Skocz do zawartości
IGNORED

Trwałość kolumn (Tannoy M2)

dowoszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do zakupu używanych kolumn Tannoy M2. Na stronie producenta nie widzę informacji nt. trwałości takich kolumn - czy producent jest właściwie w stanie ją określić? Jaka jest (według was) trwałość kolumn (niekoniecznie M2), zakładając oczywiście, że nie mają wad produkcyjnych i użytkowane są we właściwy sposób, po kilka godzin dziennie? Czy warto jest wykładać kilkaset złotych na 5-letnie głośniki? Obawiam się, że po 3 (albo i wcześniej) kolejnych latach jakość dźwięku będzie już znacznie gorsza i będę zmuszony je wymienić. Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami?

Pozdr.

Moim zdaniem nie musisz sie czymś takim przejmować... Ja sam kupiłem ostatnio siedmio letnie kolumny i sprawują sie naprawdę dobrze i myśle że przez pare łądnych lat mi jeszcze posłużą. Myśle że jeżeli może być jakaś różnica to napewno nie będzie to żadna katastrofa. Ale nie mam pewności, niech ktoś bardziej "wtajemniczony" sie wypowie :]

Nie masz się czym przejmować. Guma na zawieszeniu, trwała bardzo.

Może i wymienisz je za 3 lata, ale pewnie powodem będzie znudzenie - bo na pewno nie "zmęczenie materiału".

Moje mx1 kupiłem jako kilkuletnie i są w znakomitym stanie. Zawieszenie membran jest jak nowe. Brak jakichkolwiek objawów starzenia się. Tak samo, posiadane przeze mnie od 1992 roku, Elac EL 121 (zakupione wtedy nowe) wyglądają i grają do dziś jak nowe. Wszystko jest O.K. Z tego co wiem, tylko stare Tonsile potrafią się sypać.

Nie masz się czym przejmować. Jeżeli będziesz je normalnie użytkował, to głośniki są ostatnim elementem który się w tych kolumnach zużyje. Znacznie prędzej szlag trafi te badziewne niebieskie kondensatorki bipolarne w zwrotnicach, ale w tym wypadku koszt wymiany tego jest naprawdę znikomy.

• 2 tygodnie później...

A co powiecie na 10-letnie Tannoye Mercury? Gdzieś chyba musi być granica po osiągnięciu której nawet najbardziej wytrzymałe konstrukcje zaczynają się rozłazić. Właśnie mam możliwość zakupienia takich kolumn.

10 lat to wedlug mnie graniczny okres po ktorym moga pojsc zawieszenia.ale z tym zaden problem.bardziej ni okres na jakosc gumowych zawieszen ma wplyw(to moja opinia) srodowisko w jakich one pracuja czyli po prostu temperatura i wilgotnosc pomieszczenia.powinna byc zawsze taka sama badz podobna.czyli kazde skrajne zmiany dobijaja zawiezenie, "parcieje" i peka.a jsli juz sie tak stanie to lepiej zaplacic wiecej i dac porzadnej firmie do jej wymiany zeby bas nie mial zadnych ograniczen.Np.przez gume z detki rowerowej

Dzięki za opinię. Chyba dołożę trochę grosza i kupię nowe. Szczególnie, że ceny używanych (nawet 10-letnich) kolumn Mercury są niezrozumiale wysokie (zapewne ze względu na krążące o nich dobre opinie).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.