Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo jako PRE OUT

piskle smoka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow.Mam pytanie , kilka krotnie spotkalem sie z umownym porownaniem ze amplituner gra w stereo jak 3-krotnie tanszy wzmacniacz . I teraz mam pytanie , czy warto kupic wzmacniacz do 300 Euro (posiadam ampli Denon 2300) , czy jakosc dzwieku bedzie wyraznie lepsza a jak tak to jaki.I jeszcze jedno , czy w takim polaczeniu bede mogl sluchac radia z amplitunera .

Za wszelkie odpowiedzi z gory dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/36760-wzmacniacz-stereo-jako-pre-out/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w tym wątku masz wszystko opisane :)

Ukryta Zawartość

3x lepszy dźwięk... ciekawe jaką miarą to mierzą... (piskle... najlepiej posłuchaj i oceń... bo wpisy czyjeś tylko sugerują... ale kase TY wydasz). Mam amplituner Yamahy i wzmacniacz Luxmana... obydwa fajnie grają z tym że inaczej... każde z nich oferuje inne brzmienie i ma swoje + jaki i - względem siebie... gdybym miał wzmacniacz Yamahy wtedy mógłbym coś więcej powiedzieć. Radia będziesz mógł słuchać... amplituner będzie służył jako preamp

pzdr

123... test

> piskle smoka

jako przedwzmacniacz będzie pracował amplituner Denona, a kolumny podłączasz wtedy do wzmacniacza

ten Denon nie jest do końca taki zły (ma całkiem niezłą przestrzeń i szczegółowy dźwięk) ale brakuje mu zdecydowanie uderzenia i dynamiki, no i jednak troche mocy... więc pytanie czy chcesz te aspekty brzmienia poprawić

każdy wzmacniacz w tej cenie (z nowych) zagra od niego lepiej w tym względzie (pozostaje jeszcze kwestia dopasowania do kolumn) natomiast jeśli bierzesz pod uwagę używane wzmacniacze w takiej cenie - to już będzie przepaść jakościowa

Mam jeszcze pytanie odnosnie modeli - jakie moglibyscie mi zaproponowac?.W gre wchodza tylko nowe ,a tak na marginesie to ma to byc prezent urodzinowy , a co do odsluchow to ciezko bo jak pojade do MM albo Saturna to niema zbytniego wyboru w tym przedziale cenowym. Dlatego musialbym troszke w ciemno kupowac.Najblizsze sklepy mam w Stuttgardzie a to za daleko .

Piskle smoka

bardzo mały wybór w tej cenie, to ma grać z JBL e80 ?

możesz poszukać:

CA 540A v2 (z JBL e90 grał lepiej od ampli kinowego Denona) / Cambridge 640A v2

NAD c325/c350

może HK 970 (ale raczej nie w tej cenie)

Znalazlem cos takiego -Yamaha AX-497 za 279 euro i Denon PMA-500 AE za 200 euro i jestem ciekaw jakie macie zdanie o nich i czy mozna sie pokusic na ktorys z nich bez odsluchu ?

ten Denon to dno, Yamaha to amplituner stereo a nie wzmacniacz, ale lepiej dołożyć pare grosze do modelu AX797, jeśli mogą też być amplitunery stereo to warto zwrócić też uwagę na HK 3380/3480 - całkiem fajnie grają, łagodniej od Yamahy

ax-497 to wzmak a nie amplituner :-)

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

123... test

No cóz uzywka za te pieniądze to jednak wiekszy postęp w jakosci dźwięku w porównaniu z wymienionymi..

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Witam! Nie chcę zakładać nowego wątku... bo mój problem jest podobny :-)

Posiadam amplituner Onkyo 603 + Kolumny Klipsch F2. W kolumnach mam po cztery gniazda, jednak nie zamierzam używać bi-writingu (chyba tak to się pisze). Drugie wejścia chciałbym wykorzystać pod wzmacniacz. Czyli kino grałoby amplituner + kolumny+DVD a stereo to wzmacniacz + kolumny + CD. Mój dylemat polega na tym, ze nie mam pojęcia jaki wzmacniacz kupić z rynku wtórnego żeby lepiej zagrało to od stereo z Onkyo? Jak byłem na odsłuchu kolumn to poprosiłem sprzedawcę aby podłączył mi je pod wzmacniacz NAD który kosztował u niego prawie 2k. różnica była.... tylko nie aż taka aby wydawać tyle kasy na wzmacniacz. Sprzedawca sam był zdziwiony i wytłumaczył to tym, że wzmacniacz jest nowy i "niewygrzany". Więc cały czas się zastanawiam czy mam szansę znaleźć coś z drugiej ręki za małe pieniądze, ale grające lepiej w stereo od tego Onkyo 603?

Mam możliwość przywiezienia od rodziny starego Radmora (niestety dokładnie nie wiem jaki to model), tylko że to jest 3000 Km w jedną stronę, Czy warto zaryzykować? Czy jest szansa że stary Radmor zagra lepiej od nowego (2 letniego) Onkyo?

Mam podobny problem:

Denon AVR 2106 + Cabasse Jersey MT3 + Cabasse Socoa MT3 + Cabasse Orion MT3 + B&W DM601 S3.

Podobno nawet bardzo dobry amplituner gra gorzej w stereo niż normalny wzmacniacz. Dlatego ostatnio chodzi mi po głowie pomysł z wykorzystaniem wyjść PreOut z amplitunera i podłączenia ich do:

1. Wzmacniacza stereo

2. Końcówki mocy

3. Dwóch monobloków

Najbardziej by mi pasowała końcówka mocy z opcją "auto power on" - tak jak w subwooferze. Chciałbym wydać maksymalnie 1500 PLN. Czy mógłby mi ktoś doradzić co by najlepiej grało z Cabasse Jersey ?

Może jakiś wzmacniacz z drugiej ręki z możliwością podłączenia PreOut z amplitunera z ominięciem przedwzmacniacza wzmacniacza (?!!).

Czy skomplikowane jest "dostrojenie" takiego zestawu (amplituner + końcówka mocy) ?

@Karoluch

>Najbardziej by mi pasowała końcówka mocy z opcją "auto power on"

w amplitunerze powinny chyba być gniazda 220V (u mnie są) - pod to możesz podłączyć wzmacniacz

z dostrojeniem nie ma problemu, regulator głośności we wzmaku jest nieaktywny

123... test

@don111

zgadza się, tyle że mam podłączonego Luxmana tak (nie wiem jaki pobór mocy ma - ale spory bo moc wyjściową ma 2x 75W/8ohm, a u mnie napędza kolumny 4 ohmowe), wcześniej miałem podłączonego DUAL-a CV1260 (pobór mocy 370W- wyjściowa niższa niż w Luxmanie) i nie ma problemów... więc nie wiem jak to jest do końca z tymi mocami podanymi, ale spełnia swoją funkcję

pzdr

123... test

cytuje z instrukcji mojego Denona 2106

"Moc całkowita - 100W. Nie podłączaj urządzeń których pobór mocy jest większy niż 100W"

możliwe że w Twój amplituner dysponuje złączem prądowym o nieco wyższej mocy ale na pewno nie na tyle dużym aby podłączać tam wzmacniacze/końcówki mocy

jeżeli chcesz usłyszeć różnicę to bierz PM4001. Między PMA 700AE a amplitunerem może być taka różnica że nawet nie usłyszysz .

Yamaha o której pisałeś wcześniej też warta zastanowienia (gra inaczej niż Denon... )

ale zanim kupisz... lepiej posłuchaj bo sprzęt innej firmy oferuje inne brzmienie... a każdy ma różne gusta

pzdr

123... test

Jeśli się nie mylę, to Denon PMA 700 AE nie ma mozliwości podłączenia obcego przedwzmacniacza wprost do końcówek mocy - najniższy z taką mozliwością jest 1500 AE.

w budżecie jaki jest przeznaczony na wzmaka chyba żaden nie ma takiej możliwości, ale zawsze można podpiąć pod któreś wejście, ustawić na wzmaku określoną siłę głośności i też będzie grało

pzdr

123... test

Wg mnie najlepszym rozwiązaniem będzie zakup H/K 3480 ma duży zapas prądu, IDEALNIE pasuje do JBL E80 a poza tym posiada magiczne zworki z tyłu obudowy które pozwalają na użycie w roli końcówki mocy. Ani Denon PMA 700 ani wspomniany Marantz nie mają tej umiejętności. Cena H/K 3480 to w porywach 1450zł, ale widziałem ostatnio na allegro za 1100zł. Do JBL-i Denon to wielkie nieporozumienie!!!!

Wbrew pozorom i niektorym opiniom podoba mi sie dzwiek ampli Denona i JBL , a co do tego H/K to drugiego tak duzego klocka niepotrzebuje .

Mam tylko pytanie jak juz bede posiadaczem Denona albo Marantza to jak to podlaczyc i czy trudne jest wysterowanie kolumn przednich ?

Witam wszystkich

Odnowie troche watek .Mam pytanie co sadzicie o wzmacniaczu H/K 970 gdyz jestem zainteresowany (troszke niespodziewanie budzet sie powiekszyl :) ) i jestem ciekaw waszych opini ?

Znowu musze troche odswiezyc watek, gdyz zakupilem H/K 970 i podlaczylem go do mojego ampli i niechce grac nic w 5.1 , niewiem jak to nastawic, jak ogladam telewizje przez PRO LOGIC 2 to tylko dzwiek wydobywa sie z centrala i tylnych fronty milcza i niewiem czy musze cos w ampli nastawic czy we wzmaku .Mam wielka prosbe zeby mi ktos doradzil , za wszelkie podpowiedzi z gory dziekuje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.