Skocz do zawartości
IGNORED

Philips cd782 tuning

Basman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Niedawno kupiłem Philipsa cd782 za całe 30 złotowek na Allegro i mam zamiar go podrasować.Na razie wiem, że ma na pokładzie TDA1541 i cdm4/19,ale nie wiem od czego zacząć modyfikacje i gdzie zdobyć elementy elektroniczne żeby nie przepłacić.Poprzedni własciciel napisał,ze czasami nie chce czytać płyty,ale to pewnie kwestia wyczyszczenia i regulacji.Pozdrawiam i liczę na pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/35606-philips-cd782-tuning/

Schemat wysłany.Jak dostanę cd to doślę fotki.Mam taki pomysł żeby ewentualne zmiany wprowadzać stopniowo,bo jestem ciekaw,które z nich dadzą najlepsze efekty.Z doświadczenia wiem,że to co dobre w jednej konfiguracji sprzętowej w innej może się nie sprawdzić.

Basman, 24 Sie 2007, 01:31

Basman ja kupiłem niedawno Marantza CD-40 (na TDA1541A i mechanika CDM4), dostałem od dobrych ludzi serwisówkę do CD-50 (ta sama płyta główna różni się od CD40 obudową i paroma drobiazgami np. wyjściem coaxialnym), zarówo twój Philips jak i mój Marantz pchodzą z tej samej fabryki w Belgii i są spokrewnione proponuję wymienić się serwisówkami. Podeślij mi swój e-mail na PW to wyślę ci serwisówkę CD-50. Pozdr.

Ja początkowo chciałem z niego zrobić transport, ale jest taki fajny, że teraz raczej myśle o przeróbce go w kierunku NOSDAC i dobudowanie osobno stopnia analogowego na opampach AD825 (taki mam plan ale na razie nie wiem jak to należy zrobić).

Pozdr.

No to pokombinujemy.Ja narazie czekam na finalizację zakupu,bo wczoraj wygrałem aukcję i mam nadzieję,że wszystko się potoczy w dobrym kierunku.Serwisówke Ci wysłałem.Teraz muszę gnać do pracy.Wieczorem około 20-tej się pojawię.Pozdrawiam.

Stopień analogowy podobny albo taki sam do tego co w modelu 720/721 - jest wątek o jego tuningu i można wykorzystać wskazówki stamtąd. Usunąć deemfazę i cewkę z filtra LPF. konwersję I/V na lepszym opampie (albo może I/V na tranzystorach).

DAC TDA1541 ma filtrację na ceramicznych kondensatorach SMD - wszytkie do wymiany na foliowe 220nF.

Cewki przy LM833 w LPF trzeba zastąpić zworą.

Sam opamp można wymienić np. na OPA2604. Kondensatory 2n2, 2n i 1n w tym filtrze trzeba wymienić na foliowe, mogą mieć trochę mniejszą pojemność, 1.8 - 1.5n, 470-820pF najlepiej polipropylenowe lub styrofleksowe KS/KSF.

Kondensatory 47uF w zasilaczu, za stabilizatorami lepiej wymienić na 470-1000uF, Panasonic FC, ELNA, Nichicon, Rubycon, pozostałe 47uF przy układach scalonych na 100uF, w cyfrówce na OSCON o takiej samej pojemności. Ceramiczne bypassy 22nF i 47nF przy nich i w innych miejscach na foliowe 100-330nF MKT lub MKP.

Można też wymienić kondensatory w częsci Servo na lepsze, większe pojemności, tu mogą być tańsze typy.

Wreszcie w domu.Cześć wszystkim.Mam jeszccze pytanko do Molibdena,gdzie najlepiej kupić te kondziorki?No i dzięki za pomoc.Jesli chodzi o zasilanie,to myślę że dam radę zrobić z nim porządek(wiadomo szybkie diody,nowe elektrolity, dławiki itp.Zastanawiam się nad akumulatorowym zasilaniem OPA2604.

Ja bym radził bardzo uważać z tym zwiększaniem pojemności. W cyfrówce szczególnie, a jak wymieniamy na kondki o dużo niższej impedancji to trzeba pojemność zmniejszyć,bo zmuli,a objawia się to chłodnym i pogrubionym dźwiękiem

Najprościej to chyba poszukać na Allegro, bo w sklepach elektronicznych takie typy raczej się nie trafiają często - mają tam dość przypadkową oferę (producent, typ), lub w jakimś sklepie internetowym, co nie zawsze się opłaca - raz, że wysyłka może być droższa niż wartość elementów, dwa, że nieraz nie są realizowane zamówienia poniżej pewniej kwoty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.