Skocz do zawartości
IGNORED

CA Azur i Heco Celan (zestaw do 8kz)

turtleman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem jakiegoś zestawu stereo. Pomieszczenie gdzie zostanie to

ustawione ma 17m2 z wybitym narożnikiem pokoju - tak więc przestrzeń do nagłośnienia w rzeczywistości bedzie na

pewno większa. Muzyka naprawdę przeróżna (oprócz jazzu i techno) - od ostrego rocka po muzykę filmową. Preferuję

zestaw nowy. Za dużo sprzętu nie odsłuchiwałem - nie mam za bardzo takiej możliwości. Bazuję raczej na

opiniach i recenzjach wyszukanych w internecie. Zestawy które udało mi sie posłuchac to wzmacniacz NAD C352 i

Cambridge Audio Azur 640A V2. Oba wzmacniacze grały z kompaktem Cambridge Audio Azur 640C V2. Kolumny

które słyszałem - Heco Celan 500, Acoustic Energy EVO 3, Cabasse MT3 Tobago i jakis Focal oraz JBL

(nie pamietam jakie modele bo zupełnie mi sie nie podobało ich brzmienie i zostały w miarę szybko

odstawione). Najbardziej odpowiadało mi zestawienie CA 640 (cd + wzmacniacz) oraz Heco Celan 500.I takie

było pierwotne zamierzenie odnośnie zakupu. Ale udało mi się wygospodarować więcej pieniążków i

zastanawiam się nad zakupem HECO Celan 700 oraz wzmacniacza CA Azur 740A wraz z CD CA C640 v2. Czy warto "szarpnąć się" na lepsze kolumny i wyższy model tego wzmacniacza? Nie miałem możliwości odsłuchu tego Azura 740A ani Celanów 700. Kwota ostateczna za zestaw bez kabli oscyluje ok. 8kz. Czekam na Państwa opinie i porady. Może (raczej na pewno) za tą kwotę udałoby się zestawić coś innego i ciekawego. Nie planuje wymiany zakupionego zestawu - chciałbym żeby posłużył mi jakiś dłuższy czas. Z góry dziękuję za pomoc.

pozdrawiam,

turtleman

https://www.audiostereo.pl/topic/37025-ca-azur-i-heco-celan-zestaw-do-8kz/

Posłuchaj jakiegoś leciwego pieca Marantza ze starym cedekiem tej firmy lub Pioneera albo naprawdę dobrych, nowych wzmacniaczy - Denona PMA 1500AE, 2000AE czy Musical Fidelity A 3.5. Przesłuchaj też DACa Audionemesis DC-1. Nie pakuj się w Kambodżę, bo będziesz srogo zawiedziony. To firma robiąca klocki, których brzmienie jest nienaturalne, z ostrą górą, odchudzoną średnicą i anorektycznym basem - większość modeli, a zwłaszcza Azury 500 i 600 (800 nie słuchałem). Jak dla mnie, to najgorszy wybór z możliwych i myślę, że wiele osób to potwierdzi.

Heco Celan 500 są znacznie lepsze niż większe modele - takie jest moje zdanie. Im wyższy model Heco, tym mniej muzyki, a więcej rozlazłego basu.

weź sobie te dwa klocki ,wyjdą ok 5kz.i zostanie jeszcze na przyzwoite kolumny.W EU znane jako Vincent.http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&rd=1&item=180045104038&ssPageName=STRK:MEWA:IT&ih=008

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wynalazłem jeszcze coś takiego Creek EVO CD + Creek EVO Integra + Epos M15.2. Może takie zestawienie byłoby lepsze zamiast CA Azur + Heco Celan. A może zostawić kolumny Heco tylko zmienić cd i wzmaka na tego Creeka?

Witam,

jestem posiadaczem heco celan 300(monitory), grają u mnie z c.e.c.-em 3300R CD+ wzm. Głośniki były pierwsze, a następnie dobierałem do nich resztę toru. Odsłuchy prowadziłem w domu i testowałem także Camridga 640 v2 i tego zestawienia nie polecam, może w pierwszej chwili jest nieźle ale za chwilę robi się sztucznie i ostro na wysokich. Celany to bardzo dobry wybór i napewno warto wydać parę pln wiecej na napędzenie ich, jeśli juz rozmawiamy o pieniądzach to ostatnio byłem w Berlinie i w tamtejszym Saturnie stały Celany 500 albo 700(nie jestem teraz pewien) za 700euro, to połowa ceny polskiej.

P.S. nie jesteś czasami ze szczecina? Sprzęt który wymieniłeś jakoś pasuje mi do asortymentu jednego z naszych sklepów

Nie jestem ze Szczecina ale z okolic ;-)). Rzeczywiscie bylem na odsluchach pewnie w tym samym sklepie o ktorym piszesz. Jakoś do tych kolumn raczej się przekonałem ale chyba nad zestawem grającym będę musiał keszcze pogłówkować i co nieco jeszcze postarać się posłuchac. A słuchałeś może tego zestawu Creeka? I muszę jeszcze pomyślec czy te celany wziąc 700 czy jednak zostać przy 500 (chodzi o ten rozlazły bas w wyższych modelach). Dziękuję za informację o dostępności tych kolumn w berlinie. Jeśli cena będzie atrakcyjna to może warto skoczyć i tam kupić.

Celany 700 w 17 m^2 to zdecydowanie za duużo basu, tak naprawdę to nie wiem czy 500-ki nie będą tez za duże. Zdecydownie proponuje Ci posłuchać w domu przed odsłuchem, możesz wypozyczyć je za kaucją. Wybierz się też do sklepu DAT, tam jest duży wybór sprzętu stereo.

Dzięki za szybki odzew. Widzę ze chyba czeka mnie niebawem jeszcze jedna przejażdżka do szczecina. Zerknąłem na te Twoje C.E.C. - ładne cacka ale przy opcji ze zdecyduję się na celany 500 to cena jest zaporowa. Posłucham jeszcze kompletu Creek EVO Integra + EVO CD i polecanych przez właściciela sklepu Music Hall A25.2 + Music Hall CD25.2 .

Budżet jest całkiem wystarczajacy, by złożyć ciekawy system. Jeśli zdecydujesz sie na sprzęt używany, to możesz trafić na ciekawe urządzenia o wiele wyższej klasy niż wszelkie kambodże, Music Hall (jakość dźwieku supermarketowa) czy Heco (firma, która sprzedaje kolumny za 1000 zł podając pasmo przenoszenia 18 - 22000!!!), ale nie w Polsce, tylko w Nimeczech. Ja sam ostatnio złozyłem tam system dla żony za podobne pieniądze. Polecam kolumny T+A: linia transmisyjna, porządne zwrotnice, żadnych problemów z burczącym basem z BR, bardzo dobry dźwięk. Do Berlina żabi skok, a zakup ma być przecież na lata.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.