Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do kina domowego i metalu

Obidion

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym żebyście polecili mi zestaw do kina domowego i metalu.

Na początek kilka szczegółów:

Muzyka i zespoły których słucham- pierwsze które mi przychodzą na myśl:

Przede wszystkim:

Katatonia, My Dying Bride, Opeth, Amorphis, Dimmu Borgir, Old Mens Child- czyli z kręgu Doom Metalu głównie.

Pokój ma ok 25 metrów kwadratowych.

Na tą chwile jestem prawie zdecydowany na zestaw:

Denon 4308 (2500 euro- 9500 zł)- głównie ze względu na Wi-Fi i przygotowanie pod MP3 oraz zaj.. wygląd i skok w potencjometrze:)

Generalnie moje założenie jest takie że to będzie sprzęt na długie lata wiec chce poświęcić na niego troche wiecej niz na Media Marktowe przeboje (ale nie koniecznie)

Kolumny do zestawu

B&W

683- przody (2749zł)

685- satelitki (1099 zł)

HTM61- centre (2349 zł)

ASW610XP-woofer (2349 zł)

RAZEM: 18049 zł

Jeżeli ktoś zna tańsze sklepy, lub ma informacje na temat korzystnych rabatów przy zakupie całego zestawu- również prosze o namiary:). Cena wzmacniacza ze stronki niemieckiej denona (mam możliwość kupna sprzętu w niemczech, UK lub Polsce) gdyż na stronkach polskich ciągle jest on podawany jako zapowiedź.

Co do kolumienek to rozważam ewentualnie jeszcze Paradigmy- polecane w podobnym temacie założonym na tym bądź innym forum. Prosze o propozycje w podobnym bądź niższym przedziale cenowym.

Z góry dziękuje za odpowiedzi:)

https://www.audiostereo.pl/topic/35851-zestaw-do-kina-domowego-i-metalu/

chhhhhmmmmm

generalnie to nie wiem czy ten wpis traktować poważnie, będę się starał.

Mając w garsci + - 20 tyś. zł, można zbudować naprawdę porządny dźwięk. Niestety to założenie rujnujesz już na samym początku decydując się na nowość denona która pochłonie 50 % środków, a w konsekwencji jej możliwości da się wykorzystać tylko w małej częsci.

Się nieśmiało spytam po co Ci taki wypaśny amplituner ? o szpanerstwo Cię nie podejrzewam (chociaż masz chrapkę na wi-fi i mp3 :) ), natomiast argument że to sprzęt na lata jakoś do mnie nie trafia(za te dwa lata denon bedzie wart może 3000-4000zł), więc jestem w kropce.

Budując sprzęt na lata polecam dołożyć do głośników, kolumny nie tracą tyle na wartości a do tego mają największy wpływ na brzmienie, dobór odpowiednich klocków to zawsze mniejszy wydatek i mniejszy kłopot z ich ewentualną wymianą, oczywiście tylko pod warunkiem że dobierzemy klocki z głową (stosunek cena/jakość liczy się moim zdaniem najbardziej)

Te b&w sobie odpuść. Wiem, że przez jazgotliwą góre i i tekturowy bas mają opine głośników do ostrej muzyki, ale uwierz mi są grubo przereklamowane. Z tymi pieniędzmi możesz udeżać w paradigm studio. Mało która kolumna umie tak ostro "rzucać mięsem" i nie mam tu na myśli jakiejś wielkiej zlepionej kakofonii dźwięków ale pięknie poukładany muzyczny hardcore :)

Z ciekawości muszę poszukać próbek tzw. 'doom metalu' (brzmi groźnie:) ) pewnie nieźle daje po dyńce, będę miał czym intruzów odstraszać, bez urazy

Pozdrawiam

No i teraz znowu jesteśmy w kropce i nie wiem co kupić:) B&W raczej odpadają:) Zastanawiam sie nad paradigmami - tak jak do tej pory widze opinie i komentarze w samych superlatywach, widać też że nieźle potrafią przypie... rniczyć, z tym że u nas lata kiedy słuchało się deathu i blacku raczej minęły i do kawałków wywarczonych jednym tchem wracam tylko czasami:) Tak więc jak szukasz jeszcze czegoś bardziej krwawego to doom cię raczej rozczaruje- możesz sobie zobaczyć opis na wikipedii:)

Paradigmy Studio też są troche drogie- 10000 za parke setek... 6500 za 60 ouch:), dlaczego tak drogo:)(czy warto brać setki na niewielki w końcu pokój- 25m2...) Nie wykluczam wyboru takiego zestawu ale bym musiał to poważnie przemyśleć. Bardzo poważnie... Do tego ich wygląd- mimo że powinien być tutaj drugorzędny niezbyt przypadł nam do gustu(i tak trzeba je zobaczyć i usłyszeć na żywo w salonie...)

Co do wzmacniacza... widze po innych komentarzach, że wydawanie tyle na wzmacniacz to wyrzucanie pieniędzy w błoto, choć jak juz napisalem cholernie mi zależy na tym wifi:) i wogole jest to taki wybór w którym mocno się utwierdziłem:) ale rzeczywiście może warto poczekać, aż ceny spadną i jak Wi-Fi nie będzie taką nowością (choć dziwie się, że te rozwiązanie wchodzi dopiero teraz...- i że niższe modele Denona tego wygodnego bajeru nie mają)

I drugie pytanie - skoro cena za niego jest rzeczywiście aż tak naciągnięta i zakup tego modelu byłby czystym szaleństwem - jaki wzmacniacz ewentualnie byś polecił.

Dodam jeszcze że zestaw byłby podłączony do TV Samsunga 46M87 (cena spadła już do 6700 zł) w full HD- albo jakiegoś nowszego modelu (narazie czekam na nowsze technologie LCD- OLED- jak dopracują żywotność diod lub ew laserową- choć na tą i na spadek jej cen przyjdzie poczekać pewnie z 5 lat:)

PS. Mieszkam nad właścicielem wynajmowanego przeze mnie mieszkania:)

Wielkie dzięki za sugestie :)

TWój zestaw powinien wyglądać tak Paradigm studio 60 v.4 40 v.4 cc 690 v.4 po zniżce poniżej 13 tyś znajdziesz na pewno. Paradigmy po za tym że są piorunująco dynamiczne to jeszcze stosunkowo łatwe do wysterowania. Myśle że do tego ampituner nowy, lub ze schodzącej lini za 4 tysiące(np. onkyo 805, harman 445 te firmy napewno zgrają się z studio chociaż każdy na swój sposób )poczekasz moment troche dołożysz i dokupisz jakiś szybki, mocny subwoofer.

To tak na szybko ide spać

Dobranoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.