Jump to content
IGNORED

Jaki sub za około 1500 zł ?

orkan

Recommended Posts

Do KD z powyższych najlepszy będzie prawdopodobnie E250 chodz nie słuchałem na tym polu E8sub'a...

E7sub gra lepszym basem i jest dynamiczniejszy od E250 ale brakuje mu "power'a" takiego jak ma E250 - a w kinie o to właśnie chodzi :)

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słyszałem JBL E250P - zrobił na mnie duże wrażenie, z tym że nadaje się do KD. Do muzyki jest za bardzo "sejsmiczny". W stereo lepiej sprawdzi się E150P. Jeżeli nie masz większego pokoju (minimum 25m2) to weź E150P. W KD bedzie bardzo dobrze, a w stereo super! A zaoszczedzone 400zł można wydać na co innego.

Weź też pod uwagę jakie masz fronty. W "o mnie" masz napisane, że to Koda, ale nie podałeś jaka Koda. Jeżeli są to duże głośniki, które radzą sobie z niskimi częstotliwościami to możesz brać E250P. Ale jeżeli są średnie i dobrze schodzą do około 100Hz, to wtedy znacznie lepszy będzie E150P, bo on wyśmienicie radzi sobie do około 120Hz. E250P daje dużo mocniejszy i niższy bas, ale powyżej 80Hz jest gorszy od E150P.

Hidden Content

do kina domowego z niedrogich subów bezkonkurencyjny jest Sony SA-W3800 - 1000zł w necie (stosunkowo dobra cena w Polsce - rzadkość!) 1100zł w MM. Jest to subwoofer z 15 calowym głośnikiem, 200W mocy i układ motion feedback technology. Jest to nowość, choć słuchałem go już miesiąc temu... W tym momencie JBL E250 jest mocno przeszacowany, do 700zł byłby OK.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Odnośnie tego suba SONY to warto by go gdzieś posuchać przed zakupem JBL E250...

Ja u siebie posiadam inne monstrum SONY (SA-WX900) który na głowę bije Paradigma Servo-15, B&W ASW700 i ASW750 a jest od nich dużo tańszy... I to "tylko" SONY :)

Hidden Content

słyszałem tego Sony w MM kiedy prosilem faceta zeby zademonstrował mi JBL E150. Przed podłączeniem działał SONY. Odłaczył Sony i podłaczył JBL. Słyszałem roznice dosc duza na korzysc JBL !!!!!!!!!!!!!! :)

Hidden Content

nie SA-WX900 to wyższa klasa, to jest bardzo tani sub kinowy do dużego pomieszczenia...

Nie ma co porównywać do JBL 150, 60 metrowym salonie JBL robi kupę na rzadko, a Sony gra zupełnie ok. (na filmach)

Hidden Content

Założyciel wątku pisze że ma pomieszczenie około 20 metrów.

Osobiście nie lubię firmy SONY, robią ładnie wizualnie, a wszystko się psuje na potęge, piszę to ze swojego doświadczenia (było kilka sprzętów), i już nie myślę o kupowaniu produktów firmy SONY.

Pozdrawiam

Hidden Content

nie zauważyłem, że 20m pokój, cofam propozycję sa-w3800. Jest to sub tylko kinowy, za wolny i "gumowaty" do muzyki, ale do kina w pokoju od 40m-60m wart uwagi gdy budżet jest niski.

Hidden Content

KOpyt25:

>słyszałem tego Sony w MM kiedy prosilem faceta zeby zademonstrował mi JBL E150.

>Przed podłączeniem działał SONY. Odłaczył Sony i podłaczył JBL. Słyszałem roznice dosc duza na korzysc JBL !!! :)

Rozumiem, że mówisz o Sony SA-W3800...

Bo jeśli miałeś na myśli Sony SA-WX900 to palnąłeś chyba największą głupotę na tym forum...

Hidden Content

Do 20m2 pchać 15 calowy głosnik? Ten sony może jest ok, ale do b.dużego pomieszczenia, aby huczało sobie w kącie. Do 20 m2, to można wstawić JBL e150, będzie fajnie grał w KD i muzyce!!! Można też zdrowo przegiąć wstawiając e250 i też będzie dobrze. Powiem tak, mam tego JBL-a (e250) gra już przeszło 3 lata dzień w dzień, dał radę na niejednej imprezie, gdzie trząsł stropem w 50m pokoju. A Sony? Ja bym się bał to podgłosic, jeszcze z dymem pójdzie...

Hidden Content

Beznadziejny wybór dobrych subwooferów jest w Polsce. Nie ma dobrych budżetowych subów paradigm, mirage, velodyne, klipsch, polk audio, definitive technology, HSU research...

Hidden Content

GT... Kolega americano napisał przecież wcześniej, że ten SA-W3800 nie pasuje do 20m2.

Do 20m2 ja wstawiłbym E250 zamiast E150. Jak subwoofer będzie grał za potężnie, to można go przecież troszkę "skręcić". Ja wolałbym mieć E250 ustawionego na 60% niż E150 na 100%...

Hidden Content

niepamietam jaki to był SONY. Pamietam ,ze był drozszy moze o 100-300zl od JBL 150

A chyba wsrod Sony nie ma takiego wyboru zeby sie pomylić jaki to model. Wiec reszte pozostawiam wam.

;)

Hidden Content

A ja polecam to co sam wybrałem, chociaż akurat może nie koniecznie dlatego tylko, że sam wybrałem:) Chodzi tu dokładnie o Mirage FRX S 10. Dosłownie dzień przed zakupem Mirage miałem wypożyczonego JBL E 250, którego oddałem już po jednym dniu, żeby tylko odzyskać moje 1500zł. Nie chcę wchodzić w szczegóły, ale odczucie miałem takie, że jest to subwoofer wybitnie marketowy. Nie kwestionuję, że jest mocno łupiący, ale niestety też mocno dudniący, rezonujący i buczący. Do tego NA PEWNO nie schodzi nisko!!!!!! Jak piszecie o sejsmicznym basie to radzę zmienić punkt odniesienia, bo JBL E250 dobrze czuje się raczej w okolicach 50hz a słabnie poniżej wyraźnie. Co do Mirage to ciekawe jest, że udało mi się go kupić za 750zł:)))) tu wielka radość, gdyż jego cena w stanach to około 700 dolarów a w Polsce do niedawna była ponad 2000zł. Z JBL E250 jest tak, że w USA kosztuje około 300 dolarów a w Polsce ponad 500. Jeśli chodzi o brzmienie Mirage to jest ono iście subwooferowe, mimo tego, że głośnik ma tylko 25cm a obudowa jest ciut mniejsza niż JBL to bas jest WYRAŹNIE niższy, nie ma efektu walenia w karton, jest jakaś barwa, słychać nawet próbę różnicowania basu, nic nie buczy, nie dudni, dół to dół i koniec. Co ciekawe to waga Mirage jest identyczna jak większego JBL-a. O wiele lepiej pracuje zwrotnica, bo ustawiając odcięcie jak najniżej grają już tylko pomruki, natomiast JBL E250 nie dało rady nigdy dobrze dostroić, bo albo go nie było czuć albo dudnił...ale proszę tylko nie traktujcie mojego wpisu jako ataku na JBL-a i posiadaczy tych subwooferów, bo jak widać ma on swoje, dosyć szerokie grono wielbicieli. Jeszcze jedno, te osławione SPL 124db z JBL-a, ujawnione jedynie na podstawie testu Audio nie ma prawdopodobnie pokrycia w rzeczywistości, bo przynajmniej odczuwalnie Mirage potrafi wytworzyć większe ciśnienie akustyczne w pokoju, natomiast wątpię, żeby subwoofery tego kalibru potrafiły tyle wyciągnąć. Dodam tylko, że Paradigm Servo 15 wg Audio ma tylko 117db:)))

Hidden Content

ja korzystam z dwóch Mirage FRx-S8 w 15m2 kinie (ze skosem dachu) i jestem bardzo zadowolony. Wzmacniacz mają ten sam co większy FRx-s10, a głośnik 8 calowy zamiast 10. Myślę, że taka dwójka s8 jak mam zagrałaby nawet w 25m...

Hidden Content

E250 - fakt, że jest to sub marketowy i dzięki temu bardzo popularny. Ma szerokie grono zwolenników i przez to jest bardzo często polecany na tym forum... Co do jakości dzwięku nie jest to rewelacja ale niektórym wystarczy w zupełności...

Co do Mirage FRX seri S przyznam, że ładnie to gra (kiedyś słuchałem modelu z 20cm głośnikiem w bardzo małym pomieszczeniu) ale jeśli chodzi o wygląd zewnętrzy tego suba... Porażka, ja chyba bym ładniejszą obudowę stworzył...

norwidos:

>Co do Mirage (FRX S10) to ciekawe jest, że udało mi się go kupić za 750zł:))))

>tu wielka radość, gdyż jego cena w stanach to około 700 dolarów

>a w Polsce do niedawna była ponad 2000zł

Na allegro od maxaudio ten sub od około 10 miesięcy stoi po około 800zł :-)

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.