Skocz do zawartości
IGNORED

PARADIGM MONITOR 11 v.5czym je napedzić?

mauryc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Jestem w posiadaniu wyżej wymienionych Monitorów. Poszukuje czegoś, aby je dobrze napędzić. Myślałem o Denon'ie PMA 1500, co wy na to? Mój budżet to 4000zł. Pokój 22m2, muzyka typu mike oldfield, genesis, filmowa. Bardzo proszę o pomoc. Chciałbym mieć jakieś pojęcie z czego mogę wybierać. Pozdrawiam i z góry dziękuję!

nie za wielkie te kolumny jak na metraż? w tej cenie miałbyś coś z serii studio, też paradigma, a klasę lepszej jakości. chociaż to trochę teoretyczne dywagacje, bo nie słyszałem serii 5, a podobno grają inaczej. ale czy o tyle lepiej co poprzednie serie? może ktos cos napisze. sorry ze nie do konca na temat :]

>mauryc, 18 Sie 2007, 22:06

......przy preferowanej przez Ciebie muzyce potrzebna jest wypełniona średnica....polecam angliki....cyrus, MF....itp....u nas raczej nie posluchasz......japan rules...niestety.....

Desant ---> Z serii studio za tą cenę to tylko 40 v.3. A z tego co czytałem nawet 60v.3 "podobno" troszkę brakuje basu, wiec czy naprawdę studio 40 v.3 dały by mi lepiej poczuć muzykę niż monitory 11 v.5?

mauryc, rzecz gustu, i tego ile kto lubi basu i jakiego. mialem kiedys monitory 7 i bylem zachwycony, dopoki nie uslyszalem moich obecnych - basu znacznie mniej, ale co z tego. po dwoch dniach sluchania haydnow podlaczylem z powrotem m7 i zaraz wylaczylem - zalal mnie obfity bas marnej jakości, jakbym loudness wlaczyl. przedtem jeszcze mialem na pare godzin (w 18m2) monitory 9 i byly to powolne, kluchowate kolumny potrzebujace duzych poziomow glosnosci zeby sie "rozbujac" - ale znowu bylo to odczucie w porównaniu z 7, w moim pokoju, na moim wzmacniaczu. wszystko jest bardzo subiektywne i sam bedziesz wybieral pod swoj gust, i prawie kazda rada jaką ktokolwiek na tym forum napisze w dobrej wierze, będzie jego wlasna opinia na podstawie odsluchu w konkretnym pomieszczeniu, warunkach, i kierowana wlasnym gustem. czasem sie zastanawiam po cholere w ogóle o cokolwiek pytac i cokolwiek pisac, przeciez to i tak wzgledne ;)))

a na poważnie calkiem - 1.pierwsze slysze zeby jakiekolwiek paradigmy mialy niedostatek na basie - przynajmniej co do jego ilosci 2. seria studio to dzwiek półke wyzej niz monitor. 3.jesli masz wydac tyle kasy na wzmacniacz to moim skromnym zdaniem monitory nie są tego warte.

watpie zebym ci pomogl, ale powodzenia :)

nowa seria Monitorów to zupełnie inne brzmienie w całym paśmie, teraz bas jest szybszy niż w v4

pamiętam, że ktoś kiedyś pisał że nowe Monitory zbliżyły się poziomem do serii Studio, chociaż ja serii Studio nie słuchałem, pewnie są lepsze ale i cena też o wiele "fajniejsza"...

Prosta sprawa ,zapodaj sobie do tych M11 v5 Xindaka 6950V (piekielnie mocny wzmacniacz za te cenę)bardzo dobrze oceniany na tym forum .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten wzmacniacz poradzi sobie na pewno ,zostało to sprawdzone na serii Studio .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mauryc, 18 Sie 2007, 22:01

>Witam serdecznie!

>

>Jestem w posiadaniu wyżej wymienionych Monitorów. Poszukuje czegoś, aby je dobrze napędzić.<

człowieku jeżeli prawidłowo opisałeś nazwę "PARADIGM MONITOR 11 v.5", to mają one 97 dB !!!

O jakim "napędzaniu" piszesz ?

dbx,97 dB czułości nie skuteczności na stronie Polpak jest błąd a Paradigm nie podaje efektywnosci .

Maurycemu pewnie chodzi o moc >>>180 watt ,a pamietajmy ze paradigm jest prądożerny ..

kerikawon, 19 Sie 2007, 10:13

>dbx,97 dB czułości nie skuteczności na stronie Polpak jest błąd a Paradigm nie podaje efektywnosci

>.

>Maurycemu pewnie chodzi o moc >>>180 watt ,a pamietajmy ze paradigm jest prądożerny ..

masz dziwne informacje,

zalecana moc wyjściowa wzmacniaczy do tych kolumn 15 - 250 W

tezy o prądożerności, to nowy ideefix, który, jak każdy, minie ustępując pola innemu;

"prądożerność" wciska się na miejsce ostatnio modnemu "a jakie masz pomieszczenie"

:):):)

tylko czekać, aż powstanie nowe pytanie: "a kto słucha?"

>"prądożerność" wciska się na miejsce ostatnio modnemu "a jakie masz pomieszczenie" - a cos bardziej merytorycznego -dbx,

Może mnie oświecisz ???? Przez całe życie bardziej przy doborze wzmacniacza do głośników bardziej interesował mnie prąd od mocy tak jak przy osiagach silnika samochodowego moment obrotowy . Jesli sie mylę to poprosze jakies twierdzenie popatre teorią ?????

Te głosniki aby zagrać potrzebują sporo enrgii i żaden niskoprądowy np. Denon ani Pionier nie jest w stanie napędzić tych głosników .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.