Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana zwrotnic w kolumnach-pytanko

Durango

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka kolumna, jakie głośniki, jaka zwrotnica, jak elementy, jaki podział? Skąd mamy to wszystko wiedzieć, opowiedz na te pytania wtedy coś może doradzimy?

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Aż wstyd mówić jakie ale kolumny to audiomega :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a zwrotnica stx :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedz czym się kierowałeś wymieniając zwrotnicę ? Czytałeś w ogóle coś o zwrotnicach? Przecież ktoś zrobił zwrotnice dla specjalnie dla tych kolumn, a ty wsadziłeś od tak inną, zmieniło się wszystko, podziały częstotliwości i tłumiki do poszczególnych głośników, nie pomyślałeś o tym?

Zakładam że ktoś mądry złożył zwrotnice dedykowaną do tych kolumn, a ty teraz wsadziłeś uniwersalną od tak bez żadnych pomiarów itp. Zmieniły się podziały, tłumiki itp. Pytanie takie czy z sensem była złożona dedykowana zwrotnica i czy ta nowa nie ma dziur w paśmie, to tylko pokażą pomiary lub sprawne ucho. Głośniej może być przez to ze np. głośnik średnio tonowy lub wysokotonowy ma założony mniejszy tłumik.

Opierdzielasz mnie od samego poczatku eheheh zrobie fotke tych starych zrwrotnic i stawie ja tu to sam zobaczysz jak ona byla przemyslana heheh

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozliwe ze wczesniej byly dziury w pasmie, a teraz ich nie ma lub sa mniejsze... to wariant optymistyczny. Drugi to takie przesuniecie czestotliwosci podzialu ze obszary pracy glosnikow nakladaja sie na siebie, dlatego niektore pasma sa glosniejsze...

Brak danych dla diagnozy.Czy zwrotka jest na impedancję 4 czy 8 omów? Są cztery drogi , ale pewnie tubka (?) jest bez filtra dolnoprzepustowego a kopułka równolegle do niej przez mały kondensator? No właśnie, jak podłączyłeś kopułkę? Czy te duże dwa głośniki mają po 4 R i są połączone szeregowo czy są 8R i równolegle? Nie widzę jakim filtrem są cięte od góry niskotonowe; rozrysuj i pokaż zwrotkę z wartościami elementów (cewki opisz) i sposobem podłączenia głośników i oznaczeniami głośników.

Nie opierdzielam tylko założyłem ze oryginalna zwrotka była zrobiona z pomiarami i z głowa. Ale widzę po samym rozmieszczeniu cewek ze ktoś kto to robił raczej nie ma o tym pojęcia, bo jedne cewki pionowo sie daje drugie leżąco, nie wspominając o odległościach miedzy nimi, i tych super kondensatorach :D Może faktycznie ta od stx jest lepsza :D I potwierdzam zdanie kolegów.

No taki madry i kumaty jakie sa parametry to ja nie jestem raczej jestem ZIELONY !!! ale co nieco wiem impedencja zwrotnicy i głośników to 8 om podłączyłem każdy głośnik basowy osobna do zwrotnicy ( posiadała dwa osobne porty na bas ) srednio tonowy do właściwego gniazda a wysokie są połączone następująco najpierw kopułka do zwrotnicy a od kopułki tupa szeregowo :)))

Przecież ja ci parametrów nie każe znać tylko myślałem ze ten co projektował zwrotnice oryginalna wiedział co robił i ze zaprojektował to specjalnie dla tego połączenia głośników a na to wygląda ze została zrobiona zwrotnica na chop siup po to aby tylko była jak najniższym kosztem, zmiana na stx może przyniosła lepsze efekty. Ktoś osłuchany mocno musiał by sie temu przyjrzeć :D Ale nie rozumiem w czym problem głośniki grają, twierdzisz że głośniej i lepiej to tylko się cieszyć :D

A tak między nami to tu się zorientuj z twoimi głośnikami na tych forach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

,bo na tych forach są fani stx, bo tu rządzi troszkę inna półka, na tamtych forach chłopaki sporo wiedzą o stx.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wsumnie to tylko chciałem wiedzieć czy tak zmiana moze wpłynać na głośność kolumn a ile było kasy to za tyle kupiłem :) napewno niebawem zgłoszę się do Was o radę co kupić bo już uskładałem niezłą sumkę na coś dużo lepszego ale jeszcze chwila heheh pozdrawiam i dziekuję za odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Przeczytaj ten artykuł, na dole masz o L-padach. W skrócie jest tak ze np jeden głośnik ma 87db efektywności a drugi 90db i teraz trzeba dać na tego 90db tłumik - 3db po to aby dwa głośniki miały taka samą efektywność i równe było pasmo, w momencie gdy jeden ma 87db a drugi 90db może się wydawać że jest głośniej a to za sprawą tego że jeden głośnik gra głośniej w stosunku do drugiego. trochę zamotałem ale chyba zrozumiałeś o co mi chodzi :D

Ukryta Zawartość

Durango, 20 Sie 2007, 13:16

>Wsumnie to tylko chciałem wiedzieć czy tak zmiana moze wpłynać na głośność kolumn

Odpowiedz brzmi: tak, zmiana zwrotnicy wplywa na glosnosc kolumn.

Dik specjalnie dla Ciebie :))) moje zdolności artystyczne watpliwe a znajomosc oznaczej technicznych mala wiec pozwolilem sobie skopiowac schemat : zwrotnica i ponizej schemat podlaczenia ( tylko u mnie sa 2 basy i na zwrotnicy sa na nie 2 gniazda a do wejscia na wysokie jest podlaczona kopulka a do nieja szeregowo tyba :)

Ukryta Zawartość

post-6468-100006451 1187690075_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podłączenie dwóch różnych głośników seregowo jest nieporozumieniem... co innego połączenie równoległe lub łączenie szeregowe głośników jednakowych... Zalecam lekturę książki z fizyki ze szkoły średniej i sprawdzenie czy na pewno połączenie które masz na myśli nazywa się szeregowym.

Nie ma tu żadnej złośliwości z mojej strony.

Pozdrawiam

Marcin

Napewno sa i byly podłączone tak ,no ale co się dziwić czego mozna oczekiwac od "kolumn"za 800zł !?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konstruktor zaszalał - 2 głośniki wysokotonowe, a żeby nie było nudno - kopółka i tuba, no to jest dopiero patent!

Nie wiadomo czy nowa zwrotnica jest lepsza od starej, jeżeli gra głośniej to znaczy, że jest inaczej zestrojona. Aktóre brzmienie jest lepsze?m Kto to wie? Moc i głośność to nie wszystko. Ta konstrukcja jest trochę przekombinowana - co nagłaśniasz tymi potworami?

Szkoda gadać :( kupiłem je po tym jak kupiłem Yamahe rxv 1500 i miały być na 1-2 mc do puki nie zbiore na JBL ale sie z kasa posrało i tak od czsu do czasu MTV lub cos tam innego posłucha bo szkoda mi dalej meczyc Yamahe ale sa szanase ze juz nie dlugo bede JBL :)))))))

Może konstruktor tych kolumn był początkujący w branży? ;)

Swoją drogą niewielkim nakładem pracy może dało by się trochę to wszystko poprawić... aby grało nie gorzej od altusów. Podłączyć po ludzku głośniki, zwrotkę zmontować na jakiejś desce z zachowaniem tajników sztuki montażu zwrotnic ;) policzyć cokolwiek, przynajmniej na podstawie parametrów głośników jeśli na stronie producenta dało by się coś znaleźć, wzmocnić obudowę (jak szaleć to na całego;)) i może efekt końcowy był by co najmniej zadowalający i grało by to jakoś...

Osobiście to dwa z tych czterech wooferów wsadził bym w deski, do tego dodał jakieś full range...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.