Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki preamp do Ortofona MC 15 Super II?

---jeRRy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do bardziej doświadczonych miłośników czarnych płyt... Jestem na etapie poszukiwań preampa do wkładki Ortofona MC 15 super II. Jak patrzę na instrukcję, jej poziom wyjściowy to 340uV - jaki preamp da sobie radę z tą wkładką?

https://www.audiostereo.pl/topic/36811-jaki-preamp-do-ortofona-mc-15-super-ii/

Witam.

Bardzo dobrą konstrukcją jest Phonoclone....ale to DIY.

Bardzo niski poziom szumów, dynamika , szczegół .... ale to już zależy od szlifu - tyle pokaże ile igła wyczyta. Ja mam go podpiętego do MC10 mkII.

Pozdrawiam

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Jesli chodzi o szumy to tyle ich jest ile caly system wygeneruje, tak wiec niskopoziomowe mc + kolumny z efektywnoscia 98db i lampa vintage z glosnym trafami ma znacznie gorzej pod wzgledem szumow obojetnie co by nie podlaczyc, niz np tranzystor bez rozbudowanych regulatorow z kolumnami np 87db.

ahaja to że diy to nie jest przeszkoda, tylko jak z jego dostępnością? Bo widzę, że niskopoziomowe wkładki MC nie cieszą się zbyt dużą popularnością - skoro piszesz że się wyrabie to chętnie poznam szczegóły...

Tutaj jest Phonoclone:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jest to wariacja na temat:

Ukryta Zawartość

Jakieś dwa lata się bawiłem i kombinowałem przy tym projekcie i jestem zadowolony ...wreszcie :-). Bazą wyjściową był dla mnie właśnie Phonoclone.

Twoja wkładka powinna mieć gain około 75dB - wtedy to zagra (oczywiście mówiąc o tym projekcie). Przy mojej MC kiedy ustawiłem gain na jakieś 90dB miałem dopiero zniekształcenia (na 1 płycie).

K

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>>>jeRRy,

Niskopoziomowy Ortofon MC15 Mk II z Pro-Jectem Debut ? Ze względu na klasę "werku", to jest chyba dość ryzykowne zestawienie. Tym bardziej z takim potężnym gainem jaki proponuje ahaja. Wkładka w pierwszym rzędzie odczyta zakłócenia od napędu.

W każdym bądź razie, jeRRy, trzymam za Ciebie kciuki.

Pozdro,

Yul

Ja polece trafa do mc. Tranzystorowe pre skiepsci bardzo dzwiek. A lampowcow tak czulych nie ma. Trafo podbije ci poziom do odpoweidniego dla zwyklego wejscia riaa.

>>Yul

Ortofon zagra z Projectem Xpression lub Regą Planar - Debut to był początek, ale został z wkładką Shure i tak gra ok na jego możliwości. Szukam preampu do wkładki, gramofon myślę że wystarczy...

>>senicz

Trafo? A jak Twoje doświadczenia z tym, że trafo ma ciut za małe pasmo przenoszenia?

>>>jeRRy,

A jaki to był Shure do tego Debuta ? Jeśli nie musisz mieć koniecznie do tego nowego Ortofona MC 15 mk II jakiegoś ekstra egzotycznego zestawienia (np. gramofon--->kabel--->trafo--->kabel--->pre gramofonowe--->kabel--->integra), to spróbuj zainteresować się Pro-Jectem PhonoBox SE Mk II.

>>>Yul

dzięki za konkrety. Masz rację, nie potrzebuję takiego aż zestawienia. Przyznaję że myślałem o tym Phonoboxie tylko z jego parametrów nie wynikało jednoznacznie że da sobie radę z niskim poziomem wkładki MC -dlatego szukam opinii na forum, wśród ludzi, którzy znają się na gramofonach i mają jakieś doświadczenia. Brałem pod uwagę jeszcze 640P Camridge'a, ale wydaje mi się, że ten Project jest trochę wyżej.

Z Projectem gra Shure M75B HiTrack - od niego zaczęła się moja fascynacja dżwiękiem winyla.

Pozdrawiam

>>>jeRRY,

Chodzi mi o ten przedwzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Podano, że czułość wejściowa dla toru MC wynosi 0,3 mV. Ortofon MC15 Mk II ma sygnał na poziomie też 0,3 mV, czyli napięcia masz spasowane idealnie. Pre da Ci zatem na wyjściu te deklarowane 300 mV, co wystarczy do wysterowania każdej normalnej integry. Inne parametry można wybrać spośród kilku wariantów. Powinno dać się bardzo dobrze dopasować przedwzmacniacz i wkładkę. Jeśli coś by się jednak "pogryzło", to można go oddać w ciagu 7 dni (pod warunkiem, że nie popsujesz, zachowasz opakowanie, itp.).

Owocnych poszukiwań,

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.