Skocz do zawartości
IGNORED

Regeneracja lamp projektorowych

Woodolec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nowa lampa do mojego projektora (Epson EMP-TW600) kosztuje ok. 1400 zł. Poniewaź leci już 1900 h, czas rozejżeć się za wymiennikiem.

Trafiłem na takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda to super. Pracownik zapewnia, że trwałość dorównuje oryginałowi. Cena jest znakomita.

-Czy ktoś regenerował kiedyś lampy do projektorów?

-Może regenerował w tej firmie?

-Jaka jest trwałość takiej lampy?

-Czy kolor świecenia jest identyczny?

-Czy trzeba kalibrować projektor?

Będę wdzięczny za sugestie na temat obniżki kosztów lamp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/36307-regeneracja-lamp-projektorowych/

Cena lampy do projektora nie bierze się z sufitu. Wszystkim się wydaje, że skoro w hipermarkecie mogą kupić żarówkę Osram za kilka złotych, to wydanie kilkuset złotych na lampę do projektora jest wyraźnym zdzierstwem producentów... Poniekąd tak, ale...

Pewnikiem jest, że marża dla tego produktu jest wysoka, ale na pewno trudno to porównać do tuszów do urządzeń drukujących czy np. papierowych torebek do odkurzaczy. Te produkty na pewno kosztują o wiele za dużo, do ich kosztów wytworzenia. Ich cenę kształtuje sytuacja - klient jest zmuszony kupić ten produkt, bowiem w przeciwnym wypadku całe urządzenie przestaje być wartościowe - sprawne do użycia.

Oczywiście w przypadku lamp do projektora sytuacja jest podobna, niemniej należy pamiętać, że pod względem technologicznym są na pewno bardziej skomplikowane i wymagają spełnienia ostrzejszych kryteriów.

Naprawdę nie jest łatwo, równomiernie oświetlić powierzchnię kilum metrów kwadratowych, zwłaszcza zachowując jednorodność na brzegach obrazu. Na pewno nie da się to zrobić zarówką za kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych.

Problem regeneracji lampy do projektora może mieć poważne konsekwencje wpływającena jakość obrazu. Każda żarówka, nawet z tej samej serii charakteryzuje się indywidualnym spektrum światła.

Ja bym był dalece ostrożnym przy tego typu inwestycjach...

>Meloman

Dlatego założyłem ten wątek. W innym (może na innym forum) czytałem, że tak naprawdę problemem jest wytworzenie lustra i adjustacja żarnika a nie sam żarnik. Że cena lampy, nawet przy jej zaawansowaniu technologicznym, mogłaby być dużo niższa (nawet 3 razy).

Myślę, że jest podobnie jak z tuszami. Sprzedaje się b. tanio drukarki a zarabia na tuszach. Projektory tanie nie są, ale może być to dodatkowe źródło stałych zysków dla firmy. Bo niby dlaczego jest tak mało zamienników?

Szukam nadal tanich źródeł lamp. Jak dotąd znalazlem no-name za 800 zł, oryginał za 1290 zł i naprawianą za 350 zł. Uszkodzić projektora to nie uszkodzi. Jeśli będzie badziewna, to przy tej cenie będę jej używał jako koła ratunkowego, żeby nie być skazanym na nieoglądanie, gdy oryginalna się wypali.

Chciałem też pokazać tym wszystkim, którzy boją się projektorów ze względu na dodatkowe koszta, że można przyoszczędzić.

BTW. Zna może ktoś z Was tanie sklepy z lampami np. u Krzyżaków?

Mnie przez 8 lat użytkowania projektorów, ani razu nie zdarzyło się wymienić lampy...

Wcześniej kupowałem nowszy model :-)

A oglądałem i w zasadzie oglądam całkiem sporo.

Fajnie. Mój już po 1,5 roku ma 2000 h. Wg mnie, w tym momencie nie warto kupować. Następuje właśnie przełom technologiczny. D-Ila tanieje, LCD są coraz lepsze (vide Epson EMP-TW2000 - 50000:1 kontrast). DLP również tanieją - o 1080p nie wspomnę. Warto wg mnie poczekać jeszcze z rok. A do tego czasu jak najtaniej pooglądać to co mam. Tym bardziej, że to nie tragedia. Poza tym standardy BD i HD-DVD ciągle mutują. Pojawiają się kłopotliwe modyfikacje (1080p/24) ktore warto mieć a są niedostępne dla wcześniej kupionych modeli.

>>Woodolec

2000 h przez 1,5 roku daje średnio 4 godziny dzienne (dwa filmy).

Oglądasz na tym telewizję? Jesteś robotny inaczej? Bo wg mnie normalnie brakuje czasu, aby uzyskać taki rezultat...

Oglądam telewizję (nie mam telewizora). W weekendy robię maratony filmowe dla siebie i znajomych. Jestem też robotny inaczej (freelancer) - czasami mam robotę i nie oglądam, czasami nie mam i oglądam :) Dodatkowo lubię pokazy fotek na dużym ekranie z kompa i muzykę w iTunes z wizualizerem :)

>>Woodolec

Twój przypadek to ekstremum. Myślę, że dla normalnego użytkownika można spokojnie przyjąć 1 film co drugi dzień. Więc wychodzi jakieś 350-360 godzin na rok...

Ja kilka lat temu, również zafascynowany wielkim ekranem donowłame weekendowym maratonów. Zrezygnowałem z wielu powodów, ale przede także dlatego, że wszystko zlewało się w całość i gdzieś zatraciła się magia srebnego ekranu...

troche off-topic ale zgadzam sie z Melomanem - przy obecnym tempie starzenia sie sprzetu oraz realnych mozliwosciach wykorzystania projektora w tzw. wolnym czasie (niezawodowo) problem "zuzytej lampy" w zasadzie nie dotyczy pierwszego wlasciciela urzadzenia.... sam jak kupowalem swoj pierwszy Infocus to ten czas lampy mial znaczenie, a potem sie okazalo ze w 1,5 roku trzepnalem 1000 godzin (ogladam tylko filmy - 3-4 wieczory tygodniowo) i nie mialo to zdanego znaczenia....

• 8 miesięcy później...

Forumowicze, pytanie do wszystkich. Czy ktoś już regenerował w videohead lampę? Opis na stronie wygląda sensownie. A może są tacy, co mogą polecić tę firmę ze względu na inne usługi?

Właśnie czekam. Ale ta lampa skubana (wybacz maleńka) trzyma już 2860 godzin... I codzień od 3 miesięcy widzę napis „replace lamp”... Koleś z tej firmy mówi, że powinna wywalić. Potem natychmiast wysyłam. Czekam aż TW-2000 będzie za 6000 zł :)

>Właśnie czekam. Ale ta lampa skubana (wybacz maleńka) trzyma już 2860 godzin... I codzień od 3

>miesięcy widzę napis "replace lamp"... Koleś z tej firmy mówi, że powinna wywalić. Potem

>natychmiast wysyłam. Czekam aż TW-2000 będzie za 6000 zł :)

No szkoda, myślałem, że może ktoś już może polecić tę firmę. Teoretycznie o tym co piszą na stronie www, tak zregenerowana lampa (czytaj: wymieniony palinik) powinna bardzo niewiele odbiegać od oryginału, a empirycznie być identyczna.

Mnie interesuje tylko jedna rzecz.

Czy lampa regenerowana nie uszkodzi projektora?

Traktuję to tak samo jak zamienniki tonerów do drukarek. Nie widzę dużej różnicy chociaż sam zawsze kupowałem oryginał. Wymieniałem raz w roku więc zysk żaden. Tutaj jest większa różnica.

Z tego co wyczytałem, to jest możliwość, że po eksplozji żarnika uszkodzi się jakaś część optyki projektora. Ale eksplozja ma miejsce tylko (teoretycznie) podczas wypalania się lampy, czyli pod koniec jej żywota.

Mi z kolei koleś regenerujący lampy każe czekać na eksplozję. Za 2 tygodnie wyjadę na pewien czas i mam zamiar wysłać tę lampę. Czy wywali czy nie. Skoro od eksplozji matowieje lustro, to chyba wole, żeby nie eksplodowała. W sumie niezbyt wiele już ta lampa pociagnie. Szacun dla Epsona, za wytrzymałość lamp. Oglądałem często w trybie wysokiej lub średniej jasności a lampa nie chce zdechnąć ;) Martwi mnie możliwość spięcia. Jakbyście znaleźli wątek na ten temat np. anglojęzyczny, byłbym wdzięczny. Mój projektor jest już niewiele wart, więc mogę zaryzykować. Potencjalny zysk to prawie 1000 zł. Cena projektora bez lampy to mniej więcej tyle. Chyba że trafię lampę oryginał za 600-800 zł. Wtedy nie bedę ryzykował. W innym wypadku przesiądę się na nowszą generację :)

• 1 rok później...

Witam

Dorzucę swoje trzy grosze. Prawdopodobnie będę wysyłał lampę do regeneracji dlaczego?

Ano dlatego ze firma BENQ stwierdziła że projektor ma więcej niż 6 miesięcy i to że przepracował tylko 82 godziny !!! kompletnie ich nie interesuje. Model projektora to BENQ W500. Dla nich liczy się co pierwsze minie 1000h lub 6 miesięcy (chodzi o gwarancje lampy):/ Zaproponowali mi wymianę lampy na nową za skromne 1050zł więc jeśli ktoś mi powie że regenerowane są gorsze od nowych to wybaczcie ale jakoś te nowe potrafią naprawdę dać po kieszenie a jakością jak widać nie grzeszą jeśli miałbym teraz wydać 1050zł prawie połowę wartości projektora za 82 godziny oglądania w trybie ECO ?? :/ To jest czyste zdzierstwo i oszustwo. Rozumiem 1000 h i padła, ale 82 to jakaś porażka, kto te lampy produkuje??

Pozdrawiam i przestrzegam przed projektorami BENQ zwłaszcza model W500 bo lampa tragedia a obsługa serwisowa jeszcze gorsza. A co gorsze w regeneracji jest to najdroższa lampa czyli 450zł trzeba szykować :/

Witam

Wczoraj odebrałem paczkę z wyżej wymienionej firmy. Paczka solidnie zapakowana, czas usługi trzy dni. Po włożeniu lampy do projektora poczułem specyficzny zapach (jakby coś się wypalało). Lampa świeci bardzo ładnie, nie zauważyłem różnicy miedzy lampą regenerowaną a fabrycznie nową.

Ale... projektor przy włączaniu czasem wywala następujący błąd (z manuala):

"Lamp went out during use, or won’t come on. Lamp temperature is high so that it is difficult to turn on, the lifetime of the lamp has ended or the projector is malfunctioning."

Ponowne włączenie odbywa się już bez tego problemu. Projektor nie jest moją własnością więc nie mam pojęcia czy zdarzało się to wcześniej czy to kwestia lampy regenerowanej.

Więcej będę mógł powiedzieć po dłuższym czasie eksploatacji.

Pozdrawiam

Wrzuciłem na tłumacza to z powyżej :-) :

"Lampa wyszedł podczas użytkowania, czy też nie chodź. Temperaturze Lampa jest tak wysoki, że trudno jest włączyć, życia lampa została zakończona lub projektora jest nieprawidłowe."

I chciałbym zapytać: czy mamy jakieś wsparcie gdyby "Lampa wyszedł podczas użytkowania"?

To znaczy, czy dają gwarancję po regeneracji?

Pozdr.

Licznik oczywiście został wyzerowany. Dzwoniłem do firmy i dowiedziałem się, że ten specyficzny zapach jest jak najbardziej normalny. Co do lampy to powiedzieli, że to zapewne wina projektora. Pytałem właściciela projektora i takie sytuacje się zdarzały, ale stosunkowo rzadko. W necie znalazłem informację, że najprawdopodobniej poszedł balast. Odnośnie gwarancji to wynosi ona 3 miesiące.

Miałem właśnie regenerowaną lampę w moim Epsonie EMP-TW600. Miało to sens rok temu. Oryginał kosztował 1500 zł w epsonstore. Dodatkowo dałem się nabrać. Podobno firma sprzedaje tylko oryginały. Zdziwiło mnie, że nalegali, bym wysłał projektor do montażu i czyszczenia (gratis). VIP-Service.

Gdy wrócił, lampa była dużo ciemniejsza. Na telefony odpowiedzieli, że to niemożliwe, bo montują oryginały (podobno nikt nie robi zamienników). Odesłałem w ramach reklamacji i zażądałem starej lampy (która mimo 3400 godzin świeciła lepiej). Odesłali projektor z lampą trochę tylko ciemniejszą niż oryginał i szczątki żarnika z lustrem. Na monity odpowiedzieli, że wszyscy tak robią. Reasumując: mimo, że płaciłem 900 zł za „oryginalną” część, dostałem regenerowaną nie wiadomo czym lampę.

Oryginał wytrzymał mi ponad 2,5 roku.

Podróba 1 rok. Po roku podróba zaczęła dosyć szybko ciemnieć. Mniej więcej co 2 tygodnie musiałem zmieniać ustawienia. W końcu gamma przestała pomagać (od początku leciał na ręcznej, dosyć wysilonej gammie). Można cokolwiek zobaczyć tylko na najwyższych ustawieniach. Living Room i Dynamic. Degradacja jest błyskawiczna. Wszystko wskazuje na to, że lampa nie pociągnie dłużej niż 1800 godzin.

Od mniej więcej pół roku mam z oglądania coraz mniej przyjemności.

Morał jest taki: lepiej oryginał z pewnego żródła, niż „oszczędność”. Zaoszczędziłem 600 zł, starciłem nerwów za 2000 zł ;)

Pozytyw jest taki: nie mogę przed świętami dostać lampy, kupiłem więc nowy TW2000 :)

Na pewno więcej nie kupię zamiennika. Być może sprawdza się to w innych projektorach, jednak epsony mają specyficzne i bardzo dobre lampy.

Woodolec,

Skoro odesłali szczątki żarnika i lustro to podejrzewam, że wrzucili Ci samą lampę bez modułu (co wcale nie świadczy, że lampa była nieoryginalna). A to, że świeciła ciemniej to pewnie rezultat uszkodzenia modułu albo nieprawidłowego montażu w nim lampy. Sam miałem taką sytuację z starym Mitsubishi-nie zapiołem do końca takiego drucika mocującego lampę w module, lampa zmieniła swoje położenie może o pół milimetra, a projektor praktycznie nie świecił.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.