Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny ciemne na górze niskie na dole

Tad46

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam takich kolumn, podstawkowych, bez bass reliefa do tyłu (nie mam od czego odbijać dźwięku). Dokładnie rzecz biorąc mogą mieć górę dźwięku nieco wycofaną, ale resztą pasma w porządku. Będą używane w warunkach, hm, nieco mało komfortowych, więc nie bardzo mam ochotę wydawać dużo pieniędzy, do 2000? Mogą być używane, polskie, radzieckie, jakie chcecie. Współczynnik snobizmu u mnie niski. Bardzo dobre byłyby takie z regulacją charakterystyki częstotliwości (wysokie na plus albo na minus).

Używam obecnie Baltlaba i Cantony Fonum 30, byłbym szczęścilwym człowiekiem, gdyby nie to, że wiele płyt brzmi za ostro. Całkiem możliwe, że one są tak nagrane, co nie umniejsza faktu, że nieprzyjemnie ich się słucha. Np. najnowsza Koncerty na 4 skrzypce, Goebbel, Musica antiqua Koeln (archiv, al fresco). Dla odmiany tegoż zespołu Kunst der Fuge brzmi bardzo dobrze. Tak więc to bardziej wina nagrania. No, ale.... no ale chciałbym tej płyty móc posłuchać nie tylko na słuchawkach!

>>>Tad46,

Hmm...dziwne...

A co będzie jeśli natrafisz z kolei na płytę zrealizowaną zbyt "ciemno" ? Znów będziesz zmieniał kolumny ? Przecież tak gromadzony sprzęt wkrótce nie pozwoli Ci wejść do pokoju w którym słuchasz muzyki....

Zastanawiam się dlaczego zerwałeś z analogiem (z "O mnie" wynika, że miałeś z tym styczność). Vinyl daje lepszą jakość.

Jest tu głęboka logika. Ale ja jestem taki paradoksalny... poważnie jednak mam wrażenie, że troszkę za ostro jest.

Czemu zerwałem z winylem? Ha!

1. Zepsuł mi się gramofon. Płyty stały 5 lat (!), nie słuchałem. No to oddałem jedno i drugie.

2. Te moje płyty to w większości demoludy. Niektóre bardzo dobre (Richter i Gilels radziecki), ale większość taka sobie. Na CD mam jednak lepsze wykonania, już pominę delikatnym milczeniem jakość masy plastycznej demoludzkiej...

3. Rozpiętość repertuaru na CD jest nieprawdopodobnie duża. Kupowanie płyt LP to przeważnie dużo pracy (teraz się trochę zmienia, to prawda).

A zgadzam się. Jak mi ktoś dał gramofon (też zepsuty, okazało się), i słuchałem Nat King Cole'a z LP, to było charakterystycznie matowo i ciemno na górze, ale ile radości było ze słuchania...

Najprościej byłoby kupić korektor graficzny, hehe! tak, widzę zgorszone miny większości. Ja tam i nie gorszę się, tylko wpiąłem między Baltlaba a Densena przedwzmacniacz Nada z regulacją pasma, podobno wyższa półka, ale dźwięk stracił, ło Jezu... czym prędzej interkonekty wyrwałem z gniazdek...

znacie korektory z wyższej półki :-) ??

Tad, nawet jesli nabedziesz kolumny bez bass-refleksu na tylnej sciance, to i tak stracisz na przestrzennosci. Baltlab jest bardzo przestrzenny i wiele bys stracil. Minium , to 50 cm od tylnych i bocznych scian. Gdybybys chcial przeznaczyc nieco wiecej i nie sluchasz bardzo glosno muzyki, to proponuje Sundial Impetus. Impetusy mecza u mnie Baltlaba na "godzinie 12" i dzwiek wowczas jest przesterowany. No i posiadajac wyzej wymienione powoli trzeba zapominac o slabo nagranych plytach, bo Baltlab z Impetusami nie upiekszaja dzwieku.

Pozdrawiam.

Tomek

Co do kabelka - laczowki, to obecnie mam wpietego IC Sonus Oliva, ale z niecierpliwoscia czekam na paczke z USA, w ktorej bedzie dla mnie IC Anticables. I z relacji kolegow forumowiczow, jedno zalozenie bedzie spelnione, mianowicie bas, a tego w Baltlabie nie za wiele ze moim srebrem.

obecnie mam anty ic, mit shotgun s1, testowalem heimdall'a, blue heaven, mam na testach abbey road reference i z tych wszystkich to heimdall jest zdecydowanie "najslodszym" IC - niebedac przy tym bardzo zamulonym - ale to moze zalezy od systemu - z kolei abbey road to referencja dla mnie jezeli chodzi o bas i czystosc dzwieku

Co Wy z tym anty? Przeca to kiepski kabel, nawet bardzo-mowa o IC- oczywiście w naszej konfiguracji. Strasznie zamula, bas rozlazły, góra szara, średnica jakaś nieobecna. Ale moda to moda:) IC Bartka1 przy anty to haj end, czy jak mu tam :)

>>>>> annawroc, 23 Paź 2007, 21:35

>Co Wy z tym anty? Przeca to kiepski kabel, nawet bardzo-mowa o IC- oczywiście w naszej

>konfiguracji. Strasznie zamula, bas rozlazły, góra szara, średnica jakaś nieobecna. Ale moda to

>moda:) IC Bartka1 przy anty to haj end, czy jak mu tam :)

muszę się zgodzić z tą opinią. kupiłem IC anticables na bulletach na próbę (miała byc rewelacja). rewelacji nie ma, a jak ostatnio byłem na odsłuchach to pierwsze co wyrzucono z zestawu był IC właśnie (zastapiony podstawowym Velumem).

pozdr.

Łukasz

potrzeba Ci interkonektu sound project (np.)Sp 2. szkło zniknie, jak dołączysz jakas sieciówke np vanpower to nawet kolumn nie bedzie trzeba wymieniac. ten zestaw z kazdego zywego systemu uczyni potulnego baranka, mialem to cholerstwo i wierz mi ze nadaje sie to tylko do takich przypadków jak Twoj. Kolumny bez góry do 2 tys - avance omega przychodzi mi do glowy:P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.