Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-wire - jak podłączyć

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie pomóżcie jaki sposób wybrać .Posiadam kabel głośnikowy Sonic Link AST 200 Bi-wire i mam w związku z tym pytanie jaki sposób podłączenia do wzmacniacza jest lepszy czy też skręcić dwie końcówki kabla ze sobą czy też jedną sekcję (np.soprany) podłączyć do wyjść głośnkowych wzmacniacza A a drugą (soprany) do wyjść B i włączyć je jednocześnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/3626-bi-wire-jak-pod%C5%82%C4%85czy%C4%87/

>Darek ja swój kabel mam zarobiony w bananki-4 szt. z jednej, 4 z drugiej ;o)Mój wzmacniacz ma 1 parę wyjść głośnikowych(kolumny już 2) ,ale pozwala mi na takie podłączenie.Czyżbyś chciał do Altusów zastosować bi-wiring? ;o) A jakie wtyki chcesz zainstalować w swoim kabelku?Pozdrawiam

Panowie pomóżcie mi podłączyłem do wzmacniacza Kenwood KA 1030 moje zasłużone Altusy 300 w bi-wirringu w ten sposób,że soprany z kolumn podłączyłem do wyjść A wzmacniacza a basy do wyjść B,lecz niestety z chwilą wciśnięcia przycisków jednocześnie od A i B straszliwie spadł poziom głośności w kanałach,próbowałem również do wzmacniacza podłączyć dwa zestawy kolumn ,w chwili gdy kolumny podłączone do A grały było wszystko dobrze w chwili gdy włączyłem drugi zestaw dźwięk od razu zasadniczo stracił zarówno na głośności jak i jakosci (pucha),co może być przyczyną takiego zachowania wzmacniacza ,czy jest taka możliwość ,że wzmacniacz nie obsługuje bi-wirringu,czy też ja coś żle robię,dodam że jak skręce dwie końcówki w jeden banan wszystko gra bardzo dobrze.

Poruszyliście tutaj dwa bardzo ważne tematy dotyczące podłączenia kabli głośnikowych.

Po pierwsze nie należy pobielać (cynować) końcówek przewodów głośnikowych jeżeli podłączamy je za pomocą docisku (np. gniazda "nakrętkowe", bananki nie lutowane), ponieważ powierzchnia styku jest zdecydowanie mniejsza.

Do wzmacniacza biwirning można podłączać za pomocą gniazd A i B tylko wtedy jeżeli jesteśmy pewni, że wzmacniacz łączy zestawy A i B RÓWNOLEGLE, w przeciwnym wypadku nie można tak robić, gdyż cały sygnał dla głośnika niskotonowego przechodzi przez filtry głośnika wysokotonowego !!! Nie powinno uszkodzić sie w ten sposób sprzętu ale efektem jest granie tylko średnimi i wysokimi tonami.

Gdyby we wzmacniaczu wyjścia A i B były podłączone szeregowo (chociaż jeszcze nie słyszałem o czymś takim, bo i czemu to by miało służyć), to przy braku obciążenia na jednym z wyjść byłaby przerwa i wcale by nie grało.

Ewentualnie wyłącznik wyjść (w stanie "wyciśniętym"- wyłączonym) mógłby zwierać niepodłączone wyjście. Ale to łatwo sprawdzić. Jeżeli tak by było, to przy podłączeniu kolumn tylko do jednego wyjścia i włączeniu na wzmacniaczu wyjść A i B, byłaby cisza.

-> Darek2

A czy na pewno podłączyłeś żyły obu torów (niskotonowego i średnio-wysokotonowego) jak należy? Jeżeli zamienisz żyły w jednym torze, to mogą wystąpić, mniejsze lub większe (zależnie od konkretnych kolumn), zachwiania charakterystyki, co z kolei może skutkować "dziwnym" brzmieniem.

Zwróć uwagę, żeby oznaczenia + i - na obu wyjściach wzmacniacza zgadzały się z oznaczeniami + i - na obu wejściach w kolumnie.

Jeżeli już tak zrobiłeś, a mimo to masz takie efekty, to "cóś" dziwny jest ten wzmak...

Janusz z Torunia

Jak najbardziej wystepują takie sytuacje że producenci robią wzmacniacze łączące kolumny szeregowo, a sposób sprawdzenia przez Janoosza jest dobry. Najlepszym przykładem wzmacniczy łączących wyjścia szeregowo jest sp.Diora. robi sie tak dlatego żeby użytkownikowi nie stała się krzywda (w portwelu) jak podłączy do wzmacniacza dwa zestawy po 4 omy. Przy podłączeniu równoległym i mocniejszym przekreceniu gałki w prawo może być dymek, a przy szeregowym poprostu będzie ciszej.

>Javo

Sprawdzałem wszystko na pewno oznaczenia się zgadzają plus do plusa,minus do minusa,nie wiem co może być z tym wzmacniaczem nie mam do niego instrukcji(kumpel szuka) chyba że jest za słaby na tylnej obudowie pisze że ma 75 wat ,cały czas myślę po co producent dał dwa wyjścia A i B jak nie można z nich noramalnie korzystać,jak podłączylem dwa zestawy kulumn 8 ohm,to jak grał jeden zestaw bylo wszystko ok.jak włączyłem drugi zestaw B to elimnował dźwiękowo zestaw podłączony do A.

Spotkałem się kiedyś z takim patentem. Z użytkowego punktu widzenia to chodzi w tym chyba o możliwość słuchania na dwóch zestawach ale umieszczonych w różnych pomieszczeniach, albo nie wiem może do porównywania zestawów ze sobą. Dziwne rozwiązanie, ale niestety tylko producenci wiedza po co to robią.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.