Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny System Audio 1530 - wrazenia

shukenja

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

jakis czas temu pokazywalem na forum swoj zestaw:

pro-ject rpm5

arcam diva a70

B&W 685.

otoz udalo mi sue wymienic monitory B&W na kolumny podlogowe System Audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie zauwazylem na forum niczego o tych kolumnach, wiec zdecydowalem sie cos o nich skrobnac.

przede wszystkim, po podlaczeniu od razu dalo sie ulsyszec roznice. az siadlem. nawet nie musialem puszczac zadnych wysublimnowanych wypieszczonych plyt ze smaczkami do rozkoszowania sie. ot, pierwsz aplyta zaczel asie krecic i moja zona powiedziala po kilkunoastu sekundach "nooooo".duzo duzo wiecej przestrzenii, a mam pokoj 30m2. zeor problemow. oczywiscie nie udalo mi sie ustawic idealnie trojkata, ale co tam. dzwiek niesie sie tak pieknie ze az sie po prostu butow nie chce zdejmowac, wszystko slychac wyraznie, dol niski kiedy trzeba, schodzi az do piet. ciary na plecach przy co lepszych utworach.

generalnie, bardzo cieple brzmienie. raczej nie do symfonii i wielkich klasyk ale byc moze przy innym wzmaku i zrodle, kto wie ? gora duzo bardziej wyrazista niz przy B&W. wlasiciwe, wogole wyrazista, dopiero teraz uslyszalem pewne smaczki na tych samych plytach. co to bedzie jak kolumny sie rozgrzeja i napedza ?

woklae brzmia jakby faktycznie ktos stal przed sluchaczem. scena poustawiana niesamowicie w przestrzeni, az zaczalem sie zastanawiac jak wygladaja twarz emuzykow ktorzy grali z pyt :)

jestem absolutnie zachwycony, ucieszony i co tylko jeszcze dobrego mozna napisac.

cena - 800 euro.

zdecydowalem sie na te kolumny bo stwierdzilem ze koszt podstawek to okolo 200 euro albo i wiecej, wiec kompensuje cene B&W tym wlasnie zestawem.

nie mam nic do monitorow, moj pierwszy i oryginalny zestaw produkcyjny opiera sie na monitorach aktywnych, ale moj boze, B&W przy System Audio to jak polonez i audi. Wiem ze moze nie powinienem porownywac w ten sposob monitorow do podlogowek, ale zastanawiam sie za co sie wlasciwie placi przy wyborze B&W bo roznica cenowa to 200 euro, a dzwiekowa to jak normalnosc a przyjemnosc. od teraz uznaje B&W za firme ktora kaze przeplacac.

nawet wiecej - w salonie slyszalem nie tylko monitory, mialem okazje posluchac nautilusa i jak dla mnie, roznica cenowa pomiedzy nautilusem a system audio absolutnie nie oddaje dzwieku tych kolumn. nie wiem, albo B&W graja slabo, albo SA sie zachwycilem, ale pisze co mysle i jak slysze.

i takie male datela - kolumny sa na podstawce od razy (mysle ze to mdf, jest ciezki, gr25mm, okolo). mozna je odkrecic, ale jak sie ucieszylem - do zestawu dolaczone gumowe podkladki, koplet srub i - uwaga - kolce ! male, ale wystarczajace. poniewaz mam parjkiet, zalozylem gumki, efekt piekny.kolce zostawiam na pozniej jak bedzie granit.

dodatkowo, po zdjeciu maskownic mozna je zamontowac z tylu kolumn, i to tak ze dol maskownicy przyslania lekko bass reflex, musze posluchac w kilku kombinacjach zeby stwierdzic jaki to efekt dlugotrwaly ma, ale to pozniej.

nie wiem czy powyzsze drobiazgi to standard, ale uwazam to za piekny chwyt producenta. ilez to klopotu mniej.

niestety,nie widzialem zeby te kolumny byly dystrybuowane w polsce, zreszta nawet tutaj w Irlandii ciezko bylo je dostac, zamowienie na te kolumny to rzadkosc, ale goraco polecam.

oczywiscie nie bede pisal ze brac bo nie odsluchiwalem wszystkich kolumn w tym zakresie cenowym, ale te sa bezsprzecznie cudowne, zalecam odsluchy przy pierwszej mozliwej okazji.

wybralem kolor czarny (wykonanie to solidne drewno), pieknie sie wpasowuje. kolumna jest gleboka, ale szeroka tylko na 13cm. srednica cd, sprawdzalem. metr wysokosci, z podstawkami troche wiecej. wygladaja smukle, bardzo elegancko. moze nie poteznie, ale nie sprawiaja ze clzowiek czuje sie maly przy muzyce. wrecz przeciwnie, sa bardzo sympatyczne, acz chce sie usiasc i sluchac i patrzec.

absolutnie polecam.

ps. dolacze zdjecia jak tylko wroce do domu.

pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/36594-kolumny-system-audio-1530-wrazenia/

przepraszam, wlasciwy link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciesze sie, ze te kolumny tak ladnie komponuja sie z Twoim systemem. W Danii sa one takze dosc malo populrne aczkolwiek maja stalego dystrybutora - siec sklepow Expert. Kiedys mialem w domu inne, tansze kolumny tej fimy i nie spodobal mi sie bas. Poniewaz woofery sa male kolumna jest zestrojona na lekkie podbicie basu i to wcale nie najwyzszego na co wskazywalyby jej rozmiary. W efekcie dzwiek byl w dole skali poluzowany i kontrola basu slaba. Wniosek zatem byl taki, ze potrzebuja bardzo wydajnej elektorniki by trzymac wszystko w jako takich ryzach.

System Audio produkuje znakomite monitory w cenie okolo 10 tys. zl. Ich kolumny zwsze wyrozniaja sie niezla srednica i gora pasma, dobrze oddaja stereofonie i przestrzennosc dzwieku. Tylko ten bas.. ale moze poprawili sie? Twojego modelu nie znam. W tym, ktory mialem w domu byla komora do wypelnienia piaskiem i to warto bylo przetestowac.

pzdrw

soso

ciekawe rzeczy piszesz. z tego co wiedze to najnizszy model podlogowek, monitorow nie mialem okazji ogladac ani sluchac.

mysle ze mogli poprawic to o czym piszesz bo jesli chodzi o bas to jest go odpowiednoio, przynajmniej u mnie. na pewno duzo wiecej niz bylo przy B&W.

byc moze to kwestia wykonania, podstawek, nie wiem. kolumny same w sobie sa bardzo ciezkie, jedna wazy az 13kg. to duzo przy metrze wzrostu :)

sprawdzilem tez strone, oficjalnie w polsce nie ma dystrybutora. asz koda bo mysle ze wielu ludzi by sie decydowalo.

"Patyczki" System Audio były kilka lat temu w sprzedaży w Polsce, dystrybutorem był bodajże Decibel (za to ostatnie głowy nie dam). Stało tego kilka modeli np. w warszawskiej Elektrycznej Pomarańczy.

link:

Ukryta Zawartość

Pisza, ze wymagaja solidnej elektorniki z klasa.

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

Przez parę lat były w Elektrycznej Pomarańczy. Wysokie i bardzo szczupłe - ale to były tanie modele 1130 i bodajże 1150. Były zbudowane na najtańszych Vifach. Przynajmniej te 1130 to była straszna mizeria.

Z oznaczenia wynika, że te 1530 to może jednak być zupełnie co innego.

• 4 lata później...

.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.