Skocz do zawartości
IGNORED

Czy korzystacie z tylnego centralnego

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze mam włączony, daję zdecydowaną poprawę pola tylniego, dźwięk robi koło, a o to chodzi.Płyt w tym systemie jak na lekarstwo, a szósty i tak jest zawsze wytwarzany matrycowo, więc dla mnie to nie ma większej różnicy.Programy telewizyjne nadawane w nicamie oglądam na neo6.

No właśnie też jestem ciekawy jakie są wrażenia po podłączeniu tylnego centralnego ponieważ zamierzam dokupić właśnie ten głośnik ale nie wiem czy warto. Napisz coś więcej. Jakie efekty daje ten głośnik.

Daje całkiem ciekawe efekty przede wszystkim na filmach nagranych w EX i ES ,oglądałem ostatnio K-19 i tam była ciekawa scena gdy H.Ford jedzie pociągiem i odgłosy pociagu były w surrandach a stukot szyn w tylnym centralnym,tylko że ten film był nagrany DTS ES a ciekawi mnie czy ludzie korzystają z tylnego na filmach nagranych w 5.1 bo ja mam wrażenie ,że gdy go włączę na filmach 5.1 i użyję funkcji Matrix to ścisza tylne surrandy poprzez tworzenie dodatkowego kanału.

Dlatego tylny centralny powinien być ustawiony ciszej niż by to wynikało z testu, a oprócz tego daję maksymalne opóźnienie, żeby akustycznie go oddalić od siebie. Jeszcze raz napiszę, że nie ma tylnego na płyci, zawsze jest to matryca zapisana w dwóch sorroundach, tak że różnica jest minimalna, przynajmniej na Yamahach. Nie wiem jak na innym sprzęcie.

Jacek ja mam Yamahę 730 i naprawdę słyszę różnicę jak włączę tylny centralny i funkcję Matrix ,tylko nie twierdzę,że tylny jest głośny tylko w chwili włączenia Matrix momentalnie spada dynamika w tylnych suurand,dodaję,że nie na korzyść tylnego centralnego,mam po prostu wrażenie ,że procesor tworzy dodatkowy tylny ściszając tylne surrand i dzieląc efekty na trzy kanały przez co tył traci na dynamice.

moim zdaniem różnica pomiędzy 5.1 a 6.1 jest ogromna. Tylni centralny w znaczący sposób uzupełnia tylnią scene dżwiękową, ilekroć oglądam film w 5.1 czuje że czegoś mi brakuje, dżwięk nie jest spójny, nie ma się tego wrażenia że jest się w środku wydażeń. A poza tym nagrania w dts-es są w prost niewiarygodne, tylni centralny w moim odczuciu to wielki krok na przód.

Jacku z 56-go - co ma efektywność głośnika do jego głośności? Trudniej jest zasilić dobrym sygnałem głośniki większe niż mniejsze - czyli w tym przypadku jak sugerujesz głośniki surrandowe. Jeśli chodzi Ci o moc zasilacza we wzmacniaczu te wtedy spadnie głośność we wszystkich kanałach. To co koledzy sugreują jest to efekt pracy procesora który został w ten sposób zaprogramowany. Taka jest ideologia działania systemów EX i ES - odsyłam do źródeł ( Dolby Laboratories I Digital Theater Systems oczywiśice Trade Marks)

-> Tobi, łatwość wysterowania kolumny zależy od oporu, a więc ile ohm i jej skuteczności. Dlatego audiofile ze wzmacniaczami lampowymi latają za kolumnami 90 lub 91 db ( są i większe ale to rzadkość ). Duża kolumna ma ZAWSZE wyższą skuteczność, czyli moc oddaną. Postaw sobie obok siebie kolumny 90 i 86 db, a zrozumiesz.Procesor tu nie ma nic do rzeczy, zacznij podłaczać kolumny do wzmacniacza stereo na lewy kanał 90, na prawy 86 db , a zdziwisz się. Pragnę jeszcze dodać ,że te 86 db na tyłach to zazwyczaj wynik z sufitu, wystarczy poczytać testy Audio. Czasami to było 83db, a 3 db to jeden raz większa moc.

dopiero teraz zdążyłem przeczytać cały wątek. Piszecie że w apli Yamahy tylni głośnik jest ledwo odczuwalny, dziwi mnie to bo w moim Onkyo ten głośnik absolutnie nie zchodzi na drugi plan, można powiedzieć że jest integralną częścią surraundów i absolutnie nie gra ciszej niż dwa pozostałe.

Jesko, to zależy od kolumn! A swoją drogą Onkyo ma więcej pary! Yamaha gra pięknie, ale moc podawana a oddana w rzeczywistości to żarty. Wszystkie firmy kłamią i to nieżle, ale Yamaha jest mistrzem:)))))

kozlo.4 ubawiłeś mnie. Postaw jedną kolumnę 89 db i drugą 86 db obok siebie, podłącz do wzmacniacza to wszystko zrozumiesz. KAŻDA różnica o 3 db to raz głośniej lub raz ciszej. Gdzie byłeś na fizyce w szkole? Ktoś inny napisał ,że duże kolumny trudniej wysterować niż małe, to też bzdura. Znam wielkie kolumny które grają ze słabiutkimi wzmacniaczami lampowymi 2x10w, np JMlab, a znam podstawkowce ,do których trzeba piece 2x100w. Wszystko zależy od skuteczności kolumn. Jak coś nie rozumiesz, zapraszam na fizykę.

To raczej ja zapraszam, ale na matematykę! Przykładowo masz deskę o długości 1metra - DWA RAZY dłuższa deska biedzie miała 2metry! A deska JEDEN RAZ dłuższa biedzie miała 1metr!!! Jeśli chodzi o wzrost o 3 db to się całkowicie z torba zgadzam tylko ze ta kolumna nie zagra 1 raz głośniej tylko 2 RAZY!!! Jeśli sie tyczy wielkości kolumn to również nie protestuje - większe raczej potrzebują mniej mocy niż mniejsze by uzyskać to samo natężenie dźwięku. Ale to nie regla, bo wszystko zależy od skuteczności.

jacek nie uważam żeby Onkyo miało więcej pary, to raczej spokojny i wyważony amplituner. A co do kolumn to wyszystkie powinny być identyczne (włączając centrala) choć wiem że w wielu przypadkach jest to rozwiązanie nieosiągalne.

darek zawsze mam włączony dd-ex, dts-es. Według mnie jest znaczna poprawa.

pozdro

Darek w moim Onkyo nie ma trybu dsp podczas oglądania filmów, i bardzo to sobie chawale. Jedyną funkcją dz. którą moge włączyć podczas filmu jest "cinema filter"(reguluje wysokie tony) a i to tylko w dd. a ty jak oglądasz?

pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.