Skocz do zawartości
IGNORED

Róznica audio physic virgo a virgo1

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

^nautilus81

ale co dla Ciebie znaczy audio physic virgo bez numerka?

wersji Virgo było sporo

pierwsza, jak to zwykle bywa, nie nosiła oznaczeń liczbowych - być może więc chodzi właśnie o nią i wtedy virgo = virgo1 (just that simple ;-)

przypuszczam, że masz na myśli jakieś konkretne ogłoszenia - może podaj linki lub ich treść, to będzie się dało powiedzieć więcej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a moze do lampy (amplifon wt 40 wybrac tempo 2)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

^ nautilus81

moim zdaniem to jest ta sama wersja.

przy czym tańsze mają uszkodzenia lakieru.

generalnie starsze wersje Virgo (I i II) to wspaniałe kolumny, i łatwiejsze do napędzenia niż późniejsze edycje.

ale nie jestem pewien czy amplifon jest dla Virgo właściwym towarzystwem, podobnie zresztą jak dla Tempo.

wybór pomiędzy Tempo/Virgo powinien natomiast zależeć przede wszystkim od wielkości pomieszczenia.

Ja widze na zdjeciach ze inaczej rozmieszczne są głosniki basowe (te z boku) i głosniki wysokotonowe maja w jednej wersji mocowanie na 3 sruby a drugie na 4 sruby.

Pozdrawiam

TUX, 23 Paź 2007, 16:32

>Nie ma czegoś takiego jak Virgo I. Pierwszy model nazywał się Virgo. Drugi Virgo II itd.

>Nie kupować w ciemno !!! Brzmienie bardzo specyficzne.

>

>TUX

Dokladnie tak! Kiedys przymierzalemsie do Virgo (Virgo 1) bo byly takie w sprzedazy za dosc wysoka sume, chyba 10-letnie. Sprzedawca (wlasciciel sklepu) powiedzial, ze dostal od znajomego Niemca by pomoc w sprzedazy i ow Niemiec zazyczyl sobie takiej wlasnie ceny. Sam zas sprzedawca i naprawde osluchany czlowiek poiedzial mi, ze jego zdaniem to nie sa wybitne glosniki w dzisiejszych czasach. Poniewaz takze prowadzi sprzedaz APh i ma kontakty z producentem powiedzial, ze roznica brzmienia pomiedzy Virgo I a Virgo II jest zasadnicza (wlasnie owe basowe po bokach) i znacznie wieksza niz pomiedzy Virgo II i Virgo III. W sumie dosc audiofilskie i lagodne kolumny o nieco monitorowym charakterze. Jak dla mnie basu bylo dosc i graly ladnym, delikatnym dzwiekiem ale mysle, ze sa trudne do wysterowania lub cos nie tak z dynamika bo dzwiek byl ugrzeczniony. Jezeli znasz Castle Howard to wlasneitaki charakter dzwieku. Niby wszystko gra ale tapniecia i duzej skali dynamiki nie ma.

pzdrw

soso

...to i ja sie dopisze, kolumny z ogloszen - tansze to pierwsza wersja, czyli virgo1, drozsze z wofferem zamontowanym nizej to wersja druga, czyli virgo2 :-) brzmieniowo beda bardzo podobne, ten sam charakter, mala roznica moze byc w reprodukcji basu na korzysc dwojek, ktore byly pod tym wzgledem poprawiane. Virgo to idealny partner dla lampy, a w szczegolnosci typu amplifon, ich cechy sie uzupelniaja i chyba powinien dac sobie rade, napewno warto negocjowac cene i sprobowac takiego polaczenia...

>nautilus81

dodatkowo na poczatek sprobuj glosnikowy wymienic na podwojny dnm reson - bi wireing oddzielnie na kazda sekcje, powinno byc niezle, chyba ze amplifon bedzie dawal d...

nautilus,

te kolumny są też wymagające co do ustawienia jeżeli chcesz wydobyć z nich ich możliwości.

Powinny mieć oddech po bokach i za nimi, tzn jakieś 1-1,5 do bocznych ściań i jakieś dwa metry z tyłu. Stawia je się szeroko i dość blisko słuchacza, więc przemyśl czy Ci się wpasują w pokój.

Ja niestety mam tylko jakieś 0.5 m do bocznych ścian i miałem problem z basem. Zbyt intensywny ten niski, musiałem zamawiać pułapki basowe.

Przez to że mają wąski "sweet point" ale za to jak się już go ustawi to wyśmienity efekt trudny do pobicia przez sporo droższe kolumny. Bardziej się nadają przez to do celebracji konkretnej muzy w specjalnie ustawionym fotelu, niż do relaksacyjnego słuchania przez kilka osób.

Posiadam obecnie AP Virgo (te pierwsze) z głośnikami niskotonowymi umieszczonymi u góry.

Napędzam je końcówką mocy Accuphase P-260.

Jestem na etapie wymiany końcówki na integrę.

Korzystając z okazji, że wypowiadają się tutaj ludzie znający Virgo, może ktoś mi podpowie wśród jakich konkretnie wzmacniaczy mam prowadzić poszukiwania.

Chodzi mi o zawężenie poszukiwań, abym stracił na to jak najmniej czasu i pieniędzy.

Będę szukał raczej wśród używanych dostępnych m.in. na niemieckim eBay-u.

Generalnie mówi się lampa,

Obecnie mam Pliniusa i Jolidę na KT88 i z Jolidą lepiej pracuje.

Miałem okazję podłączyć wzmacniacz DYI zrobiony przez znajomego, porządnie zrobione transformatory głośnikowe, a przede wszystkim czysta klasa A na EL34 NOS jedynie 2x7W ale to właśnie najlepiej zagrało.

• 6 lat później...

możecie stwierdzić jaki to model w ogłoszeniu bo wydaje mi się ze jest tu pomyłka :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.