Skocz do zawartości
IGNORED

Audiotrak Prodigy HD czy Edirol UA1EX?

leptonhead

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam pytanko, jak w temacie. Przeznaczenie głównie do odsłuchu. Do niedawna jeszcze wybór był prosty, bo UA1 nie miał sterowników pod Vistę, a teraz ma. Wiem, że było wiele pytań o karty na tym forum, ale na temat Edirola nie znalazłem jednoznacznego porównania. Pomożecie? ;)

pozdr,

https://www.audiostereo.pl/topic/35800-audiotrak-prodigy-hd-czy-edirol-ua1ex/

>Prodigy hd2- gra bardzo dobrze, na poziomie odtwarzaczy cd do 1,5 tys.

masz tą kartę, czy gdzieś o tym przeczytałeś(aś)?

jestem ciekawy tej karty i chciałbym sprawdzić jak to gra ale chyba aktualnie w Polsce jest nie do nabycia?

laptonhead, witaj w klubie ;)

Dzisiaj do mnie przyszla (tez UPSem ;) ) karta M-Audio Audiophile 2496 - po pierwszych odsluchach musze powiedziec, ze gra conajmniej tak dobrze jak moj NAD C-542, a miejscami nawet lepiej poniewaz zauwazylem ze ma lepsza gore, ogolnie oddaje wiecej szczegolow i ma lepiej kontrolowany bas - to tak na szybko.

No to ja powiem, ze HD2 gra niezle - dzwiek jest czysciutki i bardziej zwarty (sprezysty? nie umiem uprawiac onomatopoezji) niz na sb live. moze miec wplyw tez podlaczenie interconnectem RCA (jakis chybalow-endowy MIT za 190zl), live podlaczony byl kablem jack->2xRCA (jakims za 75zl ;). przy okazji - ilebyscie wydali na interconnect laczacy karte za 350zl ze wzmaczniaczem za 2000zl ? :)

Nie wierze za bardzo w dzialanie kabli (chociaz jak kupowalem swoj IC Audioquest to jeszcze wierzylem ;) ), ale sadze ze kazdy uczciwie zbudowany kabelek bedzie dobry - jakis Monster za 50pln na przyklad.

To już lepiej kupić tę kartę :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Największym problemem jest jej niedostępność w Polsce no i dosyć wysoka cena jak na kartę muzyczną :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- jeszcze raz piszę, mój pierwszy post odnosił się do postu, w którym była mowa o x-fi

- Audigy 1 jest "troszkę" słabsza od tej wymienionej przeze mnie

- hd2 potrafi również przesłać sygnał wielokanałowy :P

Ja mam wlasnie dylemat, poniewaz sam jestem-niestety-posiadaczem Audigy 2 i bede zmuszony sluchac na niej stereo na yamaha rx 797 ktora zamowie za tydzien i wharfdale diamond 9.5, najwczesniej w grudniu zmienie dzwiekowke, a wybieram pomiedzy HD2 a 2964, i nie mam pojecia ktora wybrac:). Ciekawy jestem czy ktos porownywal je bezposrednio ze soba.

pod tym linkiem są pomiary w RMAA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyniki ma swietne... ale poza "Frequency response". Odchylenie +0,03 / -0,35 bB dla sygnalu 16/44.1 ?

Kiepsko....mam nadzieje ze dotyczy to czestotliwosci 20hz-20khz a nie tak jak najczesciej podaje RMAA dla 40hz-15khz.

Swoja droga ciekawe co bylo urzadzeniem pomiarowym, bo niestety zapomnieli dopisac. Mam nadzieje ze jakas profesjonalna studyjna karta ... bo inaczej takie wyniki mozna sobie o kant d*** potłuc.

Witam

Sam wczoraj zakupiłem Prodigy HD2, na razie testuje w porównaniu do x-fi extreme music.

Na plus na pewno to, że jest stereo, bez zbędnych kosmicznych bajerów.

Jeśli chodzi o dźwięk to zbyt mało posłuchałem, aby wyrokować między jedną a drugą kartą.

Chciałem natomiast napisać o czymś ważnym, ponieważ wszyscy pokazują pomiary i linki do HD2 GOLD, która jest dostępna tylko w Korei. Wersja na Europę nieznacznie się różni od Golda, między innymi op-ampami. W Goldzie mamy 2 x OPA2134 + 1 x JRC5532, w wersji sprzedawanej u nas 3 x NE5532. Całe szczęście że opy są na podstawkach, więc możemy bezproblemowo zrobić wersję Gold, lub dopasować do własnych upodobań.

pozdr

=>camle

proponuję trochę ochłonąć.

Co Ci dadzą testy RMAA? Zobaczysz parę cyferek i stwierdzisz czy karta gra dobrze czy do dupy? Kup posłuchaj, będziesz wiedział wszystko. Ci co posiadają mogą podzielić sie subiektywnymi wrażeniami, jednak Tobie i tak to nic nie da, jeśli sam nie posłuchasz.

Teddy - oczywiście masz rację! Ale tylko cyferki mają jakiekolwiek znaczenie na internetowym forum! ;) (co mi z onomatopoezji nawiedzonych kablarzy czy innych dziwolągów opisujących dźwięk wyświechtanymi marketingowanymi sloganami ;)

hd2 do mnie jedzie - sam zrobię te pomiary je tu przedstawię! grrr!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.