Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Podlogowe do max. 1600 zl.

qba_1991

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam wzmacniacz telefunken ta-350 50watt rms 4 ohm

Chciałbym dokupić do tego jakieś dobre głośniki, jeśli ten wzmacniacz da rade jakieś pociągnąć ( może ktoś spotkał się z nim kiedyś) Po jakims czasie wzmacniacz tez chce wymienic

W budzecie ( max.1600) chce zmiescic jeszcze kable i odtwarzacz cd ( chce kupic cos uzywanego na allegro)

( Mam 16 lat i nie potrzebuje audiofilskiego zestawu, chcę po prostu żeby dobrze grało, słucham różne gatunki głównie Hip-Hop, R'N'B, Reagge,Rock, Jazz,Techno....) Do tej pory muzyki słuchałem na tanich 2.1 creativa z pc....

Prosze o propozycje, kolumny maga byc uzywane aczkolwiek wolalbym nowe...

Z gory dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/36822-kolumny-podlogowe-do-max-1600-zl/

Moze to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Seba78, 12 Paź 2007, 21:47

>nie wiem, nie słyszałem - ale prognozuje, że w tej cenie mogą grać nieźle... teoretycznie:)

za tą cenę szukać i czepiać się jakiś mankamentów to chyba nie fer. zawsze mozna umówić się na odsłuch. bynajmniej z nowych za te pieniądze to jest mały wybór, wiem, bo przerabiałem ten temat.

jak CD, kabelki i kolumny to coz - kabelki+IC dajmy na to ProCab 100, CD-200-300 zostaje ok 1200 na kolumny :)

Albo DIY albo cos firmowego, ja z bratem tez to przerabialismy i prawde mowiac zbyt wiele nowego w sklepach sie nie oferuje w tych cenach. Jsli wiec nie masz przeciwskazan do DIY albo uzywanych to moze sprobuj. Sam wybralem Mission m33i bo z propozycji sklepowych po licznych odsluchach byl to jedyny sensowny zakup za te pieniadze. Na poczatku mi sie nie podobaly ale z czasem ta ich otwartosc , fajna stereofonia, kulturka spodobaly mi sie no i za ta cene graja przyzwoicie, prawde mowiac rozklepaly konkurentow - JBL e80 (fajne , dynamiczne ale cicho nie zagraly), Tannoy Sensys ( lipa, "wciągają dzwiek do srodka":), Mission m34 ( fajne ale za bas czasem buczy i do wiekszych pokoikow), B&W 602 s3 ( analityczne, mimo ze maja i dobry bas i mocne wysokie, ale dzwiek jakby wyzuty z emocji), Phoebe (malo basu, reszta piekna).

Moze bezpiecznie byloby na poczatek cos jak tannoy m2 - o maly wlos sam ich nie wybralem a i dzis nie ejstem pewny czy mi by bardziej nie przypasowaly.

annawroc, 13 Paź 2007, 09:40

>Dali 450 właśnie poszli na Allegro za 1300, a to już kawał dobrego dźwięku.

poszły:) a co można koledze zaproponować z aktualnych ofert ?

"Sam wybralem Mission m33i bo z propozycji sklepowych po licznych odsluchach byl to jedyny sensowny zakup za te pieniadze. Na poczatku mi sie nie podobaly ale z czasem ta ich otwartosc , fajna stereofonia, kulturka spodobaly mi sie no i za ta cene graja przyzwoicie, prawde mowiac rozklepaly konkurentow"

u mnie było odwrotnie :) najpierw niby fajnie bo dźwięk czytelny i otwarty ale później sie okazało ze za bardzo otwarty.

można mu zaproponować, żeby się nie spieszył i nie wybierał tylko z aktualnych ofert, a dużo posłuchał i jak juz będzie wiedział co chce, to może się zaczaić :)

annawroc, 13 Paź 2007, 09:55

>można mu zaproponować, żeby się nie spieszył i nie wybierał tylko z aktualnych ofert, a dużo

>posłuchał i jak juz będzie wiedział co chce, to może się zaczaić :)

z tym sie zgodze całkowicie. kupić cos "na przetrwanie", cos taniego, moze monitory, ale takie ktore szybko sie pozniej sprzeda, np. tannoy i czekać na okazję. w miedzy czasie sluchać, słuchac, słuchac roznych propozycji.

bardzo dobry pomysł !

ja patrzylem sie na:

Dali s 708

Tannoy F4, F2 ( Podoba mi sie ten zielony kolor:)

JBL Northrige E60

Wharfedale 9.5 lub 9.6 jak bym dluzej odkladal kase

Dali 505, Dali 6 Concept

B&W 601 s3

I tutaj takie pytanie czy do uzyskania soczystego basu potrzebuja 10' membrany

jak by to wygladalo z 16,5 cm Tannoya np.

I czy bedzie duza roznica w dzwieku monitorkow i kolumn podlogowych

Wiem ze zeby sie przekonac najlepiej isc na odsluch, ale z tym mam problem narazie

Mieszkam w wiedniu i nie moge nigdzie znalezc narazie glosnikow w tym przedziale cenowym...

P.S: co sadzice o tych jamo? Kurcze niby maja 10' basowke, tylko wygladaja troche zabawkowo...

Może troszkę się zachowa nie elegancko bo to moje ogłoszenie ale...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dynamika i bas, jak dla mnie przyznam za dużo :-)

W takiej cenie trudno kupić coś podobnie zbudowanego i grającego.

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>> u mnie było odwrotnie :) najpierw niby fajnie bo dźwięk czytelny i otwarty ale później sie okazało ze za bardzo otwarty.

hehe moze za malo Ignac sluchales - kuzyn potwirdza - wygrzaly sie i graja ciemniej, cieplej, troche basu doszlo - a moze ucho sie przzywyczailo:) w kazdym razie szczescie ze coraz bardziej mi sie podobaja a nie mniej.

Niemniej jednak macie racje - niech sobie kupi cos taniego z rzedu 400-600zl -Eltax Liberty 1+, Tannoy m1, m2, moze jakies uzywane Mission. Potem sprzeda za tyle samo najwyzej straci z 50zl - teraz wydaje mi sie ze sam bym tak zrobil i szukal dalej, wzglednie zbieral kase. W kazdym razie teraz nie czuje natychmiastowej potrzeby wymiany - jesli juz to na jakas ewidentnie wyzsza polke by czuc wyrazna poprawe - np cos z MCGyvera, AA, badz jakies studo Paradigmow. Czeka mnie troche przesluchan bo jesli chodzi o kolumny ktore odsluchiwalem to jestem zadowolony ze wybralem wlasnie m33i.

kopaczmopa, 13 Paź 2007, 14:44

>>> u mnie było odwrotnie :) najpierw niby fajnie bo dźwięk czytelny i otwarty ale później sie

>okazało ze za bardzo otwarty.

>

>hehe moze za malo Ignac sluchales - kuzyn potwirdza - wygrzaly sie i graja ciemniej, cieplej,

>troche basu doszlo - a moze ucho sie przzywyczailo:) w kazdym razie szczescie ze coraz bardziej mi

>sie podobaja a nie mniej.

są gusta i guściki, a ja napisałem że ..."u mnie.." wiec nie pisz mi tu że za mało słuchałem bo mi one poprostu nie przypadły do gustu

>>są gusta i guściki, a ja napisałem że ..."u mnie.." wiec nie pisz mi tu że za mało słuchałem bo mi one poprostu nie przypadły do gustu

No wiesz ja napisalem ze moze za krotko ich sluchales bo po prpstu tak moglo byc - nie wiem ile je miales -tydzien? - ja juz je mam troche czasu i dopiero teraz graja lepiej, wczsniej dlugo ( ze 2-3 tygodnie) graly po prostu za jasno - o to mi dokladnie chodzilo. Nie wiem co chciales powiedziec przez gusta i gusciki - a to co ja ccialem powiedziec przez to ze moze zbyt krotko ich sluchales widzisz powyzej - byc moze gdybys mial je dluzej by Ci sie bardziej spodobaly a byc moze nie.

Generalnie zadne z przesluchanych kolumn nie rzucuily mnie na kolana. Missiony byly najrowniejsze i najbardziej uniwersalne - JBl graly najdynamiczniej, Phoebe mialy sliczna gore i srodek ale brak basu, Tannoye moze przyjemniejsza barwe ale troche zbyt powolne - Mission maja wszystko po trochu. IGNAC nie ma co kruszyc kopii - Tobie sie nie spodobaly , mi sie wydaje ze sa to przyzwoite kolumienki - z nowych za ta cene ciezko cos ciekawego wyrwac a naprawde szukalem sluchalem, brat uparl sie na nowki - zeby znalezc cos ciekwszego w tej cenie trzeba chyba wiec szukac w uzywancach lub DIY.

Moim zdaniem warto ich posluchac i tyle - jesli dla Ciebie sa kompletnie do bani to tez ok - wiem ze McGyver ma negatywna opinie na temat ich gory - faktycznie nie jest idealna, poczatkowo takze razila mnie ich szzcegolowosc, jasnosc - ale teraz sie wygladzily, przybylo basu - stereofonia pozostala fajna, w przestrzeni sporo powietrza, powiedzmy ze jest fajnie i gdybym jeszcze raz mial wybierac kolumny sposrod tych co przesluchalem to wzialbym Missiony. Poslucham ich jeszcze z miesiac - dwa to bede mogl wydac jeszcze bardziej wiarygodna opinie.

Za to calkowicie sie zgadzam z Toba co do kupna jakis Tannoy m2 - to bezpieczny tani wybor - niezly sprzet na 'tymczasem' i szukanie lepszego. Twoich Eltaxow nie sluchalem wiec sie nie wypowiadam:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.