Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam kolumn do Maca.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Głowa mi juz pęka ............ ;-)

Mam taki system ; pokój 18m chyba dobrze wytłumiony, McIntosh 252, pre tez Mac C41, Cd Accuphase DP-500,

kable głośnikowe R.D i I.C Sonus Oliwa na XLR. I kolumny B7W Nautilus 804S.

Jest to bardzo dobrze zestawione - gra też bardzo dobrze., wiec w czym problem ?

Ano znudziły mi się B&W - to juz trzecia para ,były 805,804 i teraz 804S.

Szukam kolumn ,które raczej na dlugo zagoszczą u mnie w domku.

Nie chce głośników ,które maja b.dobry bas i wysokie, takie mam ;-)

Szukam tego czegoś ....... magii, czaru ,pewnej tajemniczości ,czegoś ulotnego.

Mam na to.....................do 20 000zł

Myslałem o W.B Curve ( troche za drogo), Sonus Faber / Cremona z drugiej reki,

JMLab 1027, Gamut .

Prosze o pomoc tych co słuchali tych kolumn lub inne propozycje ???

https://www.audiostereo.pl/topic/36141-szukam-kolumn-do-maca/

Akurat Cremony grają niezupełnie tak jak reszta oferty Fabera - w porównaniu do innych produktów Serblina można powiedzieć, że wręcz dosyć sucho i beznamiętnie. ;-) Biorąc pod uwagę, że już 3 razy wybrałeś B&W to może być akurat dobrze - bo dźwięk będzie trochę przypominał to, do czego jesteś przyzwyczajony... ;-) Ja ze swoich byłem bardziej zadowolony, kiedy grały na dużej powierzchni. Teraz, podobnie jak Ty, słucham ich na 18 metrach i niestety, trochę się duszą... Ale i tak na razie nie będę ich zmieniał... ;-)

gutek, ile jeszcze można sie męczyć ?:)

Sprzedaj to wszystko w cholerę i kup jakiegoś porządnego SET-a. Z tych kóre słuchałem to oczywiście SunAudio za rozsądne pieniadze....kolumny....jakies np PHY-HP, żeby nie przynudzać o Rehdeko RK175:)

...albo klipscha z serii Heritage...o kablach zapominasz, bo juz jest muzyka.

Ile razy można pisac to samo...jak myślisz dlaczego właściciele tub i fullrange podpiętych do kilkuwatowych SETów po przewaleniu x klocków wreszcie słuchają muzyki nie sprzętu ?

Do niedawna myslałem, ze Rehdeko to do rozrywki niebardzo, ale ostatnio jak posłuchałem Depeche Mode na 175-ach to ja nie wiem, czy Gahan live tak brzmi...

sorki, ale WB z McIntoschem zagrał ostatnio tak, ze zasypiałem w połowie pierwszego utworu....ktoś wrzucił plytę Toola i tu już nie było żadnych wątpliwosci, ze system gra dwa razy wolniej niż powinien...

...a Ty miałes w planach piać sie w górę oferty tych dwóch firm ?:)

Pozdrawiam

lancaster=> ja nie myślałem o W.B w ,kotekście Wielkiej Pardubickiej ;-)

Słuchalem Curve z dwoma Macami 501 i bylo doskonale ,ale cena zwariowana, raczej mysle o rynku wtórnym,

dużo taniej i zdrowiej - lepiej sie czuje po takim zakupie ;-)

gutek z tym rynkiem wtórnym to bardzo dobry pomysł, jezeli idziesz niekończącą sie "tradycyjną" drogą :)

Serio gutek, pieszę o najlepszych rzeczach jakie do tej pory słyszałem....i są dla Ciebie jak najbardziej w finansowym zasięgu....jeszcze pare peelenów na płyty zostanie.

Pozdrawiam

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Lancaster bardzo dobrze Ci radzi,sam grałem kiedyś na Maku i Bałersach,i choć dzwięk jawił mi się jako szlachetny,to ciągle coś mnie wyganiało z pokoju odsłuchowego.Zacząłem więc kombinować z paczkami i wstawiłem do pokoju małe thiele,sytuacja poprawiła się diametralnie(jak wówczas mi się wydawało) i znowu zacząłem z wiekszą uwagą słuchać płyt a nie wymyślać sobie podczas odsłuch u pretekstów ,które pozwolił by mi go przerwać.Jakiś czas po zakupie thieli w moi życiu pojawiła się TA lampa ,a jej zakup pociagnął za sobą zmianę całej elektroniki oraz okablowania,no i oczywiście kolumn.Teraz trudno zaprosić mnie do udziału w życiu rodzinnym.Z tego powodu przychylam się do rady Lancastera,bo życie jest za krótkie na marne hajfi.Powiem Ci jeszcze ,że miałem także wątpliwą przyjemność odsłuchiwania Makowej lampowej integry,wrażenia opisałem w wątku o największych rozczarowaniach czy jakoś tak.Za nudę i subiektywne postrzeganie zwolnienia tempa odpowiedzialny jest właśnie Mak,to bardzo zręcznie prowadzona audiofilska marka o brzmieniu nie adekwatnym do ceny.Może ich klocki z absolutnej stratosfery.....może ale do 30 kzł,to niestety cieniutko.Namawiam do zmian,logo nie gra.

Ja nic nie kapuję....................????

O jakim zwalnianiu mówicie nie znam czegos takiego ??!!

Jak do końcówki mocy 252 podłączyłem Thiele 1. 6 to poza tragicznie marnym dźwiękiem miałem wyraźnie zbyt szybko grajace kolumny - wręcz nienaturalnie szybko.

A sprzedać wszystko ................hm, ja chciałem popatrzeć na deszcz , a wy mi burzę z piorunami proponujecie ?

Ja naprawde jestem zadowolony z życia ,chcialem tyko troche "magicznych ogni tej jesieni"

>gutekbull, 12 Wrz 2007, 18:50

.....proponuje, żebys posłuchał jankeskich Josef Audio (najwyzszy model - sygnatury nie pamiętam:), para od jakiegos czasu stoi w salonie "Moje Audio" we Wrocławiu.....takiego "czarowania" dźwiękiem niezaleznie od charakteru (lampa, tranzystor) i mocy wzmacniacza dawno nie słyszałem.....pozdrawiam - Andrzej.

jamówię=> pre nie uzywam do słuchania ( tak go napisałem w tytule - że jest ;-)

Słucham poprzez CD DP-500 i koniec tematu ;-) ;-) - jest doskonale.

JA CHCE TYLKO LEPSZYCH - INNYCH KOLUMN - CIEKAWSZYCH

Te co mam znudziły mnie - od ok.7 lat słucham B&W - starczy ! (to ponoć jest uwiąd ;-)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

gutekbull, 12 Wrz 2007, 18:59

>jamówię=> pre nie uzywam do słuchania ( tak go napisałem w tytule - że jest ;-)

>Słucham poprzez CD DP-500 i koniec tematu ;-) ;-) - jest doskonale.

>

Wiem, ale to dopiero od jakiegoś czasu,moim zdaniem kiedyś wrócisz do konwencjonalnego pre.

>JA CHCE TYLKO LEPSZYCH - INNYCH KOLUMN - CIEKAWSZYCH

>Te co mam znudziły mnie - od ok.7 lat słucham B&W - starczy ! (to ponoć jest uwiąd ;-)

Z tych ,które wymieniłeś w pierwszym wpisie,po paru miesiącach nie zostanie nic,bo tak samo się znudzą,ale to twoja brocha,więcej nie pomogę bo oprócz twojego plejerka,reszta toru to nie moja bajka,jak kiedyś coś postanowisz zmienić,a jestem dziwnie spokojny,że tak będzie,postaram sie pomóc.

Pozdrawiam

jamówię=> mam chroniczny romans z McIntoshem - to milość do grobowej deski.

Sluchalem wielu wzmaków i zawsze mi czegoś w nich brakowało co miał MAC.

Cały czas kontroluje sytuację - jest 0:0 ;-)

jamówię=> wspaniałą średnicą ,najlepszą jaka słyszalem od ponad 30 lat .

Końcówka mocy 252 sporo odbiega od ogólnej ,"leniwej" opini o Macach.

Za plumkaniem wszelakich lamp nie przepadam ;-)

A moze to ślepa milość ? ;-)

gutekbull>

Przeglądnij sobie te 10 najlepszych systemów może to dla ciebie będzie jakąś inspiracją.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zobacz dlaczego w tamtych systemach jest bardzo dużo kolumn tubowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu ci sami grecy i ich systemy w ruchu (niezle zboki)

Ukryta Zawartość

Fajnie natomiast graja nowe Fokale BE.

B&W jak dla mnie zaczynaja sie od modelu 802 D (jest magia ,dynamika ,przestrzen slowem wszystko ) tylko nie do 18 m2 i ta kasa.

gutek>>> lampki wcale nie musza plumkac tylko trzeba im dac odpowiedni glosnik np. Tannoy,AN.

robix

Ukryta Zawartość

Tomek a co bedzie jak gutkowi znudza sie Harpie jak Bowersy i bedzie je chcial sprzedac? raczej niewykonalne zadanie przykro to pisac ale takie sa fakty (kolumny graja dobrze tyle ze za duzo kosztuja ).

Ludziom poszukujacym jeszcze sw Grala polecam zakup rzeczy odsprzedawalnych !

Robtango napisal ze Tannoy a reszta napalic w kominku -czasem go rozumie.

robix

Takie nasze realia ,zawsze uważałem ,ze prawdziwy Hi END to sprzęt robiony na zamówienie,

ale................... kto to później kupi ? ;-( Inaczej to najdroższa zabawa.

A co myślicie o JMLab 1027 w kontekście 804S ,które posiadam ?

Jezeli znudzil Ci sie dzwiek w domu, nie winilbym za to tylko kolumn. Zdecydowanie do wymiany glosniki ze wzmakiem. Widzialem, ze na audiogonie Elberoth sprzedaje Avalony Opus Ceramique, do tego lampa na gm70 (Monobloki Pana Macka??:) i gra muzyka. Tuby ok, ale nie do tego metrazu.

Co do Jmlab'a, to granie dosyc pokrewne szkole B&W (znudzi Ci sie tak samo szybko jak 804s)

Pozdrawiam.

Tytułem wyjaśnienia - swoje ex-demo sprzedaje Audio System, nie ja. Moja rola ogranicza sie tylko do grzecznościowego wystawienia ich na AudiogoNie ze swojego konta. Niemniej jednak polecam, bo to super kolumny (środek i góra identyczna jak w moich Eidolonach Vision - cód, miód, malina) jednakże z tego co pisał gutek, wykraczają znacząco poza budżet autora wątku.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

gutekbull

Elektrostaty, magnetostaty - jakoś nigdy nie słyszałem by dobrze grały = pomieszczenie akustyka elektronika za duzo problemów

tuby-odpadają, po prostu podbarwija dżwiek, są efektowne ale są po prostu męczące na dłuższą mete

PHY, Redheko - niezwykle specyficzne kolumny - generalnie efektowny ofensywny dżwięk podobnie jak ze wszystkich wysokoefektywnych kolumn ( vide WLM = wszędzie robią wrażenie w krótkich prezentacjach ale po godzinie odsłuchu człowiek sie wierci i nie chce sie słuchac).

Wymieniłeś Gamuty L5 - jedne z najpiekniejszych kolumn na świecie, grają bardzo dobrze choć wg mnie trzeba uważać na góre której jakość jest fenomenalna

Moja rada jest nastepujaca:

Seria Homage Sonus Fabera - nie dość że są przepiekne, to grają tak że nie bedziesz mogł wyjsc z pokoju ( zarówno z lampa jak i tranzystorem), wg mnie kazdy kto kocha muzyke i barwe, wokale, instrument akustyczne, harmonie w muzyce wcześniej czy póżniej na nich skończy. Chyba ze lubisz Lipsche ( jak ktoś polecał) to daj sobie spokój - to tak jak bys Ronaldihno porównywał do Rasiaka. :)

Zreszta pamietaj ze wszystko weryfikuje rynek - spróbuj odsprzedać Klipscha,PHY, czy wspomniane Harpie - porażka. Sonusy - telefony beda sie urywać:)

Jak nie Homage to można spróbowac nowa Cremone M - zmiana wszystkich głosników .....

Powodzenia

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

baba, z jednym się z Tobą sgodze. Porównywać gamuty, albo sonusy do Rehdeko to tak jak porównywanie Rasiaka do Ronaldinio:) Na takich zestawach można sobie kino domowe składać jak sie ma wiekszy budżet, a nie szukać muzyki tam gdzie jej nie ma....pomijam kwestie tego, ze ktoś czegoś oczekuje, badx jest przyzwyczajony...czyli gustów

Pewnie, ze jak sie podepnie do tego kiepską(niezaleznie od ceny) elektroniką to np. takie Klipsche, czy Reheko zgrają kiepsko - bo tak gra ta elktronika :) Sonusy, czy gamuty zniekształcą rozpiętoś dynamiki, poświszczą fazą i jak producent dobrze to "ułożył" to potem taki dxwięk masz....nudny i jednostajny, niezależnie od "piękna".

W większosci wypadków słuchając klasycznych systemów niezalenie od ceny mam wrażenie nienaturalnego zmulenia i efekt dobiegania dxwieku ze studni(utrata namacalności/obecności instrumantu a nie dźwięku). Fakt, ze są płytsze i głębsze studnie niczego nie zmienia :)

gutek, ani mi za tym ani po tym, ale nie daj sie zbajerowac sloganami reklamowymi i posłuchaj zanim kupisz.

....całego toru, bo podpięcie takich np. Klipschy Heritage do Maka niczego dobrego nie wróży...miło bym się zdziwił gdyby było inaczej.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.