Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn na Visatonach

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów

Właśnie rozpocząłem realizację nowego projektu. Ogólnie rzecz biorąc to trzy projekty, które w sumie tworzą system do kina domowego. Największe kolumny nazwałem Challanger, jest to konstrukcja trójdrożna: KE 25 SC, AL. 130 M, 2 x AL. 200 na głośnikach Visatona, które właśnie do mnie dotarły z Greltona. Monitory nazwałem Discovery układ dwudrożny: G 25 FFL po tuningu – wykonana komora stratna, AL. 170 na Visatonach w przyszłości zamierzam wymienić G 25 FFL na SEASA aluminiowego podobnego do KE lub na KE. Głośniki na te monitory już mam i obecnie na nich słucham muzyki (pudła są prowizoryczne). Kolumna centralna o nazwie Indepandance układ dwudrożny: KE 25 SC, 2 x AL. 130 Visatona, głośniki będą w przyszłości. Za miesiądz ruszam z budową skrzyń front, tył wzmocnienia toczony bassreflex z MDF-u a reszta z wióry, wszystko o grubości 28mm. Skrzynie będą wytłumione w całości papą bitumiczną z Icopalu o grubości 4,6mm. Dodatkowo będę wytłumiał komory materiałami Visatona – wszystko wyjdzie w eksperymentach. Podstawy będą zespawane z blachy stalowej gr. 5mm jako forma i wewnątrz za zbrojone stalą i zalewane betonem. Podpórki w Callengerach i element ozdobny (pierścień pomiędzy podstawą, a nogą podstawy) w Discowery będą toczone z Aluminium. Challenger ma mieć w górnej ściance wkładaną szybę podklejoną czarną folią z wyciętym napisem CHALLENGER pod tą szybą będzie miejsce na zwrotnicę i podświetlenie napisu. Całe kolumny i podstawy będę lakierował pistoletem lakierem akrylowym samochodowym i polerował.

Do opisu dołączam zdjęcia zakupionych głośników i materiałów tłumiących z Visatona, jest tam również zdjęcie mojej patentowej frezarki do pod frezowywania pod głośniki, aluminium do toczenia i rura do bassrefleksu do Challengerów, papę śruby i inne elementy mam już na warsztacie. Są też zdjęcia mojego pokoju z elementami adaptacji akustycznej ale nie z wszystkimi. Koncepcja Challengerów ewoluowała co widać na jednym zdjęciu, rozwiązanie układu rezonansowego podpatrzyłem z B&W – dlaczego nie powielać dobrych? rozwiązań.

Kolumny zamierzam w pierwszej fazie wykonać do stanu ostatecznego bez zwrotnicy. Faza następna to wyjazd z skrzyniami do komory dźwiękochłonnej na Politechnikę Gliwicką do wydział Budownictwa i wykonanie pomiarów. Ostatecznie symulując po pomiarach i w programie Visatona który można ściągnąć z ich strony planuję zakupienie elementów zwrotnicy z Polinku uwzględniających trzy warianty podziału częstotliwości pomiędzy głośnikami. Takie rozwiązanie wydaje mi się najbardziej rozsądne.

Kolumny Challenger na razie będą pracowały w stereo w pokoju 18,5m^2 ale budując je mam na uwadze salon o powierzchni 35m^2, myślę też o elektrowni za jakieś 3500 PLN do napędu i to takiej która będzie mogła ciągnąć kolumny o obciążeniu 3 ohm.

W przyszłości będę się starał wrzucać fotki z postępu prac. Pozdrawiam Wilk

https://www.audiostereo.pl/topic/35176-budowa-kolumn-na-visatonach/

zdjęcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11638-100007449 1186143867_thumb.jpg

post-11638-100007450 1186143867_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100007446 1186144161_thumb.jpg

post-11638-100007447 1186144161_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100007443 1186144338_thumb.jpg

post-11638-100007444 1186144338_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100007439 1186144491_thumb.jpg

post-11638-100007440 1186144491_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100007436 1186144634_thumb.jpg

post-11638-100007437 1186144634_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100007433 1186144773_thumb.jpg

post-11638-100007434 1186144773_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100007430 1186144899_thumb.jpg

post-11638-100007431 1186144899_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100007425 1186145138_thumb.jpg

post-11638-100007426 1186145138_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne

Ukryta Zawartość

post-11638-100007423 1186145277_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wilk

Brawissimo. Wreszcie cos ciekawego na tym forum. Bardzo dobre zestawienie glosnikow (szczegolnie kopolka i sredniak). Bede obserwowal postepy :P

W temacie filtracji al170 i ke25sc moge pomodz.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Pomysł na układ głośników własny czy oparty o zwrotnice Visatonu?

Na 2 al130 i ke25 można zrobić konstrukcję przypominającą visatonowskiego gotowca. Na al170 i ke25 coś opartego o zwrotnicę Vib 170 al. Ale z tymi dwoma al200 to już wypas jest.

A projekt fajny choć niepotrzebnie wydałeś kasę na gąbkę czopkową z visatonu i owczą wełnę. Gąbka tapicerska spełnia tę samą funkcję znacznie taniej a wata lateksowa ze sklepu z dodatkami krawieckimi to jest to samo co dostałeś pod nazwą daempfungs-material. Wełny owczej w ogóle nie potrzebujesz bo ona jest przydatna w liniach transmisyjnych.

Ta rura kanalizacyjna lekko do całości nie pasuje ja bym przy takim projekcie zainwestował jeszcze w po dwa systemy kątowe na kolumnę i nie robił niepotrzebnej komory za głośnikiem wysokotonowym.

PS. do systemy DTS głośniki w torze powinny być jednakowe, więc dobrze żeby wszystkie miały takie same głośniki średniotonowe i wysokotonowe.

Wełny owczej uzywa się nie tylko w LT , ale także do wytłumiania komory średniotonowego. Podobno to najlepszy materiał , chociaz ja różnicy względem syntetycznej włókniny nie słyszałem.

Projekt ogólnie ciekawy i pracochłonny tylko jedna rzecz mi tu nie bardzo pasuje ...to podświetlenie napisu.

Komorę sredniotonowego też wypełnić skrawkami gabki i też będzie to wystarczjące.

Niewatpliwie wełnę owczą uważa się za najlepszy materiała dla jej producentów, dzięki czemu mogą jej więcej sprzedać.

Mnie natomiast razi rura kanalizacyjna w tak dopracowanej konstrukcji kolumny. Podświetlenie trąci już tylko modingiem komputerów ;)

Ja po prostu inaczej rozłożyłbym koszty konstrukcji, więcej ładując w terminale rury br i ogólnie w jakość obudowy, a nie martwił się tym czym będzie wytłumiona.

Może się okazać, że najlepszym wytłumieniem dla zaplanowanej obiętości będzie 10 milimetrów filcu technicznego na scianach wewnętrznych - a wtedy jego cena przekroczy nawet cenę wełny owczej ;)

I jeszcze coś. Wzmocnienia w postaci wałków i półwałków są nieszczęśliwie pomyślane. Wiążą tylko ściany boczne.

Najsensowniejsze są wieńce frezowane albo przegrody perforowane (jak w Totemach). A do dużych obudów najprostsze wzmocnienia pomysłu Visatona (na krzyż po środku obudowy). Visatom pod tym względem ma bardzo dopracowane obudowy – na forum zamieszczany był artykuł autorstwa konstruktora Visatona pokazujący prawidłową konstrukcję obudowy i były tam pomiary rezonansów ścian akcelerometrem porównujące rozkład rezonansów w zależności od sposobu wiązania ścian.

A sorry - doczytałem, że BR ma być toczony z MDFu. Więc co tam robi ta rura kanalizacyjna na zdjęciu?

PS. aluminium, beton zbrojony, szkło i papa bitumiczna z Icopalu ... - coś jeszcze zostało z budowy domu, żeby dorzucić do kolumny? ;)

Zamiast papy z Icopalu lepsze są samochodowe maty bitumiczne, ale przy gęstym wiązaniu stężaniu ścian i podanej grubości płyty nie będą miały żadnego znaczenia.

natomiast komorę na zwrotnice lepiej zrobic na dole kolumny i zasypac ją balastem przez otwór terminala głosnikowego lub przez odkręcaną podstawę. W ten sposób tłumi się dodatkowa komorę i ewentualne drgania przenoszone na elementy zwrotnicy - co raczej niema wielkiego znaczenia ale daje nam poczucie synergii dzieki załatwieniu dwóch problemów jednym sposobem.

Witam

Ja też robię właśnie kolumny na visatonach. Będzie to taka kompilacja 2xbass AL170 8omh i jeden KE25SC w jednej kolumnie. Obudowuy mam już prawie wykonane z 18mm MDF o wym zew. (wysxszerxdł) 110x20x45cm co daje mi około 73 litrów. Problem jest taki Ze nie potrafię stworzyć zwrotnic i tu mam prośbę do wszystkich a szczególnie do borysgo2 który napisał iż potrafi pomóc ze zwrotką do tych kolumn. Prosiłbym o jakiś projekt i jaki ma być bass reflex do moich kolumn - średnica i długość

czy mógłbyś mi wysłać projekt zwrotnicy do kolumn na 2óch AL170 i jednym KE25SC. Jeżeli nie zajeło by to Ci dużo czasu to bardzo bym prosił o taki projekt ponieważ ja nie potrafię zestroić zwrotnicy. Pozdrawiam

Znajomy zsklejił mi taką zwrotnicę na visatonowskim programie. Tylko że basy będą grały normalnie w prawidłowej fazie plus do plusa. Co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

post-12839-100007380 1186233558_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak tylko to zupełnie inna konstrukcja od mojej. To jest konstrukcja w sumie 3 drozna i jest jeden AL17 i jeden Al130 a ja mam 2 AL170 więc nijak sie ma konstrukcja z podanego linka do mojego projektu

>Wilk

Tu masz podobny projekt do Twojego

Ukryta Zawartość

Pasujący do wcześniejszych koncepcji :)

Ukryta Zawartość

kooniuszy, 4 Sie 2007, 16:56

Ostatnio robiłem symulację Al170+KE25 ale bez szeregowego z cewką układu rezonansowego.

Wartości wyszły u mnie zbliżone. U mnie 1,8mH i 3,3uF (do tego równoległy układ rlc 0,1mH-1-3,3om-5uF dlatego kondensator znacznie mniejszy niż w Twoim schemacie). Biorąc pod uwagę, że ja analizowałem układ zwrotnicy dla 8 omów a Ty dla 4 omów to w sumie obrane wartości elementów są podobne.

Dla wysokotonowego też zbliżony układ 6,8uF-10uF cewka 0,27mH i dzielnik L

I tak wszystko wyjdzie w odsłuchach i pomiarach.

Jeśli masz już te głośniki to spróbuj układu 2,5 drożnego

Na basowy układ 3,3mH plus rc 10uF-5,6om. Na średniobasowy taki sam układ filtra jak obliczony powyżej tylko cewka mniejszej wartości - 1-1,2mH

O ile jednak pamiętam, na forum Visatona była konstrukcja 2,5 drożna i tam jednak pokazano znacząco inne zwrotnice.

Może Borysgo2 coś powie na temat, bo chyba robił konstrukcje na al 170.

Koniuszy - wydaje mi się że jdnak masz za dużą obudowę do tych głosników. Vib 170al ma obudowę 34 litry ale trzeba wziąc pod uwagę że Visaton zmienił parametry tego głosnika i w tej chwili al170 wystaczaja objetosci 22-27 litrów. Obudowa objętosci ok.45 litrów powinna wystarczyć dla dwóch głośników.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.