Skocz do zawartości
IGNORED

Duży problem w małym pokoju.

Gość Tycjusz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tycjusz

(Konto usunięte)

Witam szanownych grupowiczów i proszę o podpowiedz. Wiem ze podobne tematy przewijały sie przez to forum regularnie, ale ... pomózcie.

Jakie głośniki do NADa (350 +541) do małego pokoju (12m2), zagrają dobrze w BLISKIM SĄSIEDZTWIE TYLNEJ SCIANY (dosunięte na około 5 cm). Szukam głebokiego ale zarazem krótkiego basu oraz nie za ostrej góry do muzyki klasycznej (głownie symfonika), popu i rocka.

Przeglądając internet wytypowałem kilka pozycji z basrefleksem z przodu:

1) Avance Omega 506mkII (czy aby nie małe do symfoniki?),

2) B&W 601 S3 (podobno zbyt ostre?),

3) Wharfedale Diamond 8.2,

4) Avance Epsilon 910 mkII (te już tylko z drugiej ręki).

5) Paradigm Studio 20v3 (chyba najbardziej obiecujące).

Co dodalibyście do ww listy lub które z nich skreślilibyście. Prosze pomóżcie ograniczyć grono potencjalnych kandydatów. Budzet? ... do około 3000 zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/3679-du%C5%BCy-problem-w-ma%C5%82ym-pokoju/

Ja bym dodal JBL LX2004 ja mam je w 12m2 i jest ok odsuniete od sciany okolo 30cm...

Nie wiem jak zagra z NADem ale w przyszlosci na ten wlasnie wzmacnacz chce wymienic....

Ja te skrzynki polecam...

Pozdrawiam

Virus

Pomyśl o JM Lab Cobalt 806 (można z drugiej ręki dostać po cenie znacznie niższej niż 3000). Mam je w swoim gabinecie b. blisko ściany i nie mogę powiedzieć, żeby działa się jakś straszna tragedia (poza tym mają basreflex z przodu, co umożliwia takie ustawienie). Jedyne co może się Tobie nie spodobać to wysokie tony, których w JM Labach jest jednak sporo, ale są one b. dobrej jakości, przez co dźwięk z nich płynący staje się detaliczny.

Ja dodam od siebie B&W DM303, które przez jakiś czas grały w moim 12-metrowym pokoju, ustawione niemal przy samej ścianie na półkach do tejże przykręconych. Bas trochę mi się rozlał, ale skorygowałem to wkładając odrobinę waty do bas-refleksu, tak że dmuchał całkiem swobodnie. Na pewno mały dystans do sciany tylnej nie robi im strasznej krzywdy.

Z Nadem powinny zagrać dobrze, bo są to kolumny uniwersalne. Myślę, że w przy takim budżecie i ustawieniu nie ma co kombinować, chociaż możnaby sprawdzić również ATC SCM7. Czy jednak naprawdę nie możesz odsunąć kolumn na chociażby 20-30cm? W takich warunkach wybór byłby dużo większy. Jeżeli jest na to jakakolwiek szansa, postaraj się o tą przestrzeń bo warto.

Pozdrawiam

Zastanow sie nad KEF Q1... maja otwory bass reflex z przodu i to powinno Ci pomoc!!! poza tym sa to bardzo dobrze kolumny... mam je sam od tygodnia i jestem bardzo zadowolony... choc sa jeszcze nie wygrzane...

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Większość kolumn posiadających bass-reflex z przodu poprawnie zagra w bliskiej odległości od ściany, ale mimo to warto fragment ściany znajdujący się w bezpośrednim sąsiedztwie za kolumną wytłumić.

• 8 miesięcy później...

Witam,

Mam ten sam problem co kolega powyżej. Szukam właśnie monitorków, tak z przedziału 2tys. - 4,5tys zł, które

zagrają dobrze w sąsiedztwie tylnej ściany, (około 20 cm) w pokoju 14m2 z Creekiem 4330 :-) Z muzyki to słucham najwięcej rocka, troszkę metalu, choć ostatnio też i różnych odmian jazzu. Chciałbym żeby kolumny poprawiły nieco wykop i sprężystość basu, ale by dźwięk nie stracił nic ze swojej przestrzenności. Tak więc bas krótki, szybki i twardy, średnica wyraźna, naturalna, wysokie nie męczące (nie muszą być zbyt szczegółowe). Creek jest raczej łagodnym wzmakiem i tak sobie pomyślałem, że jak podłączę do niego jakieś żywiołowe kolumienki to w sumie powinno wyjść fajnie, i w dynamicznym rocku i w nastrojowym jazziku. Ja osobiście to myślałem już o Paradigm Studio 20v3, Jm Lab Cobalt 806 S albo B&W DM 602 S3, może o czymś z Pro Ac, Acoustic Energy, Mission... Zdaje się, że Paradigmy będą bardzo dobre, ale mam jeszcze pytanie, czy nadadzą się do 14m pokoju ? Tak więc, może któryś z Panów słyszał wymienione przeze mnie monitory, czy może jakieś inne godne polecenia w konfiguracji z Creekiem 4330 i mógłby mi mniej więcej napisać jak jego zdaniem to grało. Za wszelkie sugestie będę niewymownie wdzięczny :-).

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję Panom za pomoc :-).

Michał

I love the sound of crashing guitars

W tych warunkach i przy tych wymaganiach niezła mogłaby być jakieś kolumny w obudowach zamkniętych. Teraz na rynku ich mało ale może znajdziesz coś ciekawego z używanych. Konkretnego typu Ci nie zaproponuję, bo te co mam raczej byłyby za małe do twojego pokoju i chyba jednak nie ta półka cenowa. No i te moje raczej do symfoniki się nie nadają. Posłuchac można ale w tym nie błyszczą. Chodziło Ci jednak o to, by nie było z problemu z przysunieciem do ściany i aby bas był szybki i dokładny. To mam. Ścian nie przesuwa ale o to akurat mi nie chodziło. Tobie chyba też? Polecam więc jako rozwiązanie konstrukcyjne, a jeśli idzie o konkretny model, to trudno mi powiedzieć. Ach, u mnie stoją na półce. Z ciekawości podłożyłem pod nie zwinięte ścierki (akurat to miałem pod ręką), bo widziałem takie rozwiązanie w jakimś sklepie w przypadku kolumienek od Pianocrafta. Zresztą pisał o tym też ktoś na forum. Zrobiłem to z ciekawości ...i tak już zostało. Poza tym fajnie to wygląda :-)))

• Redaktorzy

żywiołowe monitorki - posłuchaj Triangli Titus (,miejsze) i Comete (większe z 3kzł). Oba modele to przednie BR. Z zamnkniętych to Spendor S3/5 (raczej mało żywiołaowe, ale bardzo muzykalne) i NHT Model One.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

u mnie "grają" paradigmy studio 20 v3 w 25 metrach

obawiam się że w 14m mogą mieć za mało miejsca, one muszą mieć powietrze w około, inaczej basu bedzie za dużo i gorsza przestrzeń

b fajne kolumienki których słuchałem i mogą się sprawdzić w 14m to Sound Project Nina, stały sobie kiedyś w audioforte

no i spróbuj Triangli, kiedyś COmete o mało co nie kupiłem, to ciekawa (i na pewno ekspresyjna!) szkoła dźwięku

kiedyś w czasach gdy czytywałem zagraniczne pisemka Mission uchodziły za dobrze grające blisko ściany, nie wiemjak współcześnie

no i jest Naim Intro ale to epwnie inny budzet

A ja bym polecił coś z Qba, słyszalem kiedyś ich niewielkie Mieszko postawione bardzo blisko sciany i brzmiało to bardzo dobrze, mimi, że otwór jest z tyłu. Może dlatego, że skrzynka jest dośc długa.

Witam serdecznie,

Naprawdę BARDZO DZIĘKUJĘ wszystkim za wpisy :-)

Co do kolumienek w obudowie zamkniętej to mam z nimi złe doświadczenia :-( Posiadam właśnie Tonsile Space 86 (wiem, są troszeczkę wiekowe) i już dwa (!) razy wymieniałem w nich głośniki, bo po prostu popękała w nich membrana. Za drugim razem wywierciłem otwory, włożyłem w nie po kawałku rurki PCV (taki DIV, bass reflex :-D) i teraz to mogę kręcić gałą wzmaka na maksa, a głośnikom nic to nie szkodzi :-) Wiem, wiem, że to nie to samo ale ja bym właśnie preferował jakieś kolumny z bass raflexem z przodu, nie wiem, może to już takie uprzedzenie :-)

Quba Mieszko, dokładnie te kolumny polecił mi też mój znajomy, ale niestety, w Visatexie we Wrocławiu ich nie mają, a ja właśnie tam chciałem coś wybrać. Może wie ktoś na forum gdzie można ich posłuchać ? Jestem z Jeleniej Góry to na Dolnym Śląsku.

Pozdrawiam

Michał.

• Redaktorzy

Hi. Nie oceniaj konstrukcji zamkniętych na podstawie tonsilowskiego bubla. To tak jakbyś wszystkie samochody coupe oceniał przez pryzmat fiatowskiej mydelniczki.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Witam wszystkich,

Ja jeszcze w sprawie monitorków do Creeka :-)

W tygodniu mam zamiar już wybrać się na odsłuchy, ale nie chciałbym czegoś przegapić :-) Może jeszcze ktoś zaproponuje jakieś podstawkowe kolumienki o energetycznym brzmieniu ?

A, i jakby jakiś formuowicz znał adres strony gdzie można znaleźć kolumny Sound Project Nina i Naim Intro... Szukałem chyba już wszędzie przez google i jakoś nie mogę trafić :-).

Pozdrawiam.

Michał

nausznie stwierdziłem, że ustawione przy samej ścianie bez kłopotu grają Audionoty ale to już kwota powyżej 10000zł :(

z takich w interesującej cię cenie może warto posłuchaźć także Vienna Haydn? Strzelam ponieważich nie słyszałem, natomiast kolega Zegaemistrz kiedyś wypowiadałsię na ich temat (słuchał). Basu im nie brak choćto małe monitory , nie pamiętam tylko jak z tą ścianą. Sam używam MOzartów, ale jeśli charakter poostaje ten sam to są bardzo uniersalne , nie mniej najlepeij wypadająw klasyce.

Witam,

Myślę może jeszcze i czymś z Mission ? Nie wiem czy dobrze strzelam :-) Model bodajże 780, może 781. A i jakby ktoś mógł polecić jeszcze jakiś model JBL-a ? Ponoć do rocka jak znalazł :-)

Pzdr

Michał

Haydny powinny mieć pół metra odstępu od tylnej ściany, a pozatym we Wrocławiu ich nie ma :( Coś czuję, że chyba bez wycieczki do większego miasta się nie obejdzie.

Jedna uwaga: nie ważne czy to będą Grand Utopia Be czy coś w ten klimat, w takiej odlegóści od ściany Kolega zapomni o przestrzenności w dźwięku, tu nawet zamknięte obudowy nie pomogą ( sam kiedyś na RDM 1 z KEF-a się paliłem ). Podam przykład: Creek 4330mk2 z Philips CD721 ( nieprzerabiany ) i Unitra Tonsil Zg15 ( pierwsze kolumny w których głośniki regenorowałem, na dodatek osobiście ). Pokój 4m x 5m ( kolumny na pięciometrowej ścianie, 5 cm ( sic! ) nad ziemią, około 25cm od meblościanki, punkt odsłuchu jakieś 15cm - 25cm na ziemią ( znaczy się uszy ). Puszczony "...AND THE GODS MADE LOVE" ( świetny test przestrzenności ) HENDRIX-a z płyty Electric Ladyland, świetne efekty ( dla jednych efekciarstwo z początku lat siedemdziesiątych ) przestrzenne.

Ten sam zestaw, tylko z Q1 z KEF-a w pokoju 3m x 4m. Jakkolwiek bym kolumn nie ustawił, przestrzeń znikła...

Mimo wszystko UNI-Q polecam, jeden z forumowiczów Q15 za grosze na Allegro sprzedaje...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.