Skocz do zawartości
IGNORED

stereo złe i dobre

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

discomaniac71, 15 Wrz 2007, 10:39

>Przestrzen zalezy od calego systemu a w szczegolnosci (poza wzmacniaczem) od glosnikow.

Powiedziałbym, że bardziej od ustawienia w pokoju odsłuchowym ( i konfiguracji samego pokoju )

stereo to chyba jednak nie to samo co przestrzeń. Jedno jest składnikiem drugiego. Chyba, że zalozyciel wątku uzył skrótu myslowego.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

xniwax, 15 Wrz 2007, 12:07

>stereo to chyba jednak nie to samo co przestrzeń. Jedno jest składnikiem drugiego. Chyba, że

>zalozyciel wątku uzył skrótu myslowego.

choć jeden się "domyślił"...:)

czy z powyższych wpisów ma wynikać, że nie ma różnicy w tym co słychać z np. WS 303 a NAD C372 i nie mam na myśli barwy dźwięku ?

Kazik ty tu teraz nie przeinaczaj :D

Źle zadałeś pytanie i tyle. Ciężko jest powiedzieć, czy dany wzmak WZMACNIA efekt stereofonii czy nie, bo nawet jeśli znajdzie się tu taki, który chlapnie, że np. NAD wzmacnia, to ja szybciutko znajdę takie głośniki i takie warunki akustyczne, że o stereofonii możesz sobie co najwyżej poczytać na tym forum...

poza tym - wytłumacz jeszcze co to znaczy "złe" i "dobre" stereo...bo to nie do końca jest dla mnie jasne.

Nie ma czegos takiego jak wzmocnienie stereofonii. Urządzenie moze tylko ja odtworzyc poprawnie lub ją zdegradować, uprościć. Kiepske urządzenia "rwą" ciagłośc sceny, "robią" dziury, przkłamują itp.

Efekty przestrzenne urządzenie może natomiast pokazac tak jak realizator sobie zyczył albo pokazać tak jak to wyobraza sobie konstruktor, urządzenie może je uwypuklić nieznacznie, przesadnie uprzestrzennić.

Pamiętać należy, że wybitni zrealizowanee nagrania monofoniczne również maja przetrzeń, "oddech" niekiedy efektowniejszą niz nagrania stereo.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.