chca sprzedac sprzet, a ich nicki z allegro i tego forum nie koniecznie sie pokrywaja... Oczywiscie jak ktos Ci cos zaproponuje nie ignoruj tego, ale warto sie upownic, czy faktycznie sie oplaca.

Hidden Content

>Co do kontaktu 1-1... Nie wiem czy jest to dobry pomysl. Dajesz w ten sposob pole do popisu osoba,

>ktore chca sprzedac sprzet, a ich nicki z allegro i tego forum nie koniecznie sie pokrywaja...

>Oczywiscie jak ktos Ci cos zaproponuje nie ignoruj tego, ale warto sie upownic, czy faktycznie sie

>oplaca.

Nie jestem pierwszy naiwny i choć na sprzęcie się nie znam, to z pewnością nie omieszkam umieścić czyjejś ewentualnej propozycji w wątku pod rozwagę zorientowanym. :) Ale dziękuję za ostrzeżenie. :)

Hidden Content

PS do ostatniej mojej wypowiedzi. Tak, zauważyłem (nieco późno), że to jednak nie cena "kup teraz", a wywoławcza tylko. :) Jak myślicie - ile ten Denon może być warty?

Hidden Content

Nie mam zielonego pojecia dlaczego, ale ten denon juz raz sie nie sprzedal za te 50zl. Mozliwe, ze wynika to z wieku, mozliwe, ze z nieco odpychajacego opisu. W kazdym razie gdybym chcial kupic CD juz dawno by u mnie stal:)

Na forum jest o nim troche informacji, poczytaj sobie.

Hidden Content

Wysoka półka, ale wiekowy (lata 80te???). Był już na allegro, ale się nie sprzedał (pomimo ceny wywoławczej 49zeta). Zagra ładnie, ale lepiej mieć znajomego elektronika (żeby w razie co 'reanimować') ;-)

Hidden Content

Mysle, ze czy z 80', czy poczatkow 90' to juz wielkiego znaczenia nie ma. Ten CD jest naprawde solidnie zrobiony, ze swietnych czesci, wiec ich trwalosc tez jest wysoka.

Hidden Content

Polecam lekture:

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Guest discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie no panowie nie przesadzajcie:) DCD 3300 w dobrym stanie wart jest ok 1500-1700zl.

Guest discomaniac71

(Konto usunięte)

Poobserwuj ebay.de popytaj np Piotrka608. DCD 3300 to jeden z najwyzszych modeli w historii Denona.

Sowoja droga, jak juz taka reklame zrobilismy, to powinna byc ostra walka:) Ale to dobrze, bo az zal mi bylo sprzedajacego, ze nie moze opchnac tak wysienitego towaru, za tak smieszna cene.

Hidden Content

Disco - rozumiem, ze chcesz mi udowodnic, ze wzrok mi szwankuje?:) Szkoda, ze nie mialem tego linka w "ulubionych" - pokazal bym Ci. Mozesz sie zreszta samego sprzedajacego spytac.

Hidden Content

Guest discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie musze. Swietnie znam ten model i jest wart wiecej niz 50zl. Czasem posty na tym forum sa smieszne.

co do DCD3300 czy ktos raczy zauwazyc ze to byla aukcja prywatna i mozna licytowac tylko jak gosciu dopusci nas do zlicytowania (czytaj poda wczesniej cene jaka moze zaoferowac sprzedajacemu)?

Jakby mozna bylo licytowac od 49zl to by juz pewno poszedl za jakie 700-800 ale pewno taka kwota nie inteersuje sprzedajacego. Zanim wiec bedziecie sie wymadrzac to zerknijcie troche co i jak bo wtedy smieszny okazuje sie nie sprzedawca i nie disco ale ktos calkiem inny.

Hidden Content

discomaniac71, 25 Lip 2007, 22:57

>Nie musze. Swietnie znam ten model i jest wart wiecej niz 50zl. Czasem posty na tym forum sa

>smieszne.

A które posty cię smieszą? Te, że koleś nie może sprzedać rzeczonego denona za 49zeta?

Hidden Content

Guest discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie tutaj jest watek o DCD 3300. Zalosne ze czasem wypowiadaja sie ludzie nie majacy zielonego pojecia o tym o czym pisza. Denon DCD 3300 kosztowal 1200 GBP i wciaz jest szalenie poszukiwany na rynku europejskim. To tak jakby np Pioneer PD 75 czy PD 95 nagle byl wart dla was 50zl. Zenada.

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=27865&p=1#k

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.