Skocz do zawartości
IGNORED

JAKA WKLADKA DO GRAMOFONU BERNARD

Gość MARIUSZ_S

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MARIUSZ_S

(Konto usunięte)

Potrzebuje pomocy. Igła w gramofonie Bernard uległa zniszczeniu.

Czy muszę wymieniać całą wkładkę, czy samą igłę.

Czy wkładka to musi być MF101, a moze jakaś inna (fajniejsza)

Gdzie mozna kupic te czesci, i co to kosztuje?

https://www.audiostereo.pl/topic/3591-jaka-wkladka-do-gramofonu-bernard/

Zaloz wkladke ktora bedzie kosztowala 10 razy tyle co Bernard i voila, poczujesz bluesa. Oczywiscie ramie i naped nie taki jak w dobrych gramofonach ale wkladka to najwazniejsza jego czesc. I vice versa - sprobuj zalozyc MF - 110 do garmofonu z gornej polki zaby go zepsuc:(

Ja mam raczej przecietny gramofon Philipsa ale wkladka Stenton daje mi w miare przyzwoite brzmienie.

• Redaktorzy

Nie słuchaj ich, wkładka mięsna nie zagra tak jakbyś chciał. Spróbuj wkładkę z ruchomym magnesem Ortofona, np. OM10. Bardzo popularny model, i kosztuje coś ze 100 pln. A jest jeszcze OM5, tańsza. Wszystko ma standardowy rozstaw śrób 1/2 cala. Kupowanie Mf100 i pochodnych nie ma sensu bo po pierwsze, same w sobie nie były rewelacyjne, a po drugie to muszą już być naprawdę stare zapasy.

Który to jest bernard ? Mam wrażenie, że pod tą samą nazwą były produkowane różne gramofony, z róznymi ramionami.

Jeśli to ten z prostym lekkim ramieniem to warto pomyśleć o Grado Black. Może być jednak problem z przydźwiękiem.

Jeśli gramofon z cięższym ramieniem w kształcie litery S to Ortofony lub jakiś standardowy Shure np. 92E.

• 5 lat później...

Odświeżam wątek.

Co polecilibyście z tych wkładek:

AUDIO TECHNICA AT 95EBL 149,-

AUDIO TECHNICA ATP 2XN 165,-

Grado Prestige Black 220,-

Grado Prestige Black P - Mount 220,-

Grado Prestige Green 280,-

Sumiko Black Pearl 265,-

Sumiko Oyster 199,-

Model to GS 431

Ceny podałem, żeby uniknąć zakupu o słabej wartości cena/jakość.

Pytam się, bo nie jestem specjalistą od wkładek, ale na mój gust chyba najlepszym wyborem będzie Grado Black.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dane technicze.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

odswieze ponownie.

szukam jakiegos zamiennika dla starych wkladek unitry do gs-431 (ramie J, fachowo zwalo sie chyba r8a). prosilbym tylko bez szalenstw, dla osoby bez specjalnych wymagan w zakresie do ~160zl i tak wybor jest az za duzy.

przeznaczenie: rock i jazz. oba czesto w rytmach latynoamerykanskich.

ps jaka jesr toznica w dzwieku at91 i at95? innymi slowy jaka jest roznica w dzwieku miedzy igla stozkowa a eliptyczna. pytam z uwagi na to, ze ktos zwrocil mi uwage, ze igly eliptyczne uwypuklaja stan plyty, a na stanie mam takze takie mocno podniszczone.

server unreachable;--

Muszę Cię zasmucić, że przynajmniej w moim przypadku, doszła jeszcze jedna opcja - nowy gramofon:)

Stało się to po tym kiedy obejrzałem z bliska mojego GS431 i okazało się że jest trochę bardziej zniszczony niż myślałem. Trochę przeraziłem się tym, że kupię wkładkę za 200zł, naustawiam się jak głupi a potem mi pasek pęknie:)

Nie wiem czy 150-200 to i tak nie za dużo na coś do takiego sprzętu.

Niemniej dobrze byłoby gdyby ktoś obeznany się wypowiedział, bo nowy gramofon to tylko jedna z wielu opcji, cały czas może się skończyć na nowej wkładce.

Dodam, że ramię mamy chyba to samo w kształcie litery "J".

:)

dla mnie glowne zrodlo to pc i dac a gramofon ma byc tylko do zabawy. chociaz musze powiedziec ze mimo iz dzwiek z plyt na tym co mam jest zauwazalnie gorszy niz z przetwornika to przestrzennosc jest czasem znacznie lepsza. zdarza sie, ze mam wrazenie, ze niektore dzwieki dochodza zza plecow... tak wiec nie narzekam, ale z kupowaniem nowego (czyt pewnie innego uzywanego) to sobie poczekam.

co do sensownosci wydawania wiekszej sumy na lepsza wkladke to zawsze mozna ja pozniej zalozyc do lepszego gramofonu, nie? ale dokladnie z takich samych powodow dopytywalem sie o roznice miedzy at91 i at95. specyfikacja taka sama poza igla a roznica w cenie (procentowo) znaczna. dodatkowo dla mnie mniejsze zbieranie smieci ze starej plyty to zaleta.

do tego sklepu mam rzut beretem (inne propozycje sklepow w lodzi sa mile widziane) a maja kilka wkladek w akceptowalnej cenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

/Wkładka nie jest wieczna. Szczególnie jeśli masz jakieś stare płyty z syfem w rowkach to wg. mnie jej (wkładki) żywotność jeszcze bardziej maleje, więc ta Twoja nowa wkładka może nie doczekać nowego gramofonu:)

wieczna moze nie ale predzej zedre kilka igiel niz zuzyje wkladke, a kazda igla kilkaset godzin sluchania. w takim ukladzie szybciej mnie najdzie na kupno nowego gramofonu.

(jak pisze od rzeczy to niech mnie ktos poprawi.)

ps plyty zostaly oczywiscie przeczyszczone.

server unreachable;--

te ktore biore pod uwage maja wymienne igly. a ze koszt igly to 50-75% ceny calej wkladki to inna sprawa, ale zawsze taniej niz kupno nowej.

ps my sie tutaj produkujemy juz ktorys dzien bez zadnej pomocy nie widac. cos czuje, ze bedziemy musieli sobie poradzic samemu.

server unreachable;--

widzialem, widzialem. :) z tym ze at440 to troszke nie ten zakres cenowy. gdybym byl gotowy przeznaczyc taka kwote na tor analogowy to nie bawilbym sie z bernardem tylko kupil nowy gramofon.

server unreachable;--

>widzialem, widzialem. :) z tym ze at440 to troszke nie ten zakres cenowy. gdybym byl gotowy

>przeznaczyc taka kwote na tor analogowy to nie bawilbym sie z bernardem tylko kupil nowy gramofon.

migrena, imo nie ma nic w zbliżonej cenie co opłacałoby się kupić właśnie do byle jakiego gramofonu, a jak z tej wkładki posłuchasz, to już analogu nie porzucisz. na taniznach przejedziesz się i łatwo zniechęcisz moim zdaniem

wiesz z checia bo sama cena nie jest tutaj dla mnie zadna przeszkoda, ale jak pisalem nie takie mam obecnie priorytety. ze mi sie nawet najtansza wkladka nie spodoba nie ma obaw bo jestem zadowolony nawet z unitrowskiej mf'ki a gorzej juz raczej nie bedzie. a moze bedzie?

server unreachable;--

tez wlasnie te 600 z hakiem to za duzo biorac pod uwage jaki mam gramofon. poczekam na zmiane kursu zlotowki, albo podczas wyjazdu na urlop za granica jakies ciekawsze ceny beda.

przypominam, ze nie dostalem odpowiedzi na pytanie o wplyw ksztaltu igly na ilosc smieci zbieranych z plyty. :)

server unreachable;--

migrena, 16 Lip 2009, 23:11

>wiesz z checia bo sama cena nie jest tutaj dla mnie zadna przeszkoda, ale jak pisalem nie takie mam

>obecnie priorytety. ze mi sie nawet najtansza wkladka nie spodoba nie ma obaw bo jestem zadowolony

>nawet z unitrowskiej mf'ki a gorzej juz raczej nie bedzie. a moze bedzie?

nie będzie...;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.