Skocz do zawartości
IGNORED

Jolida czy Cayin A88 w DIY?

robaut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu szukam w necie inspiracji na lampową konstrukcję DIY. Powoli zawęziłem krąg poszukiwań do:

1) konstrukcji PP UL - na początek wydaje mi się rozsądna,

2) końcówka na KT88 - walory brzmieniowe i fajny wygląd,

3) poza tym naczytałem się o magii lampy 6SN7,

i tak stanąłem przed wyborem: Jolida 302, 502, 801 lub Cayin A88.

Wszystkie konstrukcje podobne za wyjątkiem stopnia wejściowego i użytych lamp. 801 i A88 mają 6SN7 w inverterze, A88 dodatkowo 6SL7 w stopniu wejściowym. Konstrukcyjnie A88 na wejściu to wspólna katoda z aktywnym obciążeniem, a 801 to pojedyncza 12AX7.

Pomóżcie podjąc decyzję (i skrócic męki) wyrażając opinię (+ i - każdego z rozwiązań) głównie na temat wyboru lampy i topologii w stopniu wejściowym.

Wszelkie inne sugestie mile widziane ;-)

Robaut

https://www.audiostereo.pl/topic/37340-jolida-czy-cayin-a88-w-diy/

Masz schemat Cayina A88T? Chętnie się wymienię, mam niewielką kolekcję schematów lampowców, głównie chińskich. A ciekawi mnie A88T jak jest rozwiązany.

Uważam że obecnie budowa lampowca od zera ma ograniczony sens. Myślę że warto raczej zakupić gotowego lampowca z Chin, i poddać go modyfikacjom. Dlaczego? Otóż za niską cenę dostajesz:

-gotową estetyczną i solidną obudowę

-komplet bardzo przyzwoitych lamp mocy Shuguang (porównywałem z KT88JJ, i chińskie wypadły nieco lepiej)

-komplet lampek sterujących (ja dostałem nawet bardzo dobre amerykańskie NOSy General Electric)

-wszystkie potrzebne trafa. I to niezłej jakości. Są na tyle dobre, że nawet nie rozważam ich wymiany na wyroby pana Ogonowskiego ;-)))

Nawet gdyby to przyszło bez elektroniki w środku, to uważam że warto. Znacznie ułatwi to i skróci "męki tworzenia", szczególnie sporządzenie obudowy jest zajęciem mocno upierdliwym. A chińczyk przychodzi gotowy, i grający, pozostaje tylko zrobić mu upgrade, albo wręcz totalnie go przerobić.

Schemat A88 jaki mam jest kiepskiej jakosci, ale topologię da się podejrzec. Ja mam go praktycznie rozszyfrowanego na podstawie fotek z netu (nie jestem pewny wartosci kilku elementów). Mogę podesłac Ci na maila.

Jeśli chodzi o pomysł z chińczykami to jest niezły (masz przy okazji jakieś przykłady?), ale jakby nie liczyc chyba zawsze DIY wyjdzie taniej. Poza tym można się przy lutownicy trochę odstresowac od pracy. Jedynie ta obudowa to pewien problem, chociaż mam znajomy warsztat to może pomogą.

Robaut

Nie sądzę by DIY od zera wyszło taniej. Komplet KT88 to 600zł, do tego przyzwoite sterujące z 200zł, trafo zasilające, trafa wyjściowe, a gdzie obudowa i całareszta części?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu jest wątek o chińskich lampowcach. Ja mam chinolka na KT88, można go kupić w sklepach internetowych za ok. 700 dolców "including shipping". Natomiast na ebayu hk w licytacji od zera można trafić jeszcze taniej. Potem już tylko sama przyjemność, praca z lutownicą, a nie z giętarkami do blach, wiertarą, szlifierą i tym podobnymi nieprzyjemnymi narzędziami ;-)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>McGyver

no niby masz rację z tymi obudowami. ale ja np. nie znalazłem takiej która by mi się podobała. a jak już jest coś fajnego to cena jest wyższa. zresztą oglądając zdjęcia w wyższej rozdzielczości to widać, że z tą jakością ślusarki chyba tak nie do końca jest OK. masz taki wzmacniacz, to powiedz jakie jest wykonanie tej obudowy. bo wiesz zdjęcia mogą trochę kłamać.

Dzięki McGyver, rzuciłeś nowe światło na sprawę. Nie chiałbym jednak, aby wątek skręcił w kierunku odpowiedzi kupowac czy robic? (to jest osobna sprawa i chwała ci za to, że otworzyłeś mi oczy).

Wolałbym usłyszec wasze zdanie np. na temat które lampy (12AX7, 6SN7 itp) i w jakich konfiguracjach lepiej się sprawdzają w stopniach wejściowych, jakie są wasze doświadczenia i sugestie.

tomant, 2 Lis 2007, 09:04

>no i jeszcze to, że wykorzystując wbudowane transformatory w zasadzie skazani jesteśmy na konkretne

>lampy wyjściowe.

Z jakością wykonania obudów jest nieźle. Jak porównywałem mojego chińskiego MA z Jolidą, to odniosłem wrażenie że MA jest wykonany nieco lepiej. A jeszcze lepiej są wykonane MingDa i Yaqin.

A to, że wykorzystując wbudowane trafa jesteśmy "skazani" na konkretny typ lamp wyjściowych to rzecz oczywista. Autor wątku jednak już zdecydował że chce KT88, więc to akurat nie jest dla niego ograniczeniem, Poza tym Chińczycy robią bardzo duży wybór tych wzmacniaczy, i można wybierać i przebierać do woli spośród modeli na KT88PP, KT88SE, EL34, 6L6, EL84, 845SE, 805SE, 300B SE, 300BP SE i wielu innych.

Szkoda, że wtedy kiedy kupowałem mojego chinola nie wiedziałem że robią też SE na 845 sterowanej z 300B, bo od jakiegoś czasu męczy mnie chęć spróbowania czegoś takiego.

Tu jest coś na temat tego aniołka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko że autor wątku chce robić push-pulla na KT88

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kusząco wyglądają te aniołki, szczególnie na 845.

Co do mojego wyboru to opisywałem mój tok myślenia (nie musi byc słuszny). Pewnymi oraniczeniami są zawsze finanse. Wybór PP, bo wydawało mi się, że przy własnej konstrukcji ta konfiguracja jest najmniej "kłopotliwa".

Jeśli miałbym jednak kupowac gotowego chińczyka, nie musi to byc PP, ani KT88.

Gdybym jednak był pewny i nie chciał wysłuchac waszych opinii nie zadawałbym pytań.

Z kolegą Koobalem pokusiliśmy się o porównanie MA na KT88 i na 845. Nasze wrażenia są opisane tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Może to coś pomoże.

845 ma tą dodatkową zaletę, że jego upgrade ze szczegółami na swojej stronie Łukasz Fikus, więc jest to dobry start do modyfikacji.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.