Skocz do zawartości
IGNORED

MII 130 pasmo przenoszenia

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam od kilkunastu dni kolumny tonsil maestro II 130 i zaciekawił mnie jeden fakt - nie sądziłem, że konstrukcja kolumny ma tak duży wpływ na przenoszone częstotliwości, chodzi mi o dół pasma. W M II 130 głosniki są 15 cm (sama membrana 13 cm) i z tego, co jest podane w parametrach oraz z tego, co sam słyszę z tych wooferów można osiągnąć bardzo niskie rejestry. Oczywiście pewnie jest to skomplikowny proces dostrojenia. W tych kolumnach ten efekt jest chyba spowodowany głównie przez odpowiednio zestrojony bas refleks, który, w porównanii z innymi kolumnami ma dosć dużą średnicę. Może ktoś wyjasni mi na czym polega odpowiednie "zestrojenie" tych kolumn, czy te 35 Hz, które przenoszą to parametry wyłącznie papierwoe, czy też możliwe do osągnięcia przy niewiwlkim spadku? macie jakieś doświadczenia z M II 130? Dokonywał ktoś z Was pomiarów pasma przenoszenia?

https://www.audiostereo.pl/topic/35115-mii-130-pasmo-przenoszenia/

Z niewielkich głośników można osiągnąć niskie zejście z rozsądnym spadkiem, jednak odbywa się to zwykle kosztem drastycznego pogorszenia charakterystyki impulsowej. Czyli specyficznie strojąc bassreflex mozna uzyskać bardzo niski bas z małych głośników, ale zwykle jest on powolny, rozlazły, rozmazany, bez kopa, nieczytelny i z tendencjami do buczenia i przeciągania. Nie inaczej jest w Maestro 130, zarówno I jak i II. Obydwie wersje tuningowałem z dobrym skutkiem. Ich główną zaletą jest niska cena i dość estetyczne obudowy. Midwoofery też są przyzwoite. Reszta niestety nie jest dobra. Przekombinowane zwrotnice i nienajlepsze tweetery (szczególnie tytanowiec z wersji I to porażka).

To trochę nie tak. Zrobiłem kiedyś tuning M130 II w ten sposób, że zostawiłem oryginalne tweetery Tonsila, ale zwrotnice przygotowałem tak, że można było zamiast Tonsili wstawić Vify D26 lub PL27 bez żadnych dodatkowych korekt. Obawiam się jednak że taki zabieg na kolumnach z oryginalnymi zwrotnicami nie przyniesie oczekiwanej poprawy.

ok. na razie nic nie ruszam, jak na moje potrzeby MII130 są na razie wystarczające, McGyver masz rację, że ładne jest ich wykonanie i cena też zachęcająca - za nowe, z gwarancją, w sklepie (nie w intrernecie) zapłaciłem 400 zł sztuka, pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.