Skocz do zawartości
IGNORED

robimy shigaraki transport / CD Flatfish

Rekomendowane odpowiedzi

rodzyn jestes wielki. nie napisze jednak ze zabieram sie za przerobki bo juz dawno nie slyszalem dzwieku tej klasy u siebie.

musze sobie najpierw posluchac tego co mam w tej chwili lub zdobyc nowego dawce. wlasnie szukam na necie. widze ze juz za okolo 180zl mozna go miec.

nie moge w to uwierzyc ze jeden stab moze tak kaszanic dzwiek... ciekawe jak stabilizatory NEC lub ON by sie tu sprawdzily.

Próbowałem jeszcze w ubiegłym roku ST i ON i zmiany były pomijalne -na granicy percepcji w stosunku do oryginała więc przy nich pozostałem (może to u mnie kwestia zasilania z aku litowych ale porównując zasilanie sieciowe w najlepszej wersji PD i aku litowe wybrałem to drugie -przy czym aku żelowe były gorsze).

wlasnie dolutowalem sobie smd 100nF na nogach stabilizatora ST przy samej obudowie. wielkosc 805 tam sie miesci :) miedzy wejsciem a masa. efekt-> ST zaczal grac jak F

mam jednak problem:

naped sie wiesza. wlacza sie po czym podczas wczytywania plyty zamiera(jak sie rozgrzeje). w trakcie wczytywania lub wlaczenia 1 utworu :)

gdy chwile odpocznie potrafi dzialac przez 2min po czym zamiera. wczesniej tego nie mial. usuwam tantale... nic nie daje :(

jakies pomysly? wyglada tak jakby sie sterownik silnika przegrzewal lub cos innego sie przegrzewalo...

wymienilem wiekszosc blackow. zostaly mi 4 szt. niestety zgubilem gdzies 2x10uF (w ich miejscu sa 2x4.uF BGN) chyba musi tak zostac :(

tranzystor obok sterownika silnikow bardzo goracy. zaloze radiator z blaszki i zobacze czy cos da.. wiecej info pozniej..

Może jakieś mikrozwarcie podczas lutowania tantali - też mi się zdażyło(jakby coś to na maila mogę podesłać duże zdjęcia mojej płytki ciczebnej). Na zdjęciach , które dodałem 12.07 (niestety 100kB) zaznaczyłem na czerwono (+)elektrolitów do których dodałem tantale, oraz te dwa bypasy , które należało wylutować.

Zdecydowanie odpuściłbym sobie to 100 nF na stabie.

jak pisalem. zalozenie radiatora do tranzystora tego wiekszego obok scalaka sterujacego silnikami pomoglo. naped zyje i sie nie wiesza. wydaje mi sie ze to przez dodatkowe tantale...

ciezko znalezc dawce. czy nada sie ten oto ochotnik? ez51

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

marosik, 15 Lip 2008, 00:26

>ciezko znalezc dawce. czy nada sie ten oto ochotnik? ez51

Nada się to jest dokładnie ten sam napęd,tylko talerzyk ma lepszy.

ST w semiconductor bank np na marszalkowskiej. okolo 0.65gr

rodzyn jest blad kond C954 jest 2.2 uF 50V a nie 22uF

mam tam podlutowane tantale na 25V moze przebijaja>? zaraz je wywale...

chlopaki macie wersje z dodatkowym kondkiem SMD czy bez niego?

a to 2,2 może mi zrzarło przecinek.

Kondy są na wyższe napięcie ale najwyższe napięcie zsilenia które może przyjąć klon wg serwisówki

to 12v.

Ja uzywam staba Nationala, jak oryginalnie w Shigaraki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze raz juz teraz poprawna lista elektrolitów

to mój stary wpis i wartosci z numerami:

c906-0,1uf/50v, c913-22uf/16v, c914-0,33uf/50v, c915-4,7uf/50v, c916-220uf/16v, c952-470/10v, c918-100uf/10v

c953-220uf/10v, c930-100uf/10v, c927-2,2uf/50v, c929-10u/25v, c934-10uf/25v, c932-47uf/16v, c964-3,3uf/50v,

c945-3,3uf/50v, c942-220uf/16v, c939-100uf/10v, c936-1uf/50v, c954-2,2uf/50v+ 102= 1nf to chyba na tyle. rodzyn 30 Paź 2007, 23:

wlasnie doczytalem co mam napisane na tantalach i sie okazuje ze moje sa 100nF a nie 1uF :)

czy poza mna ktos takie zakladal? u mnie sie sprawdzaja calkiem niezle. nie wiem jak graja 470nF..

Ps. a Nationala gdzie w W-wie mozna znalezc?

czy znacie producenta elektroniki pod nazwa S. ma np stabilizator ktory dzis kupilem TS7808.

pod spodem parametry L7808 i TS7808

Ukryta Zawartość

post-10216-100009283 1216551767_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzieki uprzejmosci rodzyna wrocilem do wersji oryginalnej bocznikowanej tantalami 0.1uF (z wyjatkiem 2x10uF)

Moim zdaniem najlepiej grala wersja bocznikowana jednak w miejscu oryginalnych 2x10uF mialem 2x4.7uF BGN (wg Petera). Bardzo dobra lokalizacjia instrumentow na scenie, gleboka scena, duzo powietrza, krotki zwiezly bas.

niedlugo moze i rodzyn sprawdzi takie ustawienie. ciekaw jestem czy u niego tez sie sprawdzi.

czy ktos sprawdzal inne pojemnosci tantali? .68uF 1uF lub jak ja 0.1uF?

Wydaje się, że koledzy z diyaudio poczynili przełom w badaniach - dodatkowy, niezależny od zasilacza 8V wysokiej jakości regulator na obwody 5V, co może oznaczać że ta cała zabawa z kondziami... to tylko zwalczanie objawów zakłóceń od silników przechodzących z 8V

ćwiczyłem tego staba na początku i owszem przy zasilaniu sieciowym były pewne zmiany ale bez fajerwerków, natomiast przy aku litowym zmiany były na granicy percepcji i to niekoniecznie w dobrą stronę, właśnie zabawa z kondziami dała doskonały efekt - zwłaszcza ten 0,1 - naprawdę spróbujcie zasilić z aku litowego - obsługa jest batdzo prosta i nie różni się niczym od obsługi aku w kamerze video-potrzebne są dwie ładowarki- jedna jako ładowarka a druga do przerobienia na zaczep akumulatora do obudowy, potrzebne są też dwa aku ok 4 ah ok 14 godz grania na jednym a drugi w tym czasie ok 4 godz się laduje itd- chętnie służę podpowiedziami jak to zrobić jeżeli będą zaiteresowani!

rodzyn,

do kondzia 0.1 nie musisz mnie przekonywać, sam w temacie coś tam wniosłem.

Mam na myśli kondzie odsprzęgające.

Próbowałeś zasilić osobno 5 i 8V, izolując całkowicie zasilanie ASP i DSP od serva?

Gościu, który to zaproponował chyba wie co mówi, ćwiczył flatfisha 2 lata.... zachęcam do lektury. Jest tam więcej ciekawych spostrzeżeń...

Probowalem oddzielne zasilanie na 5V, wpis z 22 Lis 2007, 19:20

W koncu pozostalem przy pojedynczym zasilaczu bo tak u mnie gralo lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi