Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Denon DCD-725

aph

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Denona DCD-725 słucham wyłącznie na słuchawkach (HD202), w połączeniu ze wzmacniaczem słuchawkowym DIY (mosfet w klasie A). Te słuchawki z natury mają dość ocieplone brzmienie, podobnie jak Denon. W połączeniu okazało się, że dzwięk jest trochę zamulony, traci na szczegółowości. Dlatego zdecydowałem się na tuning odtwarzacza (który i tak był w planach), ze wskazaniem na ochłodzenie brzmienia. I tu się pojawia pytanie, za co się zabrać?

Pierwszą myślą jest wymiana op-ampów, które wydają się mieć największy stosunek wpływu na dźwięk do ceny. Na jakie jednak je najlepiej w tej sytuacji wymienić? A może jednak zacząć od czegoś innego?

https://www.audiostereo.pl/topic/35677-modyfikacje-denon-dcd-725/

Te słuchawki są zmulone, mają szeleszczącą górę.

Wymień dwa opampy C4570 na OPA2604 lub inne (OP275) oraz kondensatory C335-C338 (100pF i 220pF) przy nich (w filtrze LPF) na styrofleksowe (polistyrenowe) KS/KSF lub MKP, jesli są ceramiczne.

Usuń C317, C318 na wyjściu i zmniejsz R323, R324 do 51-100 ohm.

Kondensatory wyjściowe C315, C316 można wymienić na lepsze bipolarne i zbocznikować foliowymi lub je usunąć i zastąpić zworą.

Przetnij też ścieżki od pinów 10 DACów i zastąp rezystory 47k (R377, R378) przez wysokiej jakości 2.7k (Vishay, DFALE, Allen Bradley), ominiesz w ten sposówb wewnętrzne rezystory konwersji I/V w DACu.

To tyle na początek, można też poprawić zasilanie i wstawić zegar.

>Słuchawki faktycznie nie są wysokich lotów. Są jednak tylko tymczasowe.

Delikatnie powiedziane :-) Lepiej pasuje słowo "tragiczne". Rozejrzyj się za lepszymi słuchawkami. Tyle samo co te kosztują Koss Porta Pro, a dzieli je przepaść jakościowa. Może wcale nie musisz dłubać w odtwarzaczu...

Już takie kupiłem, to niech zostaną. Planuję je wymienić, ale na coś z wyższego pułapu cenowego, dlatego nie chcę tracić gotówki na kolejny "tymczasowy" produkt,

A odtwarzacz i tak był kupiony z myślą o wygrzebaniu z niego czegoś lepszego.

>Już takie kupiłem, to niech zostaną.

Twój sprzęt to i Twoja decyzja. Nie sprawia mi przyjemności mówienie komuś, że ma słaby sprzęt, ale akurat z tymi słuchawkami miałem trochę do czynienia i poznałem je dość dobrze. Moim zdaniem istnieje ogromna dysproporcja między tym na ile możesz poprawić brzmienie zestawu nowymi słuchawkami, a tuningiem CD-ka. Może się nawet okazać, że na HD202 wcale nie usłyszysz różnicy po tuningu CD.

Zrób najprostszą rzecz na świecie. Rozejrzyj się po znajomych kto ma dobre słuchawki i zaproś go do siebie z nimi lub je pożycz. Posłuchasz, porównasz i nie będziesz miał wątpliwości. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.