Skocz do zawartości
IGNORED

RONDO 300 - warte tej ceny?

calyJa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, proszę o opinie na temat tych kolumienek -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - warte są tej ceny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/35117-rondo-300-warte-tej-ceny/

o właśnie widzę kolumny "Rodo". Kiedyś jak zaczynałem uczęszczać do szkoły średniej to rodzice mi je kupili i w tej chwili od wielu lat stoja u nich. Pomimo, że mają juz swoje lata nadal sprawuja się dobrze. Jezeli chodzi o brzmienie z tego co pamiętam to :( ale basisko miały dobre. Widziałem ostatnio na allegro bolero 200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I jezeli miałbym kupować to wolałbym dorzucić te 2 stówki i właśnie je kupił.

Ukryta Zawartość

miałem kilka lat te kolumny i wspominam je nie najgorzej . dzwiek był troche mało analityczny i brakowało im wysokich rejestrów ale scena bardzo obszerna i głęboka. bas rewelacja choc czasami poza kontrolą. wymagały jednak bardzo prądowego wzmaka . Sama konstrukcja bardzo solidna i stabilna. Co do przegrody basowej to bardzo ciekawe rozwiązanie które w 1998 r. Tonsil sprzedał firmie T & A dlatego pózniej nie stosowane. Gdybym miał teraz wybierać jednak w wolałbym Bolero 200.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

>marek-1969

Sama konstrukcja bardzo solidna i stabilna. Co

>do przegrody basowej to bardzo ciekawe rozwiązanie które w 1998 r. Tonsil sprzedał firmie T & A

>dlatego pózniej nie stosowane.

Co za bzdury opowiadasz??!! To Tonsil zerżnął to rozwiązanie z kolumn Jamo (które nawet dostały jakieś wyróżnienie od EISA), i to Jamo postarało się o zaprzestanie produkcji Bolero!!! Jak znajdę, wkleję fotki.

A samo Bolero wcale nie było takie rewelacyjne, miało spore problemy z oddaniem właściwej barwy, wokale wpadały w pewną nosowość, czuć było duże podbarwienia.

Znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to dlaczego Jamo przez całe lata współpracowało z Tonsilem ? ( zreszta tak jak pare innych firm )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

>to dlaczego Jamo przez całe lata współpracowało z Tonsilem ? ( zreszta tak jak pare innych firm )

Bo było tanio, bo tonący (Tonsil) brzytwy sie chwyta, bo Tonsil miał duży potencjał, a kierownictwo do d...py......itd, itp.

Nie słyszałem żeby Jamo zlecało coś Tonsilowi. Bolero były podobne do Jamo VII tylko jedynie jeśli chodzi o wykorzystanie obudowy FA. Jamo VII natomiast grały fatalnie. To najgorsze Jamo jakie słyszałem ;) W zasadzie nic oprócz dudniącego basu. Potem w serii 707 poprawili ten błąd stosując FA z jedną komora wentylowaną. Mieli tesz flagowca wysokości 2 metrów w którym były dwa FA i absurdalnie wysoka cena.

Dobre zastosowanie FA miał w Tango 200 (trochę nudne brzmienie), a jeszcze lepiej udało się Tonsilowi w TLC Classik 1 na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Ahfc może wam o tym wiecej opowiedzieć ;)

Macie projekt DIY Classik z poprawiona obudową (między innymi poprawiona sztywnośc obudowy przez dostęp do głośników od góry obudowy a nie od tyły - rozwiązanie które także Jamo zastosował w poprawionych 707 choć konstrukcja FA taka jak we flagowcu Jamo - dwa Filtry Akustyczne w jednej kolumnie.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.