Skocz do zawartości
IGNORED

Jazz i kompozycje Bacha

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, nie wiem, czy ktoś może ma podobne spostrzeżenia jak ja, wprawdzie nie jest to odkrywcze, ale w kompozycjach Bacha jest wiele miejsca na improwizację, dlatego takie skojarzenie z jazzem, podam na konkretnym przykładzie - poniżej link do poloneza ze suity orkiestrowej Bwv 1067, ja słyszę tutaj 3 części: temat - improwizacja - temat, co o tym sądzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/36953-jazz-i-kompozycje-bacha/

Szukasz Bacha na jazzowo? Znajdź nagrania Jacques Loussier Trio.

przykłady:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Edward - nie o to mi chodziło, znam wiele współczesnychwykonń jazzowych Bacha, bardziej chodzi mi o same kompozycje Bacha, ilość improwizacji w klasycznych, nieprzerobionych kompozycjach

jeśli chodzi o suitę orkiestrową h-moll, to znalazłem niesamowite wykonanie Badinerie

Ukryta Zawartość

dla mnie niesamowita dynamika - po prostu czad!

Ukryta Zawartość

Teo, nie korzystsz z wyszukiwarki? Nie chodziło mi o pełne albumy, tylko rózne wykonania, czasem przypadkowe, np. stąd:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fantastyczna płyta !!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wojciech iwaszczukiewicz: Dziękuję za podpowiedzi. Uri Caine miałem już na liście płyt do kupienia (tym bardziej, że to Wariacje, które uwielbiam - i których wykonania zaczynają już wylewać mi się z półki ;)), o "Blues on Bach" nie słyszałem - zainteresuję się.

rosim: Interesują mnie raczej płyty, niż przypadkowa twórczość z youtube, ale... pomysł może być dobry, być może przez youtube da się znaleźć jakiegoś ciekawego "regularnego" artystę ;)

Panowie, ale ja nie zakładałem wątku o wykonaniach jazzowych Bacha, tylko chodzi mi o kompozycje Bacha, przeczytajcie mój pierwszy post. Na przykład czy sądzicie, że w tym polonezie kontrapunkt fletu (środkowa część utworu) nie jest w jakimś stopniu improwizacją? Czy nie sadzicie, że w partiach polifonicznych w kompozycjach Bacha każda z linii melodycznych posiada swoją dość dużą niezależność i czy nie jest to w pewnym stopniu podobieństwo do jazzu? jak mi ktoś podpowiedział np. bas gra więcej niż tylko podparcie harmoniczne, a każdy z instrumentalistów prowadzi w miarę niezależną linie melodyczną.

Jeszcze raz podkreślam - nie chodzi mi o wskazanie jazzowych wykonań muzyki Bacha tylko odniesienie do strony kompozycyjnej jego muzyki w powiązaniu z jazzem. pozdrawiam

Aj waj. Już-już miałem kupować Wariacje by Uri Caine, ale na szczęście posłuchałem mp3 z sieci; w efekcie natychmiast wyrzuciłem płytę z listy "do kupienia". Całość brzmi jakby artysta brał udział konkursie pt. "w ilu różnych stylach muzycznych potrafisz zagrać kolejne wariacje", i w dodatku zgarnął pierwszą nagrodę... Są fragmenty ciekawe, są fragmenty zagrane wręcz super, ale jako całość nie nadaje się to do słuchania - przez brak spójności.

Może kiedyś się przekonam, ze względu na te lepsze kawałki, ale... raczej nie dziś. :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.