Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe 30zł/m - które?

kvazar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, który z wymienionych kabli byłby waszym faworytem: XLO ER-14 (33zł/m), HOLTLINE White Spiral (29zł/m) czy Monitor Atmos Air 195 Silver (29zł/m)? Rozważałem też Kimber 4PR (26zł/m) albo Audioquest Type 4+ (ten akurat jest do bi-wire).

Jestem nowicjuszem i nie wiem czy odsłuch będzie możliwy - czy ktoś zechce pociachać kabel bez zarabiania i przyjąć zwrot? Oczekuję ogólnej poprawy - sądzę że obecne kable są średnie... Nie chcę specjalnego wybijania lub chowania jakiegoś pasma, ma być raczej liniowo i neutralnie. Nie sugeruję się obecnie posiadanym sprzętem (jak w o mnie), bo może zostać zmieniony (najprędzej zmienię kolumny na jakieś podłogówki z drugiej ręki ~1000zł)

Jeśli ma być liniowo i w miarę neutralnie, to moze warto wziąć pod uwagę kable Cordial? Choćby CLS-260. Kable bardzo solidne, w podanej cenie powinny sie zmieścić, a w przeciwieństwie do firm "audiofilskich" nie płaci się za markę, tylko jakość :)

Stary zakup taśmy Jensena - płaska taśma 7 zł( 14 zł na dwa kanały) , to jest o wiele lepsze niż wyżej wymienione propozycje , u mnie grają w drogim systemie , przezroczysystość , dynamika i jakość podzakresów kabli za 100zł/m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kvazar

Daj sobie spokój z kablami uzyskasz tak minimalne zmiany ( jesli wogóle słyszalne ) jeśli masz zamiar zmienić kolumny, zrób to a nie baw sie w kabelki - zmiana bedzie nieporównywalna

Z resztą nie odechciewa Ci się po tych wpisach ?? KUP TO JA MAM I GRAJĄ ŁADNIE - KUP TO JA MAM GRAJĄ LEPIEJNIŻ WYŻEJ WYMIENIONE - NIE NIE KUP TO SĄ LEPSZE NIŻE WSZYSTKIE WYMIENIONE

jeśli masz możliwość wypożycz kable ale ja przy tej klasie kolumn nie bawił bym się w kabelki !

XLO ER-14>>> fajny warkoczyk z konfekcją jakąś złotą lub pozłacaną (wypożyczyłem dwa odcinki po 2,5m za kaucją 500zł!!!)

i porównywałem ze zwykłym starym miedziakiem głośnikowym za 2zł/m... i grało wszystko tak samo.... a sprawdzając nie liczyłem na poprawę tylko na zmianę czegokolwiek (jakby zagrało gorzej też by było fajnie, bo bym wiedział że kable coś wnoszą... skoro ceny takie "różne"...)

jeżeli koniecznie chcesz kabel kupić, to kup ten który wizualnie będzie się podobał... kupiłem cordiala CLS240 (bo fajnie wygląda :-) i niedrogi)

pzdr

123... test

Ukryta Zawartość

Bezlitośnie wykosi całe wyżej wymienione towarzystwo.

Ukryta Zawartość

Slayer,

Przy takiej "lupance" ktorej sluchasz oraz przy zalozeniu, ze korzystasz z takiego zrodla cd, a nie innego - nie dziwie sie, ze wszystkie kable brzmia podobnie... ;) Posluchaj wplywu kabli na innym systemie (wyzszej klasy) oraz na innej muzyce (wokale, troche jazzu, orkiestry, etc.). Wtedy kable powinno byc zaczac "slychac".

Pozdrawiam,

Lete

E tam kupuj cokolwiek ,kable i tak nie mają wpływu na dźwięk , aż się dziwię ze nikt ci nie zaproponował przewodów elektrycznych do lampki nocnej spróbować ,,,,,,,

moim skromnym zdaniem, porządny, profesjonalny kabelek (choćby wspomniany procab za parę zł / m) będzie złotym wyjściem. ani zbyt tandetnie ani bez złotych żyłek wplecionych w oplotkę z diamentami.

...za to solidnie i pewnie

Jansen taśma wygląda ciekawie, ale jak wsadzić 20mm taśmę w otwór na 4mm kabel? Czy ją się da jakoś poskładać, zrolować? Jak to użyć?

Annawroc - czy sądzisz że AtmosAir jest ok? Zamieniła byś go z Procaba?

Wilu - nie wiem na ile usłyszę różnicę przy kablach, ale nie sądzę że tylu ludzi mogłoby się mylić twierdząc że są różnice pomiędzy kablami i że warto wydać na nie jakieś 5% systemu. Ale nie chcę przesadzać, fakt.

Odcinasz kawałek izolacji z taśmy ok 1-1,5 cm , kladziesz na nią szpilkę głośnikową , cienki wtyk lub grubszy drut srebrny albo miedziany i zwijasz jak naleśnik , oczywiście drut wystaje ze 2 cm poza obręb taśmy , potem lutniesz na dole i górze i będzie oki ! Uzyskasz kształt L ..., odsłoniętę taśmę polakierujesz aby zabezpieczyć przed zwarciem i utlenianiem , cena nieduża a efekt wyśmienity . Jak masz podwójne gniazdo , można dać po jednej żyle na górkę i po dwie (podwójnie na bas) . Ja mam po jednej żyle, ale basu dużo , kontrola i nisko schodzi , ciepła i detaliczna średnica , górka szczegółowa czysta , ale nie przejaskrawiona !

Z wyżej wymienionych, jak coś, wybrałbym Audioquesta ...kable mają dobrą dynamikę , ale czasami są za męczące -jasne !!! Alternatywnie XLO -dobre kabelki , ale taśmy są lepiej zrównoważone !

Lete>>

a co to kable grają tylko przy wokalach, jazzie i orkiestrze :-D

co do muzyki na jakiej porównywałem to Satriani, Therion, Dream Theater, Ed Alleyne-Johnson... "łupanine" darowałem sobie chyba że wyrywkowo coś co znałem na pamięć i akurat leżało pod ręka to zapuszczałem

co do źródła może nie hi-end, ale w zależności od wzmacniacza pod jaki podłącze potrafi bardzo fajnie zagrać...

a porównanie robiłem tylko ze względu na kolumny i nie byłem z góry uprzedzony do kabli, byłem ciekaw czy gra warta jest utopienia paru setek w kablach... i fajnie że za kucją mogłem je wypożyczyć

pzdr

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.