Jump to content
IGNORED

Skuteczność kolumn i lampa..

cypher

Recommended Posts

Witam,

Kiedy pada słowo lampa przy wyborze kolumn od razu zastanawiamy się czy skuteczność kolumn jest na wystarczającym poziomie przy czym 90 dB to zalecane minimum, takie podejście natychmiast zawęża nasz krąg poszukiwania tylko do kilku modeli na rynku..

I tu powstaje pytanie czy aby na pewno ten parametr jest taki ważny..

Jeśli nie chcemy nagłaśniać ze swojego 8 watowego SET-a imprezy na wolnym powietrzu to jak najbardziej skuteczność jest jednym z kluczowych parametrów, jeśli jednak słuchamy muzyki w średniej wielkości pokoju natężenie dźwięku szczegołnie wieczorami jest bardzo niskie.

Jeśli kolumny mają skuteczność ok 87-88 dB i przyjazny przebieg impedancji to kosztem kilku watów otrzymamy ten sam poziom głośności co w kolumnach o wyższej skuteczności..

I teraz pytanko czy takie rozumowanie ma sens czy w parze z wysoka skutecznością idą inne parametry które decydują o tym że paczki zagrają lepiej ze słabowitymi lampami..

Pozdrawiam,

Artur

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystko to są dywagacje nic nie warte. :)

Lancaster podłączył 3.5W lampkę SE do klona znanych z tempoty swojej Proac R2.5 i mu trampki spadły.

Patrz wątek "Sun Audio".

Hidden Content

Mam kilka zestawów i testowałem je z dwoma wzmacniaczami lapowymi . Zdecydowanie wysokoefektywne grają bardziej żywiołowo, energetycznie , detalicznie i wciągająco. Moje mają koło 93dB . Kolumny 85-87 dB też graja ale nieco leniwie a 4 watowe bardzo tracą na kontroli basu ( oczywiście pod 4 omowymi odczepami transformatora głośnikowego ) .

Doszedłem nawet do tego ,że do wzmacniaczy lampowych zrobię specjalne dwa zestawy wysokoefektywne - dwu i trójdrożne .

Hidden Content

...there is no spoon...

Jak nie posłuchasz, to nie będziesz wiedział ;P

Ze swojej strony zapewniam Cię, że 8W ze "zwykłymi" głośnikami potrafi w normalnym pokoju narobić sporo dobrze kontrolowanego łomotu ;)

Hidden Content

No właśnie ciekawy wątek i już wielokrotnie wałkowany.

Bez testów w konkretnym zestawie nie ma chyba po co dywagować. Moje głośniki mają skuteczność 87dB i bardzo nieprzyjazny spadek impedancji do około 1Ohm. Napędzam je dwoma push-pull'ami, jeden to 2x50W w klasie A drugi 2x70W w klasie AB.

Jeden nie dawał rady. Teraz, super dynamika taka, że hoho.

Bardzo chętnie przetestuję z kimś z forumowiczów SET'a z moimi głośnikami. Już wcześniej chciałem to zrobić a ten wątek odświeżył mi pamięć. Może też zostanę bez trampek ;-)

Zapewniam transport w obie strony w obrębie Warszawy i catering :-)

Hidden Content

>artur

Ja właśnie jestem róznież po testach kilku zestawów i i na razie kolumny o wyżej efektywności ok 90dB wyszły z testu obronną ręką i generalnie twoje spostrzeżenia pokrywają się z moimi. Jednak ferować opinie na podstawie kilku odsłuchów jest raczej błędne.

Jestem ciekaw czy takie obserwacje można poprzeć nauką, konkretnymi wyliczeniami itd..

Wiem że odsłuch jest jedynym miarodajnym źródłem informacji ale jak tu przesłuchać kilka dziesiąt modeli kolumn w cenie 3-4 tys ..;-). Trzeba je jakoś odfiltrować choćby ze względu na parametry..

Artur

Hidden Content

Cypher, owe 90dB/1W/1m może się odnosić do rachitycznych SET-ów o mocy KILKU watów. Ale niby dlaczego mocna, powiedzmy 60-watowa końcówka pentodowa push-pull miałaby się bać kolumn 87dB?

Hidden Content

Tylko kolumny stworzone do lampy najlepiej z nia zagrają , cała reszta to tylko przypadkowe brzmienia, ktore moga czasem być lepsze czasem gorsze , jak ze wszytkim, jeśli jest pod coś tzn,że uwzględniono wszytkie za i przeciw uzyskując jak nalepsze rezultaty końcowe, a więc między innymi dynamike, nie pisząc o barwie gdzie wiekrzośc kolumn nie umie rozczepić sygnału z SET i pokazać jego wielobarwności.

Trzeba sobie zdac sprawe ,że lampy mają swój charakter dzwieku , a kolumny często są robione na uniwersalne brzmienie rezultaty końcowe z taką kolumną moga byc co najmniej tylko średnie , jeśli wie sie czego chce to musi być cały tor zrobiony pod lampę.

pozdro

Hidden Content

>yolaos

absolutnie sie z Toba nie zgadzam, ze lampy maja swoj charakter brzmienia......:)

slabe owszem maja, bardzo dobre sa przezroczyste i podaja to co idzie ze zrodla.

chyba, ze przez charakter brzmienia rozumiesz "jakosc brzmienia", ktora jest oczywiscie zdecydowanie wyzsza niz z tranzystora.......???......:) (Czytalem kiedys opinie Thorstena Loetscha (chyba przekrecilem troche nazwisko), ze sa tylko 2 lub 3 wzmacniacze tranzystorowe, ktore naprawde graja. IMHO ta opinia wydaje sie byc uzasadniona.)

co do kolumn i napedznia przez wzmacniacze lampowe to wstrzymalbym sie od autorytatywnych opini......:)

Sa wzmacniacze o mocy 3w, ktore bez problemu wysterowuja glosniki 88db a moze i mniej skuteczne.

Oczywiscie z glosnikow wysokoskutecznych ogolnie dzwiek z lampy, szczegolnie malej mocy, jest lepszy. Jednak tylko ogolnie bo sa wyjatki od tej zasady.

Jedyny sprawdzony sposob to podlaczyc dany wzmaczniacz do glosnikow i sprawdzic co sie dzieje.....:)

Ostatni slyszalem opinie ze 3w wzmacniacz lampowy lepiej poradzil sobie z trudnymi glosnikami niz 60w lampa.

Byc moze chodzi tu tez o trafa.....a moze o cos innego......????.......;)

Pozdrawiam

Hidden Content

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

vector, 31 Lip 2007, 16:13

>Sa wzmacniacze o mocy 3w, ktore bez problemu wysterowuja glosniki 88db a moze i mniej skuteczne.

Myślę o wymianie mego kuchennego Teaca na Shanling MC 30. Ciekawe czy pociągnie małe monitorki

Hidden Content

Może to i profanacja lampowego stylu , ale uzywam okazjonalnie Starej Fonicy W480F (1 x ECC82 +s X ECL86 + wymienione trafo na$ ohmy Ogon...) w skojarzeniu z tanoyami M 4 i gra to lepiej niz Pioneer 305R .Tym bardziej jesli idzie sygnał z PRE na OPA.Potega M4 brzmi zacnie , aczkolwiek może ciut za szlafrokowo.Brakuje ostrej góry, ale jak to w lampie -Środek i dół- excelent.

Hidden Content

Vecto

"absolutnie sie z Toba nie zgadzam, ze lampy maja swoj charakter brzmienia......:)

slabe owszem maja, bardzo dobre sa przezroczyste i podaja to co idzie ze zrodla.

chyba, ze przez charakter brzmienia rozumiesz "jakosc brzmienia",

Tak dokładnie, rozumiem jakość brzmienia

Hidden Content

Witam!

Posiadam wzmacniacz lampowy SPARK ok. 10 W i kolumny DALI 505, mam pytanie zwiazane z tym wątkiem : czy rzeczywiscie poprawię kontrolę basu ( jak pisał w tym wątku jeden z forumowiczów )podłączając moje 4 omowe kolumny do zaczepów 8 om ( wzmacniacz posiada mozliwość podpięcia 4 i 8 omowych kolumn) i czy mozna to zrobić bez ryzyka uszkodzenia sprzętu ?

Hidden Content

johny68,

Nic się nie stanie tylko przed przełączaniem wszystko odłącz od zasilania.

Co do poprawy kontroli basu - w wielu pismach można przeczytać, że odczepy 8Ohm dają lepsze rezultaty niż 4Ohm. Nie stwierdziłem tego faktu. Wg mnie to bzdura no chyba, że mamy do czynienia z kiepskim wzmakiem.

Też mam wzmaki Sparka.

Pozdrawiam

Hidden Content

Dzięki ! Faktycznie , zmieniłem zaczepy i właściwie trudno uchwycić różnicę... moje DALI 505 są wysokoskuteczne ( ponad 90dB ) i bas czasem staje się zbyt obfity jak na mój gust ( szczególnie kiedy wzmacniacz jest nierozgrzany) może pokombinuję jeszcze z kablami... a jakie kolumny polecacie tak wogóle do słabych lampowców ?

Hidden Content

dartman, 4 Sie 2007, 18:49

>Co do poprawy kontroli basu - w wielu pismach można przeczytać, że odczepy 8Ohm dają lepsze

>rezultaty niż 4Ohm. Nie stwierdziłem tego faktu. Wg mnie to bzdura no chyba, że mamy do czynienia z

>kiepskim wzmakiem

jest jeszcze trzecia możliwość - że się mylisz :), u mnie to działa; chyba, że uznasz to co w o mnie za badziew.

a może kolega johny68 ma też SET, masz tu jakieś doświadczenia?

pzdr.

Hidden Content

johny68, 4 Sie 2007, 20:26

>posłucham wnikliwiej jak wrócę z urlopu ( za tydzień) :) a co to jest SET ?

to nic strasznego, z tego się wychodzi :)

ile masz lampek mocy na kanał? jeśli jedną, to masz SET, jeśli dwie, to z przeproszeniem masz PP

Hidden Content

john69 ma chyba SETa.

Spark robił wzmaki lampowe w obu technologiach.

A john, stwierdził, że ma słabego wzmaka (mocowo), bo

gdyby miał słabego, to by go zmienił.

grzechniks.

Hidden Content

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Hidden Content

:)))?

Hidden Content

Hidden Content

kiedys mialem podlaczone proac do 25 watowej lampy bylo fajnie potem przyszla 10 watowa i w malym pokoiku z 88db kolumienkami zrobilo sie gorzej niz zle, wg mieszanie technologi moze byc jedynie ciekawostka aktora zcasem moze zaskoczyc, ale gdy chce sie miec pewniaka nie mozna przyczepiac kwiatka do korzucha - wiedzieli to juz 50 lat temu tak wiec bierzcie ludzie wysokoefektywne zamkniete kolumny od radia babci zamiast audiofilskich niskoefektywnych monitorkow i nie marudzcie.

Hidden Content

>>Andy

jeśli dwie, to z przeproszeniem masz PP >> lub PSE ;-) Parallel Single Ended, nie podejmował bym się osądu po ilości lamp ;-))

Artur

Hidden Content

>ptx

hmmm

z wykresu wynika że, jeśli mam:

1000 W wzmak ;-))))

87 dB kolumny

to:

mogę słuchać z głośnością 110 dB i będę miał dźwięk tzw High Quality ..;-))))

Bardzo dobre ..;-)

Bardzo..;-)))

W takim razie pozostaje mi sprzedać wszystko i kupić coś pasującego do wykresu ..-)

Najlepszego..;-)

Artur

Hidden Content

cypher, 5 Sie 2007, 00:51

>>>Andy

>jeśli dwie, to z przeproszeniem masz PP >> lub PSE ;-) Parallel Single Ended, nie podejmował bym się

>osądu po ilości lamp ;-))

ależ oczywiście, masz rację, sam mam BSE, tylko, że 10W w PP a zwłaszcza PSE jest chyba mniej prawdopodobne niż SET? chciałem koledze johny68 ułatwić diagnozę :).

pisze, że ma cztery lampki razem, ot i łamigłówka.

btw: mam wrażenie, że johny68 robi sobie z nas pardon jaja.

pozdr.

Hidden Content

>Andy777,

>jest jeszcze trzecia możliwość - że się mylisz :), u mnie to działa; chyba, że uznasz to co w o mnie

>za badziew.

Uznanie Twojego sprzętu za badziew byłoby wielce ryzykowne ! :-)

Mamy więc najprawdopodobniej trzecią możliwość, nikt nie jest nieomylny a byłem tak blisko. ;-)

Nie pamiętam abyśmy dyskutowali o jakości 8 vs 4Ohm. Naprawdę stwierdziłeś różnice? Za oknem ponuro, nuda, dawno u siebie nic nie przełączałem, pobawię się kabelkami raz jeszcze.

Hidden Content

• 5 months later...

Odświeżam wątek, bo nie chcę zakładać nowego. Interesuje mnie dopasowanie wzmacniacza do kolumn, ale z tych wpisów wynika tylko jedno, że nie ma reguł...

W związku z tym pytam, jaki wzmak najlepiej pasuje do Ikon 6 ? Czy ktoś na nich gra, i na czym, jeśli łaska?

Hidden Content

witam,

1. ponieważ temat skuteczność kolumn vise moc wzmacniacza lampowego jest mi bliska, powiem tylko, że z moich prób wynika, iż przy niskiej skuteczności kolumn i małej mocy będzie ładna barwa, przestrzeń, ale niestety bas jest spowolniony i to jest poważny zarzut wobec takiego zestawienia. Niestety, bo mam z tym problem :) Aha, charakterystyka imedancji jest u mnie w kolumnach ok, więc dlatego "obwiniam" skuteczność.

O ile da się z tym żyć w "plumkającym" jazzie, to już rockowa muzyka niestety obnaża to dość bezlitosnie.

2. sprawdzałem u siebie porównanie 4 i 8 ohm dla moich kolumn (ośmioomowych), różnic w brzmieniu nie wyczułem żadnych...

pozdrawiam

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.