Jump to content
IGNORED

Nagrywarka DVD+DAC- alternatywa CD

wojtekr

Recommended Posts

Witam,

od jakiegoś czasu nosze się z zamiarem stworzenia urządzenia, które będzie alternatywą dla odtwarzacza CD. Obecne formaty pozwalają kompresowac muzykę bezstratnie więc czemu nie wywalić całości na HDD i za pomocą na przykład nagrywarki DVD i zew,. DAC'a używac z z podobną jakością. Używam określenie z podobną gdyż nie zakłdam utylizacji płyt czy odtwarzacza CD a jedynie rozszerzenie systemu. Czy można to zrobic bez utraty jakości dzwieku? Z obawy o jakość dzwięku odrzuciłem Yampp i DAR-001 ()- może nie słusznie.

Na początek nasuneły mi się następujące pytania:

Czy to ma sens, czy nie ma tu jakiś podstawowych błędów w założeniach?

Czy model nagrywarki ma znacznie w przypadku zew. DAC'a?

Jaki model nagrywarki?

Jaki DAC- na to pytanie mam nadzieje odpowie mi wątek "DAC War"

Czy ma ktoś jakąś wiedzę na temat wymiany dysków na większe w nagrywarkach DVD? Czy to jest tak jak w PC, że do pewnej wielkości wymieniamy je dowolnie?

Ponieważ zakladam zakup tańszej nagrywarki więc pewnie wywalę ją do nowej obudowy DIY wraz z DAC'iem

Prosiłbym o opinie na temat tego pomysłu.

wojtekr

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy jakieś tańsze nagrywarki odtwarzają formaty bezstratne? FLAC, APE, SHN, WV?? Napewno nie.... chyba, że chcesz wszystko w WAVE trzymać... ale to jest strata miejsca.

Hidden Content

hmm, nie do konca rozumiem post, chcesz zbudowac zewnetrzne urzadzanie ala YAMP / DAR (rozumiem ze chodzi o ten z EP)? Jezeli chcesz odtwarzac z plyt DVD a nie z HD to pamietaj ze DVD / CD komputerowe ciagna o wiele wiecej pradu oraz sa glosniejsze niz zwykle CD specjalizowane do audio. Wiem bo to przerabialem poza tym nie wiem jak chcesz odtwarzac formaty skompresowane i co wedlug Ciebie mialoby dekompresowac te formaty, masz 2 wyjscia:

1. najprostrze - na hd leza wav'y, wystarczy chyba zwykly avr + kontrola przez ATAPI i strumienowanie do jakiegos odbiornika (np. takiego jaki jest w DAR)

2. trudniejsze - na hd leza skompresowane pliki WAVPack (chyba to tak sie nazywa) - bezstratny format kompresji z algorytmem dostepnym dla jednostek bezkomprocesora floatpointow - np. arm'y, ale nie wiem jakie sa wymagania procesochlonne / pamieciochlonne - zadanie o duzym poziomie trudnosci

3. kupno plyty w formacie itx i dorobienie sterowania np. przez pilota + wizualizacja (LCD itp) - instalacja linuxa + sterowanie z wlasnych peryferii - rozwiazanie najlepsze z punktu widzenia kodekow praktycznie kazdy kodek da sie obsluzyc, ale duzo pracy zwiazanej z pisaniem softu sterujacego i duzy poziom zaawansania wymagany od strony linuxa

innych rozwiazan w zasadzie nie widze, to czy muzyka bedzie z DVD lub z HD nie ma znaczenia w zasadzie, i tak glowny problem to dekompresja

Hidden Content

Witam

nie jestem pewien czy to jest alternatywa dla cd może jakies uniwersalne rozwiązanie jakość cd jest dosyć trudna do osiągnięcia przez kompa nawet jak by miał zewnetrznego DAC.

Hidden Content

"Czy ma ktoś jakąś wiedzę na temat wymiany dysków na większe w nagrywarkach DVD? Czy to jest tak jak w PC, że do pewnej wielkości wymieniamy je dowolnie?"

To zależy od modelu, w niektórych firmware jest we flashu i można sobie tak po prostu przełożyć dyski, w innych jest na dysku i trzeba to przegrać, jeszcze inne rozpoznają tylko swój dysk i nic się nie da. Pierwsza wersja chyba w takich marnych firmach. Więcej nie pamiętam, pisali o tym nie tak dawno w Chipie.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.