Skocz do zawartości
IGNORED

Ranking dyrygentow - barok

soso

Rekomendowane odpowiedzi

Jacy sa wasi faworyci w muzyce baroku? Jak byscie uszeregowali wasz szacuek do panow z listy ponizej? Kogo z wielkich brakuje i dlaczego? Jakies komentarze?

René Jacobs

Jordi Savall

Phillippe Herreweghe

Frans Brueggen

Gustav Leonhardt

Konrad Junghaenel

pzdrw

soso

https://www.audiostereo.pl/topic/36132-ranking-dyrygentow-barok/

Brakuje moim zdaniem:

John Elliot Gardiner

Harry Christophers (The Sixteen)

Ten ostatni zwłaszcza za doskonałe Motety Bacha - jak dla mnie lepiej nikt tego nie wykonał, pomijając fakt, że wogóle trudno się to śpiewa, oraz za hymny Chandos, mało znane ale doskonałe, napisane przez Handla dla księcia Chandos, wydane przez wydawnictwo Chandos.

pozdr.

brakuje wielu

np.

Nicolaus Harnoncourt

Andrew Parrott

Trevor Pinnock

Christopher Hogwood

Rinaldo Alessandrini

Fabio Biondi

Marc Minkowski

Paul McCreesh

itd.

nie mówiąc o WIELKICH nie zaliczanych do nurtu specjalistów od "zgodności z duchem epoki", ale nagrywających również Bacha i jemu współczesnych (Furtwangler, Klemperer, Karajan, Celibidache...)

Jak milo, ze taki szybki odzew. Ale procz wyliczania, jacy sa wasi faworyci i dlaczego, w jakim repetuarze. Jak sie poruszac w gestwinie nazwisk? Kto jest naprawde dobry a kogo omijacie? Dlaczego?

pzdrw

soso

soso > byłoby pięknie kontynuować dyskusję w starych i zasłużonych wątkach, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tak dla przypomnienia, było jeszcze kilka innych, równie ciekawych - byłoby super gdyby dyskusja rozwinęla powyższe tematy, a nie powtarzała od nowa... zachęcam zatem do odkurzenia i odgrzania :-)))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> daGambus

sam zazwyczaj tępię mnożenie tematów, ale tym razem bym bronił soso - postawił jednak nowy problem

inna sprawa, że z odpowiedzią rzeczywiście niełatwo i trzeba poświęcić trochę czasu i wysiłku

na razie uzupełnię listę, bo to stosunkowo prosto :)

Reinhard Goebel

jak mogłem o nim zapomnieć?

Na liście nie powinno, moim zdaniem, zabraknąć jeszcze paru nazwisk, choćby:

- Masaaki Suzuki (Bach Collegium Japan)

- Alan Curtis (Il Complesso Barocco)

- Philippe Pierlot (Ricercar Consort)

- Ottavio Dantone (Accademia Bizantina)

- Wiliam Christie (Les Arts Florissants)

- Gerard Lesne (Il Seminario Musicale)

- Ton Koopman (Amsterdam Baroque Orchestra & Choir)

- Sigiswald Kuijken - La Petite Bande

- Jos Van Veldhoven (The Netherlands Bach Society) i cała plejada tych Holendrów...

Czy ktoś wspomniał już Gustava Leonhardta?

Tyle tytułem zabawy w przypominajki :-)))

dong -> Naprawdę nie chodzi mi tylko o nie mnożenie tematów, tylko dokładnie o to, że właśnie w tych wymienionych przeze mnie wątkach ktoś już zadał sobie nieraz dużo trudu i poświęcił czas aby napisać to, o co upomina się kolega soso: " na jakiej płycie X wykonwca Y wykonuje tak wspaniale Pasję wg. św. Jana i dlaczego...?"

A poza tym, marzy mi się powrót do tamtych dyskusji - dokładnie właśnie na ten temat! Od tamtego czasu pojawiło się zresztą tyle nowych nagrań, a o tylu jescze nie wspomnieliśmy...

Pozdrawiam :-))

daGambus, 12 Wrz 2007, 17:33

>Czy ktoś wspomniał już Gustava Leonhardta?

>Tyle tytułem zabawy w przypominajki :-)))

Jest w pierwszym wpisie! :-)

Jestescie oblatani w temacie. Ja nie. Dla mnie takie proste wskazowki o jakich pisze na wstepie bardzo by sie przydaly. Drazenie kilku zaawansowanych i tematycznie zawezonych watkow jest dla mnie ambarasujace :-)

pzdrw

soso

sam ranking nic nie daje oprócz zmaitości tematycznych i umilaniu sobie czasu

o wiele ciekawiej byłoby podać ciekawe, najciekawsze lub po prostu oryginale interpretacje konkretnych dzieł pod konkretnymi osobami, bo np. nie wszystko np. pod Gardinerem jest ciekawe itd.

sam osobiście jestem pod wrażeniem Minkowskiego i tego, co potrafi wydobyć z niektórych dzieł

pzdr

Soso> jesli dopiero wdepnąłeś w barok to może posłuchaj na początek kilku kompilacji w temacie np Decca:Allegro in barok, czy Harmonia Mundi- wypuścili serię w typie:z muzyką przez wieki (począwszy od antyku !). pozdr.

Herreweghe jeśli chodzi o dzieła wokalno-instrumentalne. Instrumentalnych nagrań znakomicie dyrygowanych jest natomiast bez liku.

Chyba nie wspomniano tu jeszcze Marinera. Może to nie specjalista od baroku, lecz jego fascynująca muzykalność... i koncerty brandenburskie, i oratorium Messiah, pod batutą Marinera to ogromna przyjemnośc estetyczna (instrumenty nie z epoki)

Na koniec - Pinnock (instrumenty z epoki) to bodaj mistrz barokowego rytmu, gra najostrzej, hard rock barok, heavy metal barok (prośba o nie przejmowanie się ta metaforą:)

Dopisalbym jeszcze Rinaldo Allessandriniego. Ma troche specyficzne podejscie do tematu, ale warto posluchac.

Gustaw Leonhardt tak, ale raczej w kontekscie klawesynu niz dyrygentury, a moze zrazila mnie tragiczna interpretacja Mszy h-moll.

Junghaenel juz byl? Szczegolnie polecam "Actus Tragicus" oraz "Selva Morale..." - bardzo wysmakowane, skromne podejscie do tematu, jak dla mnie pasujace do ducha tej muzyki. Gutten tez kiedys cieplo napisal o zmaganiach Junghaenel'a z D.Buxtehunde.

Sugestia Broy'a - Minkowski tez trafiona. Polecam "Opera Prohibita" z C.Bartoli, Mesjasza (kochaj albo rzuc tym razem) oraz ciekawa kompilacje utworow J.J.Rameau - "Une symfonie imaginaire".

Pozdr.

Jakew, 17 Wrz 2007, 17:19

>Na koniec - Pinnock (instrumenty z epoki) to bodaj mistrz barokowego rytmu, gra najostrzej, hard

>rock barok, heavy metal barok (prośba o nie przejmowanie się ta metaforą:)

Bardzo udanie wypadlo nagranie Pinnocka z R.Podger - warto posluchac.

• 4 tygodnie później...

Praktycznie nieznany w Polsce jest Enoch zu Guttenberg. Bylem na "Oratorium Na Boze Narodzenie" Bacha pod jego dyrekcja - cos niesamowitego! Tyle radosci, podobnie jest w jego nagraniu studyjnym - jest do nabycia w niemieckim amazonie. Goraco polecam!!! Ciekawa jest rowniez Pasja Mateuszowa Bacha i "Stworzenie swiata" Haydna pod jego dyrekcja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.