Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalna przekątna ekranu

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kinomaniaków!

Chcę sobie sprawić w nie długim czasie nowy TV LCD lub plazmę i zastanawiam się na przekątną ekranu. TV będzie 4m od kanapy i pytanie jaki największy obraz można zawiesić na ścianie, aby dało się to spokojnie oglądać? Myślałem nad TV 42 cale, ale czy tu już nie przesada?

Jaką przekątną uda się osiągnąć z projektora przy 4m od ekranu?

https://www.audiostereo.pl/topic/36248-optymalna-przek%C4%85tna-ekranu/

Pytanie czy w kinie ważniejsze są dla odbiorcy doznania wzrokowe czy "uszne", jeśli "uszne", to chyba i starczy, ale jeśli ważniejszy lub równie ważny jest obraz (bo różne są szkoły), to te 42 cale radochy należytej chyba nie przyniosą .... Mnie by przynajmniej nie przyniosły. Jeśli z 4 metrów, to chyba jednak obrazek z projektora by się zdał.

pozdr

Z treści pytania wynika, że dla autora wątku 42" to maks. Podejrzewam, że ze wzaględu na ograniczenia finansowe. Pisząc, że 42" są z 4 metrów idealne miałem na myśli to, że mniej nie wchodzi w rachubę. Ja oglądam 42" z 3-4 metrów w zależności od sytuacji i jest OK. Oczywiście dałoby się oglądać również z 2 metrów.

Prawdę mówiąc cieszę się, że z waszych wypowiedzi wynika iż 42" na 4 metry to za mało. Jeszcze nie tak dawno większość optowała za staromodnym przelicznikiem: odległość = 5 x przekątna ekranu. Na szczęście powoli dociera do ludzi fakt, że nie po to kupuje się duży telewizor, aby siadać kilometry od niego.

Jeśli chodzi o doznania, to moim zdaniem akustyczne są istotniejsze. Bez nich nawet najlepszy obraz w niczym nie pomoże. Chyba, że będzie to obraz rybek w akwarium.

ArtS :)

>43 cale oglądam z 2,5 metra i jest w sam raz

A jakie masz źródło sygnału,bo jak nie HD to życzę ci powodzenia.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

>>ArtS007

Skąd przelicznik x5? Zwróć uwagę na tzw. współczynnik throw ratio, czyli odległość widza do szerokości ekranu.

Standardowo projektory mają ten współczynnik od 1:1,5 do 1:2. Czasami od 1:1,8, a czasami od 1:,37 jak np. mój Epson TW1000.

Jeżeli mówimy o kinie w domu, a nie namiastce, to optylmalnymi są współczyniki:

- 1,5 w przypadku formatu 16:9,

- 1,37 do 1,4 w przypadku obrazu o formacie kinowym, np. 2,35:1.

Kyle, 18 Wrz 2007, 11:05

>Meloman, 18 Wrz 2007, 09:48

>

>>>>ArtS007

>>Skąd przelicznik x5?

>

>-ktoś sobie kiedyś ubzdurał, ale nie był to ArtS007 ;) .... bo ArtS może to był ... LOL

Witam

Wszystko zależy od jakości sygnału, a konkretnie od rozdzielczości. Jeżeli odległość będzie zbyt duża, nie masz szans dostrzec wszystkich szczegółów obrazu. Jest to marnowanie potencjału dużego ekranu. Poniżej link do tabeli, która wyjaśni Ci wszystko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rgi, 18 Wrz 2007, 11:14

>A znasz kogoś kto ma sygnał HD w naszym kraju? :

>Nie licząc tych nędznych kilku transmisji na tydzień w NTV i Cyfrze?

Przepraszam za zamieszanie, powyższe miało być skierowane do daru0105.

Kontynuując wątek uważam, że 42" z odległości 4m to zdecydowanie za mało. Jeżeli środki pozwalają, proponuję kupić coś większego. Nawet przy sygnale standardowej rozdzielczości (SD) w przyzwoitej jakości (platformy cyfrowe), z tej odległości pięknie ogląda się 50-52".

Za kilka lat, po upowszechnieniu się np. BluRay DVD i HD DVD, a może i dociągnięciu, do europejskiego poziomu naszych platform cyfrowych, KAŻDY rozmiar powyżej 50" będzie mile widziany :)

Odnośnie tego przelicznika x5 o którym jest tutaj wspomniane...

Nie wiem kto powiedział, że taka odległość jest optymalna ale raczej nikt z tego forum. Ja tą wersję słyszałem już jakieś 10 lat temu i odnosiła się do telewizorów kineskopowych. Przy takiej odległości oglądania (telewizorów kineskopowych) oczy się podobno w ogóle nie męczą.

Ale ten przelicznik ma się nijak do telewizorów LCD i plazmowych :-)

No dobrze, bo widzę że wywołałem małe zamieszanie.

Przelicznik 5 x przekątna pochodzi jeszcze z czasów przedpotopowych CRT, gdy to nadmierne oglądanie telewizji powodowało brak konieczności noszenia ze sobą latarki w ciemności. Sam tu kiedyś pisałem, że jest to anahronizm, gdyż trzymając się tej zasady po co wydawać pieniądze na powiedzmy 42 cale i oglądać je z ponad 5 metrów, skoro można kupić 20 cali i oglądać z odległości 2.5 metra? Względne odczucie wielkości ekranu będzie dokładnie takie samo, a ile pieniędzy zostanie w kieszeni. :)

Porównywanie tego przelicznika do współczynników przyjmowanych dla projektorów nie ma sensu, gdyż obraz z projektora ma charakter pasywny, zaś telewizor świeci, co dla małych odległości od ekranu może nie być korzystne dla naszego wzroku.

A propos mojego nicka (pseudonimu). ArtS i ArtS007 to ta sama osoba. Na którymś forum musiałem coś dodać do pseudonimu ArtS, gdyż już był zajęty i tak zostało. Podpisuję się zaś ArtS. Mam nadzieję, że nie namieszałem jeszcze bardziej.

I wierzecie mi. Nie ja wymyśliłem ten przelicznik. Dla mnie jest on bezsensowny. Z 4 metrów spookojnie da się oglądać 42", ale i 60" też by się dało. :)

Argi, 18 Wrz 2007, 11:14

>A znasz kogoś kto ma sygnał HD w naszym kraju? :

>Nie licząc tych nędznych kilku transmisji na tydzień w NTV i Cyfrze?

Ja znam :) Ostatnio oglądam już w zasadzie większość filmów w HD. SD tylko czasem z konieczności. Jak człowiek zasmakuje to już nie ma odwrotu ;-)

42'' z 4m - do wiadomości w sam raz.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit, 18 Wrz 2007, 12:46

>Argi, 18 Wrz 2007, 11:14

>

>>A znasz kogoś kto ma sygnał HD w naszym kraju? :

>>Nie licząc tych nędznych kilku transmisji na tydzień w NTV i Cyfrze?

>

>Ja znam :) Ostatnio oglądam już w zasadzie większość filmów w HD. SD tylko czasem z konieczności.

>Jak człowiek zasmakuje to już nie ma odwrotu ;-)

>

>42'' z 4m - do wiadomości w sam raz.

50" z 4m - do wiadomości, nie jest źle, ale przy HD mógłby być trochę większy :)))

A propos HD. Misfit, albo masz tajemne źródła o których nie mam pojęcia, albo oglądasz 2 filmy na miesiąc :)))

W wypożyczalniach nie ma nic, VOD w nTV leży i kwiczy, więc skąd? No chyba, że ciągniesz trochę z netu....

Co do filmów HD, to są jeszcze zagraniczni nadawcy.

Ciekawe, gdzie się podziewa autor wątku, gdyż mógłby się dokładniej określić co do swoich możliwości powiększania przekątnej.

Argi, zgadłeś :) Dodam że na nowych nośnikach ukazało się już ponad 600 tytułów i cały czas wychodzą nowe. A oglądam faktycznie tylko w weekendy - brak czasu :(

Dokładnie z kanapy do ekranu będą 3m, bo 4m to jest szerokość pokoju. Myślę nad plazmą panasa TH-37PV70P jest w dość dobre cenie ok. 3700zł Full HD to dwa razy większa cena i nie wiem, czy opłaca się aż tyle dopłacać?

No to zasadniczo zmienia punkt widzenia. Jeśli to będą 3m to do telewizji 42 cale powinno być dobrą opcją. Do DVD-9 50'' by dało radę.

Witam

Znajomy pracuje w sklepie RTV i sprzedaje TV, ostatnio sam zastanawiałem się na kupnem nowego TV, też zadałem pytanie jaka przekątna była by najlepsza:

Liczy się, że: odległość od TV powinna wynosić ok 3xprzekątna TV. Jeżeli masz 4m do telewizora to dzielisz na 3 przeliczasz na cale i gotowe.

Niemożna tak uogólniać. Dobry film HD można spokojnie oglądać z dwa razy mniejszej odległości niż dajmy na to przekomopresowane kanały naszych bidnych platform cyfrowych... Ten mnożnik x3 dotyczy raczej tej drugiej sytuacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.