Skocz do zawartości
IGNORED

Gniazdka audiofilskie - co myślicie?

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Na przykład takie za 430 zł. Czy warto?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/37297-gniazdka-audiofilskie-co-my%C5%9Blicie/

Gniazdko z czystym sumieniem możemy zaliczyć do sprzętu voodoo, opisanego w linku w następującym temacie

Ukryta Zawartość

Gniazdko otrzymuje wyróżnienie za cenę! :-)

Ukryta Zawartość

Jeżeli będziesz miał własny generator dokładnie 230V i układ stabilizacji napięcia i fazowości , to może i gniazdko będzie miało sens. To co daja Zakłady Energetyczne w sieci nie jest warte takich inwestycji. Lub poprzedzić wewnętrzną sieć zasilajacą powyższymi układami.

Wprawdzie zakład eneretyczny zawsze podaje to samo, jednak sieciówka jakoś tam wpływa na dźwięk (słyszałem i potwierdzam). A gniazdko to tylko naturalna, logiczna konsekwencja zakupu tej pierwszej.

Znam wiele wpisów Rolanda i przypatrywałem się jego wielu dyskusjom na forum i wydaje mi sie że to jego prowokacja i kolejna okazja żeby wyprowadzić wielu forumowiczów z równowagi.....Obym sie mylił....

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Kolejny audiofilski gadżet

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rolandsinger, 31 Paź 2007, 14:11

>Na przykład takie za 430 zł. Czy warto?

jasne że warto, warto też zainwestować w nowy licznik poboru i nową szafkę. Zabezpieczenia koniecznie muszą być starego typu, takie wkręcane korki, które można, a nawet trzeba, drutować wysokiej jakości drutem z czystej miedzi, bo ten oryginalny to cieniutki jest.

Należy również zwrócić uwagę na to, skąd idzie główny kabel zasilający do domu. Lepszy jest taki zakopany w ziemi niż lecący po słupach. Bo nie każdy słup jest dobry, a ziemia, przyjmie wszystko i każdego.

conri, 31 Paź 2007, 14:31

>Jeżeli będziesz miał własny generator dokładnie 230V i układ stabilizacji napięcia i fazowości ,

>to może i gniazdko będzie miało sens. To co daja Zakłady Energetyczne w sieci nie jest warte takich

>inwestycji. Lub poprzedzić wewnętrzną sieć zasilajacą powyższymi układami.

Na własny generator niewielu stać, ale nie wszystkie Zakłady Energetyczne przesyłają niskiej jakości energię. Jeśli np. stacja trafo stoi niedaleko miejsca zamieszkania, do budynku poprowadzona jest linia kablowa, nie ma wielu odbiorców to spadki mocy są niewielkie i w miarę stabilne napięcie. Pozostaje też kwestia jakości instalacji wewnętrznej. Sam tego doświadczyłem, Zakład Energetyczny wymieniał całą stację trafo na nową, wymieniali kable, złącza, uziemienia. Przed wymianą robiłem pomiary, napięcie wariowało, spadek był nawet do ok. 190V. Teraz mam pewne 229V (zmierzone). Chyba nie muszę pisać jakie to ma znaczenie dla działania urządzeń elektronicznych.

Ja mam u siebie audiofilskie gniazdka HMS Energia - głównie dlatego, że jako jedyne akceptowały kabel 4mm kw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 31 Paź 2007, 16:21

>Ja mam u siebie audiofilskie gniazdka HMS Energia - głównie dlatego, że jako jedyne akceptowały

>kabel 4mm kw.

a można prościej przecież, w gniazdko włożyć wtyczkę a nie kabelki :)

>głównie dlatego, że jako jedyne akceptowały kabel 4mm kw.

Nie kwestionuję pozytywnego wpływu grubszych przewodów zasilających na dźwięk, ale wyobrażam sobie minę elektryka, któremu przyszło zakładać taką instalację ;-)

Jeszcze dwa tygodnie po robocie elektryk zastanawiał się, co on właściwie popełnił :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth, 31 Paź 2007, 16:21

Najsensowniejsza inwestycja i nie tylko w audiofiliżmie (ciekawie ile osób ma jeszcze kable aluminiowe w ścianach z ich iskrzacymi korodującymi stykami powodującymi pożary i dramaty )

Przykładowo za długi cieńki przewód w ścianie po zwarciu spowodowanym upaleniem włóknika żarówki nie spowoduje wyłączenie bezpiecznika ,przewód w ścianie robi się gorący jak spirala elektryczna i zapala wszystko co jest w pobliżu palne n.p. zwykłą farbę na ścianie-wierzyć się nie chce jak się coś takiego szybko pali-cala goła ściana w płomieniach ale coś takiego na własne oczy widziałem i dla tego u mnie w ścianie to minimum 2,5 mm2 a w kuchni, łazieńce 4 mm2 Oddzielne linie mają oddzielne zabezpieczenia nie ma głupich tu nie należy oszczędzać . Moja żona także dalej żyje tylko dla tego że jak piorun wleciał do domu po lini telefonicznej i żona stała się drogą do gniazdka uziemienia całość instalacji odciął wyłącznik upłynnościowy 0,03A skończyło sie na lekkim porażeniu.

pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.