Skocz do zawartości
IGNORED

Robię ekran z płyty regips,proszę o radę

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić ekran z płyty regips, poradźcie co zastosować aby można taki ekran zrobiony z płyty regips przykleić do ściany, która wykonana jest też płyt regips,jak to przykleić i czym ,żeby taka płyta nie odpadała od razu od ściany,czy wykonanie obramowania z listw do paneli podłogowych da dobry efekt,namierzyłem u siebie listwy podłogowe o kolorze ciemny orzech,czy tez pomalować obojętnie jaką listwę czarna farbą Dekoral - akrylową.

zrób tak ,ustw projektor w miejscu z kad bedzie wyświetlany obraz,odznacz na ścianie ołówkiem kontur wyświetlanego obrazu,następnie kup profil aluminiowy (ten grubszy który się przykręca do ściany)taki jak sie robi sufit podwieszany.Wymierz wysokość jaki ma być ekran i utnij cztery takie profile,następnie podziel na trzy wyświetlany na ścianie obraz.Na jednej trzeciej i na dwóch trzecich przykręć profil na kołkach rozporowych,zostały nam jeszcze dwa profile ktore przykręcamy do tamtych tylko w ten sposób aby" plecy" profilu były w naszą strone (profil jest w kształcie C)Gdy to mamy gotowe teraz przykręcamy rygibs do profili ,wcześniej otrzywiście wyciety na wymiar obrazu jaki wcześniej odznaczyliśmy na scianie .

ekran przykręcamy wkrętami do rygibsów i szpachlujemy cekolem lub jakąkolwiek masą masą do szpachlowania, no i malujemy.

Uff,może zrozumiesz to co napisalem,troche to napisałem chaotycznie.

A tak to u mnie wygląda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pomysł dobry,tylko nie wiem czy zda u mnie egzamin,ścianę na,którą chcę zawiesić ekran mam wykonana też z regipsów,jak do niej zamocować stelaż? Po drugie z tego co się orientuje po założeniu takiego stelażu pozostanie luka ok 5 cm,co wtedy zrobić z bokami zawieszonego regipsu - pozostanie przestrzeń między ściana a ekranem,ścianę mam już pomalowaną i nie chcę się znowu bawić w ponowne malowanie.Jedynym moim wyjściem jest przyklejenie ekranu z regipsu do ściany regipsowej tylko obawiam się czy się nie odklei od pomalowanej 3 warstwami farby ściany. Myślę,że kupie regips 9,5 mm przykleję na klej gipsowy do ściany a dla bezpieczeństwa płaszczyzny takiego ekranu które będą na stelażu od regipsowej ściany przykręcę na wkręty.Wkręty zamaskuję ramą ekranu wykonaną z listw podłogowych.

Wpadłem na pomysł, że zamiast regipsu dam płytę HDF,mam pytanie,jak najlepiej przymocować tę płytę do ściany z regipsów,czy trzeba było z tyłu płyty zastosować szkielet z listewek aby zapobiec pofalowaniu płyty,czy też jest to sztywna płyta,którą można bezpośrednio przymocować do ściany?

a jaka to jest płyta HDF?

pilsniowa, wiórowa ,a moze paździerzowa ?

Jesli pilsniowa to koniecznie ja czyms umocnij. A jak do sciany lub czegos mocnego-sztywnego bedziesz mocował to nie trzeba.

W poniedziałek,jadę po płytę HDF,obramowanie zrobię z listew ozdobnych z styropianu,które pomaluje czarnym akrylem,panowie powiedzcie czy tę płytę HDF, wystarczy przymocować wkrętami do ściany z regipsów krawędzie boczne ,dolna i górną czy środek się wtedy nie wybrzuszy,z tego co wiem jest to płyta sztywna i twarda,czy tez dać ją na klej,jeśli tak to jaki będzie najlepszy,sprawa obramowań z styropianu,czy do regipsów i płyty HDF da sie je przykleić?

witam

nie ma mowy o wybrzuszeniu,wkręcaj śmiało wkręty.Im więcej wkrętow tym lepiej ciężar płyty rozłorzony(oczywiście z tymi wkrętami też bez przesady)

A do klejenia styropianu jest klej bezbarwny ,sam go używam

witam

do klejenia steropianu nie może być żaden klej na bazie rozpuszczalników.

Najlepsze do steropianu są kleje poliuretanowe,takie jak np.SAUDAL.ale jeśli nie kupisz to też dobrym rozwiązaniem jest FIX PLUS :płynny gwóżdż: w tubce do wyciskania,dostaniesz go w każdym sklepie z mater.budowlanymi ,też super kleji steropian i nie "żre" go

Pozdrawiam Paweł

Ekran z białej płyty HDF wisi,elegancko wkrętami dał sie przykręcić do ściany z regipsów,nic nie odstaje,teraz tylko zmatowię go szarą farbą akrylową i obramuję profilami wykończeniowymi z styropianu.Polecam te rozwiązanie dla tych,którzy chcą zrobić ekran tanio i szybko bez dużego nakładu pracy>koszta to: płyta HDF - 45 zł w cenie tej przycięcie na rozmiar ( u mnie 235cm długość, 137 cm wysokość, obramowanie z regipsów - 4 sztuki - 30 zł, taxi bagażowe - 20 zł,klej to styropianu - 14 zł, jeszcze farba ale została mi po malowaniu. Jak zakończę wszystko to dam zdjęcie i zobaczycie efekt.

a ja bede zamawiał PODOBRAZIE

jednak nie wiem czy lniane czy bawełniane - moze ktoś wie które by sie bardziej sprawiło w KD ??

ja nawet tych dwóch materiałów nie rozróżniam ;-P

a to moje fotki podcxzas oglądania filmów na czerwonej scianie... oczywiscie zdjęcie ściany również zawarłem

Ukryta Zawartość

;-)

Ukryta Zawartość

Kilka zdjęć mojego nowego ekranu,naprawdę wygląda to nieźle,jeśli chcecie zrobić ekran tanio i szybko to polecam płytę HDF,powyżej ile mnie ten ekran wyniósł

Ukryta Zawartość

post-36-100006682 1187264203_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobrze to wygląda, ramki mi sie podobają ;-)

ja kupiłem podobrazie 5-krotnie gruntowane za 200 zł o podobnych rozmiarach ;-) lekkie i dobry efekt ale troche droższe

do tego takie rameczki trzebaby zrobić i bedzie cacy

Pomalowałem białą, zmywalną farbą Dekoral z dodatkiem czarnego pigmentu w celu uzyskaniu siwego odcienia,ramki z styropianu pomalowałem czarnym akrylem Dekoral.

Kilka fotek,fotografem nie jestem dlatego nie za dobra jakość

Ukryta Zawartość

post-36-100006643 1187335807_thumb.jpg

post-36-100006644 1187335807_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.