Skocz do zawartości
IGNORED

Nostalgia 77... ktoś słyszał, zna???

ganzz_gut

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wpadła w moje ręce płytka nostalgii 77, w ramach 'eksploracji' wytwórni tru-thoughts... muzyka troszkę odmienna w konwencji od głównego nurtu wytwórni - muzyki z pograniczna 'nowych brzmień', bardziej w stronę poszukiwań brzmienia rzeczywiście nowego niż to co można znależć pod hasłem 'chillout' i 'down-tempo'.

Nostalgia jazzuje - choć pewnie wielu koneserom jazzu może wydać się to takim jazzowym 'pitu-pitu'... Miejscami trochę przypomina to takie klasyczne utwory z lat 60/70-tych w wykonaniu np. shirley bassey... Na mnie działa nostalgicznie i stąd moje pytanie czy może ktoś z forumowiczów zna rzeczony zespół i potrafi polecić kolektywy grające w podobnej tonacji...

Dla tych którzy nie znają, a chcą drobna próbka do wysłuchania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dobry zespół nawet, ostatnio powrócił do jazzowych piosenek, ale ja bardzie cenie sobie ich wcześniejsze dokonania. z podobnych rzeczy polecam np blockhead, ale jakość nie referencyjna bo sampluje....

..blockhead znam i mam ;-) bonobo też

Gdyby komuś trzeba było podpowiedzi to wydaje mi się, że cinematic orchestra porusza się w podobnej stylistyce... kto jeszcze?

najnowszy dalek z ipecac recording to taki powrót do starej szkoły abstract-hiphopowej. może dj shadow 'endtroducing'...?ze swoje strony moge jeszcze polecić dj cam - 'mad blunted jazz', dla mnie jedna z najlepszych płyt wogóle.a jeżeli preferujesz atmosfere dubowej duchoty to dj krush i toshinori kondo - ki oku dobra rzecz.

Ukryta Zawartość

post-12251-100005690 1188675801_thumb.jpg

post-12251-100005691 1188675801_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a i jeszcze mi sie przypomniało

wibutee

matthew herbert big band

isotope 217

Ukryta Zawartość

post-12251-100005687 1188675981_thumb.jpg

post-12251-100005688 1188675981_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Quantic Soul Orchestra,Breakestra

A poza tym warto zerknąć na wątek pt .Funk-co polecacie

Ukryta Zawartość

post-10383-100005661 1188688136_thumb.jpg

post-10383-100005662 1188688136_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za wskazówki chłopaki, ale to nie do końca takie jakich poszukuję...

DJ Cam, DJ Krush, DJ Shadow i DJ Vadim to zdecydowanie nie te klimaty - to bardziej eksperymenty.

Quantic Soul i Breakestra to już bliżej, ale to raczej żywsze, funkowe granie. A mi bardziej chodzi o taki lekko jazz-funkowo, leniwe brzmienie, z lekką domieszką bossa-novy, z ciekawymi wokalizami... Niektóre z nich przywodzą na myśl klimaty Astrud Gilberto...

Rzeczywiście grają inaczej.Zatrzymałem się na samplach (nie do końca przesłuchawszy wszystkich) z płyty Garden i pomyślałem wtedy,że to nie jest jakaś nowa jakośc w tzw. nowych brzmiemniach.I porzuciłem Nostalgię.Ale po Twoim komentarzu przesłuchałem resztę z Gardena i rzeczywiście są bardziej jazzy.

Z tej płyty funk są :

1 Play Cheney Lane

8 Play The Garden

Ale reszta rzeczywiście super inna i lepsza.

Zajrzałem też na nowsze produkcje i też zostałem mile zaskoczony ,bo myślałem że już w tym style'u wszystko jest nudne.

Pogłówkuję co może Ci przypaść do gustu i dam znać, bo dziś jestem "nie w stanie".

Ale myślę,że będą to rzeczy nie z nurtu tego o którym można pomysleć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powinno pasować:

Five Corners Quintet

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze link do Kolegi Włocha:

Ukryta Zawartość

Słuchałem go 3-4 lata temu i potem go zostawiłem,ale widzę i słyszę ,ze warto powrócić ( na WINYLU go spróbuję:-).

A propos kupowłeś z Soul Seduction?Jak to idzie?Dobrze?

Ukryta Zawartość

Five Corners - strzał w dziesiątkę - to chyba tego bym poszukiwał... choć damskich 'nostalgicznych' wokali trochę za mało, jak na moje potrzeby :(

Gerardo to też 'poszukiwane' klimaty... kiedyś już go słyszałem na jakiś składankach schema rec. można jeszcze dopisać les hommes czy dining rooms - ale jak w przypadku five corners trochę za mało nostalgicznie (chłopaki ze schemy raczej żywsze rytmy grają), ale można wpisać na 'wish-list', dzięki!

Kida Loco - znamy i cenimy, choć on już idzie w bardziej 'dubowo-klubowe' klimaty a'la Kruder-Dorfmeister... i gra dość nierówno (niestety)

Nie wiem na ile to słychać na próbkach, ale wokale nostalgii są elegancko 'przybródzone' - tak jakby były nagrywane metodami dostępnymi w latach 60-tych... i to mnie bierze najbardziej ;-)

I&I, 6 Wrz 2007, 00:00

>A propos kupowłeś z Soul Seduction?Jak to idzie?Dobrze?

Nie kupowałem w soulseduction - same płyty są dość drogie a doliczając koszty wysyłki, trzeba by hurtowe ilości kupować.

Szukam głównie przez allegro, czasem trafi się coś w Media Markt-cie i własnymi kanałami - mam 'kupca', który jeździ trochę do londynu czy berlina i szuka dla mnie po komisach. Czasem sobie coś przywiozę z podróży - ostatnio np. Alice Russel (szczerze polecam!) czy cinematic orchestra 'my fleur' - wydanie specjalne.

>ganzz_gut

Alice Russell znam i mam,ale jakoś mało mnie kręci w swoich autorskich odsłonach.Znam ją z lepszej strony ,ale na płytach innych wykonawców (chociażby np.Quantic).

Cinematic o którym piszesz mam na winylu-kupiłem go w ostatnią sobotę(dokładnie ten tytuł).

Ogólnie cienko bardzo z dostępnością u nas płyt z tego typu muzyką.Trzeba polować,szperać,ale dostępny katalog jest ubogi.

Ja ostatnio powróciłem do winyli,a to oznacza jeszcze gorszą możliwość zakupu tego co lubisz.

>CharlieStereon

Nightmare kidyś słuchałem, jak byłem na etapie trip-hopowych eksploracji, peace orchestre mam, skalpel - jako lokalny towar eksportowy - to oczywiście pozycja obowiązkowa u szanującego się 'now-brzmieniowca' ;-)

>I&I

A to ciekawe - zerknąłem na godzinę twojego wpisu, kiedy go 'popełniałeś' właśnie słuchałem my fleur... idealna płytka na wieczór przy szklaneczce ;-) Choć ci, którzy pamiętają cinematic z pierwszej płyty 'motion' mogą czuć się nieco zawiedzeni, że poszli w łagodniejsze (komercyjne?) klimaty.

Ja na szczęście jeszcze nie zdecydowałem się na winyle, choć zainfekowałem się myślą o zbieractwie w przyszłości starszych płyt w wersji analogowej - np. led zeppelin - pierwsza kapela, która zmieniła moje myślenie o muzyce (miałem kiedyś wszystko na kasetach), albo wspomniana już Astrud Gilberto czy Shirley Horn, Nina Simone i inne 'divy' lat 50-tych i 60-tych. Czuję, że klimat tej muzyki jest do odtworzenia tylko na czarnej płycie...

>ganzz_gut

Polecam analogowy tor.Ja niedawno powróciłem do gramofonu i muszę powiedzieć,że wrażenia odłsuchowe dużo lepsze niż z digitalu.Więcej stereofoni,naturalnego i dynamicznego dźwięku.Polecam.

Dziś przesłuchałem parę wyjątków z różnych płyt z zamierzchłej przeszłości i było super (Massive Attack-pierwsze wydanie,Les Negresses Vertes-również pierwsza edycja,Steel Pulse z 1980 r.-jak to reagge zabrzmiało!).

Digi przegrywa z analogiem.

Ps. Szklaneczki też nie zabrakło:-)

>I&I

Myślę, że i do tego dojdzie (ku rozpaczy mojej lepszej połowy, dierżącej w swych rozsądnych rękach domowy portfel)... na razie chciałem jeszcze 'upgradować' tor cyfrowy ;-)

Choć w sumie puccini ma wejście gramofonowe, więc...

Wracając do Alice Russell - fakt, że jej płyty stanowią pewien misz-masz, trochę piosenek typowo soulowych, trochę nowych brzmień, trochę jazzu... widać, że polega na różnych producentach/kooperantach, a każdy ma inny pomysł na muzykę... ale ten głos!!! Odeszła z tru-thoughts - jeżeli trafi na kogoś, kto będzie miał na nią ciekawy pomysł to może być ciekawie.

Z dobrych kobiecych głosów, które odkryłem niedawno polecam jeszcze Angelę McCluckey...

I&I

>Dziś kupiłem w ciemno Re:jazz (winyl).Na wokalu gościnnie A.Russell.

Mam ich płyte 'expansion' - całkiem relaksujące, jazzowe pitu-pitu ;-) Piosenka z Russell jedna z lepszych na płycie. Całkiem dobra jakość produkcji, choć czuć, że 'piano' jest syntetyczne :-(

Na wcześniejszej płycie nagrywali covery, np. air - all i need. To może być ciekawa płyta, ale trudno dorwać :-(

ganzz_gut

Kupiłem właśnie Expansion i jest nawet,nawet.

Winyl b.dobrze brzmi,muzyczka również,chociaż to taki misz-masz(trochę brazylijskich rytmów,troche E.S.T.,trochę soulu i no i dużo jazzowego pitu-pitu).Ale w sumie jestem zadowolony z zakupu.

Zastanawiam się czy nie zamówić Five Corners Quintet,ale "wołają" za winyla ponad 100 zł. i trzeba czekać z 2 miesiące(i też nie ma pewności,że dojdzie).

Byłbym zapomniał. Mam dla Ciebie dwie propozycje ,które kiedyś zrobiły na mnie wrażenie.

Oto one(ale dotyczą tego samego artysty):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>LTJ Sonic, 11 Wrz 2007, 21:03

>dorzucę jeszcze bugge wasseltoft - zacne (klimatem przypomina Cinematic Orchestra)

Posłuchałem próbek na soulseduction... klimat nieco przypomina Cinematic, choć jest zdecydowanie bardziej elektroniczne i eksperymentalne. Chyba nie do końca do mnie przemawia... ale dzięki za wskazówkę.

>I&I

Marcos Valle... z próbek nie powalił mnie na kolana. Z czysto brazylijskich rytmów wolę coś nieco bardziej nowoczesnego np. Bebel Gilberto czy Cibelle lub Rosalia De Souza (cały czas się zabieram, żeby kupić płyty tych dwóch ostatnich, ale zawsze wpada jakiś inny 'priorytet').

A wczoraj odebrałem płytkę feist - let it die... bardzo sympatyczne granie, znane z telewizyjnych reklamówek 'reserved' ;-)

>>ganzz_gut

Cibelle.Bebel i Rosalia-mam i tak sobie ,ale wszystko to sprawa gustu, a o tym podobno zanadto gadać nie należy.

Wczoraj kupiłem winyl BRUT IMPERIAL QUINTET ( wyszło jako dZihan & Kamien) pt.Fakes(1 płyta,ale na cd masz 2 materiały,tzn.dzihana i Kamien'a oraz właśnie BRUT IMPERIAL QUINTET).

Są to piti-pitu jazzowe wersje elektronicznych peregrynacji austiackiego duetu-fajnie brzmi,dobrze nagrane.

Sprawdź:disc 2 !

Ukryta Zawartość

Warto też zajrzeć do Sabriny Malheiros (córki muzyka z zacnego zespołu brazylijskiego Azymuth).

Ja mam plytę z remixami,ale źrdółowa płyta jest interesująca:

Ukryta Zawartość

W ogóle polecam poszukać czegoś z wytwórni Far Out-dużo dobrej braziliki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) płytę mam ,zamawiałem przez Rock Serwis w Krakowie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>ganzz_gut

Fakes w wersji cd widziałem wczoraj na Allegro z bardzo niską ceną (chyba 35 zl.).

Ale zaraz sprawdzę.

Jest:http://www.allegro.pl/item244123611_dzihan_kamien_fakes_folia_2cd_.html

Ps. Dla jasności sprawy-ten sprzedający ,to nie ja:-)

Coś tam się źle wkleiło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>I&I

dZihana & Kamienia 'Fakes' mam... Polecam ich koncertową płytę 'live in vienna' - pomimo, że generalnie grają elektorniczną muzykę klubową na koncercie wszystkie instrumenty akustyczne!!! W dodatku całkiem przyzwoita realizacja i produkcja, taka prawie 'audiofilska' ;-) Ten sam sprzedawca ma ją w ofercie.

Reszty zaraz posłucham i się wypowiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.