Skocz do zawartości
IGNORED

Amlituner do ProAc 2.5 clon - propozycje

hi_aro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dwa lata temu popełniłem clony ProAc 2.5. Bardzo się do nich przyzwyczaiłem, poza tym nie mam czasu na robienie nowych kolumn. Teraz myślę o kinie domowym. Czy któryś z kolegów kompletował sprzęt do kina domowego, w którym zastosował ProAc 2.5. Szukam głównie amplitunera do 1500 PLN. Będę wdzięczny za info.

https://www.audiostereo.pl/topic/35062-amlituner-do-proac-25-clon-propozycje/
  • 6 miesięcy później...

Witam

Swojego czasu napędzałem z powodzeniem RLS Tritony (podobne głośniki co pro-ac) amplitunerem Onkyo 676 (model nie produkowany). Nie "wyłożył się" ani nie doszło do tym podobnych historii. Dźwięk był dynamiczny i w miarę neutralny. Inna sprawa, że te starsze onkyo były robione trochę uczciwiej niż obecne. Myślę, że możesz poszukać z drugiej ręki 575, 676 lub lepiej 777.

pzdr

zgadza się, nie słuchałem klonów responce 2,5

ale przez 4 lata słuchałem rls triton (niska skuteczność, węglowy scan-speak) i nic złegtak o się nie działo, przede wszystkim dało się tego słuchać. Czym pro-ac miałby się tak znacząco różnić od Tritonów? Oryginalne 2.5 mają głośnik niskotonowy z mniejszym magnesem niż tritony, czy to czyni je tak niezwykle wymagającymi? Może tak, nie wiem.

8535 i pewnie 8545 (o ktorym mowisz) to dwa dosc rozne glosniki

w res 2,5 jest 18w8535 i on strojony jest albo w duzej skrzynik br (tak jest w res 2,5 ) albo w malej OZ

natomiast 8545 mozna stosowac w normalnych( okolo 15-20 L ) obudowach br

i latwiej z niego wydobyc kontrolowany bass

najwiekszym problemem w res 2,5 jest oczywiscie bas i jego kontrola

Tritony właśnie wykorzystują dużą objętość (chyba 28 litrów), są bardzo nisko strojone, tak że bas schodzi do 28Hz przy -6 db. A to właśnie paradoksalnie bas był największą zaletą połączenia. Schodził niżej niż z Denonem 1500, choć nie był taki mocny. Ale była swoboda i rozmach. Żadnej zadyszki. W ogóle wydaje mi się, że opinie generalizujące kwestię złej jakości aplitunerów są często niesprawiedliwe. Myślę, że wszystko zależy od danej konstrukcji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.